17.01.2008. - Pregled 2007. - profesionalni tenis

1234

Nikada prije u svojoj historiji bh. tenis nije imao dvije teniserke u Top 250. U 2007. godini u to učinile Sandra Martinović (najbolji plasman 212.) i Mervana Jugić-Salkić (227.).Muški tenis u BiH nije imao bolje godine od protekle 2007. Rekordni rezultatski iskorak napravio je Ivan Dodig

Sandra je blistala, Mervana se vraća

Nikada prije u svojoj historiji bh. tenis nije imao dvije teniserke u Top 250. U 2007. godini su to učinile Sandra Martinović (najbolji plasman 212.) i Mervana Jugić-Salkić (227.). I dok se za takvu poziciju Jugić-Salkić može reći da je možda čak i podbačaj, jer smo od nje navikli i na puno bolje rankinge (najbolja je bila 99.), Martinović je uistinu lijepo iznenađenje za sve ljubitelje tenisa, a i za širu sportsku javnost.
Nakon što se na WTA listi prvi put pojavila 1996. godine i kao 17-godišnjakinja sezonu završila na 1008. mjestu, Sandra Martinović je već 1999. bila 482, što je bio siguran predznak njenih velikih mogućnosti. Međutim, uslijedila je stagnacija (naredne godine je završavala kao 657, 675, 854. i 599.) da bi se tek 2004. ponovo ustalila u Top 500 (tačnije, sezonu je završila kao 466.). Dakle, Martinović se skoro cijelu deceniju zadovoljavala nastupima na profesionalnim turnirima najniže kategorije (nagradni fond 10.000 dolara) i nije pokazivala neku veću želju za uspjehom.
Sada se može reći da je ponovno buđenje njenih ambicija i zapretanog talenta započelo te 2004, kada je i osvojila svoj prvi turnir (Herhugowaard, Nizozemska). Prije toga je samo jednom igrala finale. Iduću sezonu jeste okončala kao 551. igračica svijeta, ali će se ta godina pamtiti po osvajanju još dva turnira iste kategorije, a različitih podloga (oba u Italiji: Padova, zemlja, i Benevento, tvrda podloga).
U 2006. sve se promijenilo i može se reći da je tada teniski talenat Martinović naprosto eksplodirao. Nanizala je čak pet titula (Lenzerheide i Davos, Švicarska, Garching i Horb, Njemačka, te Wien, Austrija), što joj je donijelo veliki skok na rang-listi - godinu je okončala kao 283. igračica svijeta. Time je postala druga najbolje rangirana bh. teniserka svih vremena, iza Mervane, a ispred Adrijane Basarić (323.).
Protekla godina je bila potvrda te nove Sandre Martinović. Cijelu sezonu je igrala challengere vrijedne 25.000 dolara ili više i osvojila čak četiri titule. Doduše, tri titule su u dubl konkurenciji (singl titula u Reggio Calabria, Italija, a dubl u Varšavi i Torunu, Poljska, te u Podgorici), ali su i one dokaz te nove kvalitete u igri naše teniserke. Ipak, najveći uspjeh je uslijedio krajem sezone, kada je uspjela proći kvalifikacije za veliki WTA turnir u Linzu, s tim da je u 2. kolu izbacila Olgu Govortsovu, iz Bjelorusije, 50. igračicu svijeta.
Jugić-Salkić je skoro cijelu sezonu bila rekonvalescent, tj. oporavljala se od povreda. Utoliko se ova sezona, uprkos skromnijim rezultatima, može smatrati uspješnom. Podsjećamo, ona je ove godine osvojila challenger u Rimu (juli, zemlja), a dobro je igrala i krajem sezone - na challengeru u Saint Raphaelu, Francuska, iz kvalifikacija stigla u četvrfinale, te zabilježila pobjedu protiv Top 100 igračice Andree Petković (GER).
Što se tiče ostalih teniserki, na WTA listi su Helena Bešović (759), koja je ove godine uspješno okončala studij u SAD i zaposlila se kao pomoćni trener teniske ekipe jednog tamošnjeg uglednog univerziteta, te debitantica Nadina Šećerbegović (931). Svjetske bodove su osvajale i mlade Sanja Račić i Vanja Tomić (imaju po bod) i izuzetno talentirana Ema Burgić (tri boda, sa dva turnira).
Posebno treba istaknuti ovogodišnje nastupe reprezentacije u Fed Cupu, gdje su bez Mervane Jugić-Salkić (bila prisutna, ali nije igrala zbog povrede), Martinović, Dijana Stojić i Šećerbegović izborile opstanak u 2. grupi Evro-afričke zone.
Istakli su se i domaći teniski radnici koji su u 2007. organizirali čak četiri ženska ITF turnira za svjetske bodove (Mostar, Brčko, te dva u Sarajevu). Podsjećamo, prethodnih godina u BiH je igran samo jedan takav turnir, onaj mostarski. Nadamo se da će ovu novu pogodnost (turnir na kućnom pragu!) napokon u većem broju početi koristiti domaće teniserke. (mh)

