SAOPEN09: Šetkić ponovio lanjski uspjeh

1234

Sarajevo (BiH, 30.000 eura +H, tvrda podloga, dvorana) - 1. kolo: (WC) Aldin šetkić - (WC) Mirza Bašić 2:6, 7:6(7), 6:4; Dubl - 1. kolo: (WC) Ismar Gorčić / Zlatan Kadrić - (4) George Bastl / Pavel Snobel (SUI/CZE) 4:6, 6:7(3).

Naš najbolji teniser i kapiten Davis cup reprezentacije Bosne i Hercegovine Aldin šetkić sinoć je ponovio ono što je napravio prije godinu dana, kada je pobjedom nad Ilijom Bozoljcem (SRB) bh. tenisu donio prvi singl trijumf na sarajevskom čelendžeru. Sinoćnja pobjeda protiv našeg najboljeg juniora i kolege iz Davis cup reprezentacije Mirze Bašića još je jedna potvrda kontinuiranog napretka bh. tenisa. Dakle, šetkić i Bašić su, pred solidno popunjenim tribinama olimpijske dvorane Zetra, odigrali meč bez previše ljepote, ali sa dovoljno (za neke možda i previše!) dramatike.

U meč je mnogo bolje ušao Mirza, preokret napravio već u početnom gemu, a onda to ponovio u 6. i 8. gemu (2:6). I na početku drugog seta je Bašić bio u prilici ponoviti isti scenarij (imao dvije break prilike), ali se to nije desilo, pa je u 4. gemu uslijedila kazna - break je napravio šetkić (3:1). Međutim, ni Aldin ne drži servis, pa Bašić brzo dolazi do 3:3 i taj set ide u 13. igru. Tu je na trenutak izgledalo da je meč riješen jer je Bašić imao vodstvo od 2:5, ali tada do izraza dolazi Aldinovo iskustvo, pa prvo izjednačava rezultat (5:5), te spašava i jedinu Bašićevu meč loptu (5:6), a zatim koristi svoju drugu set loptu i poravnava rezultat u setovima.
U odlučujućem setu šetkić break pravi već u 3. gemu (2:1) i vrlo brzo dolazi do ubjedljivih 5:1. I, kako to obično biva u tenisu, ni tada nije sve gotovo iako je Bašićeva igra osjetno pala. U narednih nekoliko gemova šetkić ne uspijeva ubaciti skoro niti jedan prvi servis, pa tako propušta i svoju prvu meč loptu (kod 5:3). Bašić se na momente budi, ali tek toliko da uspori ono neminovno - poraz.
šetkić je tako došao do svoje druge pobjede na turnirima u rangu čelendžera, a sa novih pet bodova (koliko je vrijedila sinoćnja pobjeda) skočit će na listi od 6. aprila za oko 25 pozicija. Naredni protivnik u Zetri mu je 6. nositelj Austrijanac Andreas Haider-Maurer, trenutno 265. igrač svijeta (najbolji je bio lani u junu - 208.), a inače šetkićev vršnjak (1987).
Sinoć kasno su svoj meč 1. kola turnira parova odigrali Ismar Gorčić i Zlatan Kadrić. Za protivnike su imali veoma iskusan i jak tim u sastavu švicarac George Bastl - Čeh Pavel Snobel, a meč je okončan u dva seta - 4:6, 6:7(3).
Podsjećamo, Gorčić i Snobel će danas igrati jedan protiv drugog u 1. kolu singla. Favorit je naravno 28-godišnji Čeh, koji je trenutno 157. igrač svijeta, ali se ipak nadamo da će Ismar raspoloženo ući u taj duel i barem skupo prodati kožu. (mh)