Pregled 2007. godine - muški

Dodig najbolji, ali nije sam

Muški tenis u BiH nije imao bolje godine od protekle 2007. Rekordni rezultatski iskorak napravio je Ivan Dodig, koji je tako započeo novu, svoju eru u bh. tenisu, nakon što je nekoliko godina vladao Ismar Gorčić.
Dodig je tokom 2007. prešao na igranje challengera i uspio napraviti prodor u Top 300 najboljih svjetskih tenisera. Sada je i vlasnik najboljeg rankinga svih vremena u bh. tenisu - 256. je bio 15. oktobra. Duga je lista lijepih rezultata koje je ove godine postigao Dodig, ali ćemo pomenuti samo one najvažnije. U konkurenciji parova osvojio je tri turnira, od čega dva challengera (Almaty i Tunis), pa je i u toj kategoriji postao najbolje rangirani bh. teniser svih vremena - 17. septembra je bio 147. na svijetu.
Međutim, posebna vrijednost protekle sezone je bila u činjenici da Ivan Dodig nije bio sam. Njemu su se pridružili, prvo, Aldin Šetkić (igrao jedno finale i tri polufinala futuresa), a onda i Aleksandar Marić, Siniša Marković, Ismar Gorčić, Igor Račić, Vedran Begović... U pojedinim trenucima BiH je imala po četiri igrača u Top 1000, što se do sada nije događalo. Uostalom, do početka 2007. samo je pet bh. tenisera, po zvaničnim ATP listama, bilo u Top 1000. Novi u tom društvu, od ove godine, jesu A. Šetkić i A. Marić.
Ta širina se osjetila i u Davis cupu - reprezentacija je bez četiri najbolje rangirana igrača, a sa Marićem, Zlatanom Kadrićem, Mirzom Bašićem i Uglješom Ostojićem, izborila opstanak u 3. grupi Evro-afričke zone.
Statistika dalje kaže: u 2007. je na zvaničnim profesionalnim turnirima ili u Davis cupu barem jednu pobjedu zabilježilo 13 bh. tenisera, što nije rekord (2006. je bilo 16 igrača sa barem jednom pobjedom, a 2005. takođe 13), ali rekordan jeste podatak da je čak sedam tenisera imalo više od 10 pobjeda, a 8. je Z. Kadrić, koji je stao na skoru 9-11. Prvih sedam mjesta pripadaju Dodigu (43-28), Šetkiću (29-15), Gorčiću (27-20), Mariću (23-21), Begoviću (15-11), Markoviću (13-6) i Račiću (11-16). Rekordan je i ukupni skor - bh. teniseri su odigrali skoro 350 mečeva i pobijedili 183 puta. (mh)