Vijesti za mjesec: Mart 2023

1234

KALENDAR TAKMIČENJA 2023

 

 

 

      OVDJE  mozete skinuti kalendar takmičenja za 2023

 

 

 

 

       NAPOMENA: KALENDAR ZA TAKMIČENJE DO 10 GODINA BIT ĆE NAKNADNO OBJAVLJEN.

 

1234

TEA KOVAČEVIĆ IZBORILA PLASMAN U ITF/TE 14&U TOURING TEAM EUROPE

Bosanskohercegovačka juniorska teniska ekspedicija za kategorije juniorki i juniora do 12 i 14 godina starosti, uspješno završila svoj boravak na razvojnim europskim  "ITF/TE Development Championships" turnirima iz kalendara Tennis Europe, koji su se odigrali od 06.03. do 17.03.2023.godine u Antaliji (Turska).
 
Mnogo treninga, novih iskustava sa igračicama i igračima iz deset država Europe, te mnogo odigranih međunarodnih teniskih mečeva sa veoma dobrim postignutim rezultatima, daju nam za pravo da konstatujemo da je ovogodišnje učešće bosanskohercegovačkih juniorki i juniora na međunarodnom projektu Tennis Europe za bosanskohercegovački juniorski tenis bilo veoma uspješno.
 
Tea Kovačević je izborila nastup u ITF/Tennis 14 & Under Europe Touring Team, osvajanjem prvog mjesta na drugog  "ITF/TE Development Championships" turniru, te plasmanom u polufinale na prvom turniru. Ovo je veliki uspjeh za Teu jer je ostvarila nekoliko velikih pobjeda na turnirima. Na drugom turniru Tea je u polufinalu pobjedila prvu juniorku Turske do 14 godina Zumru Balkan, a u finalu je bila bolja od moldavke Lie Belibove sa 2-1 u setovima.
1234

DOBRA SEDMICE DEE HERDŽELAŠ

Bosanskohercegovačka seniorska teniska reprezentativka Dea Herdželaš je imala dobar nastup na prošlosedmičnom turniru u Indijskom gradu Bengaluru, nagradnog fonda 25.000 $ iz serije ITF Womens World Tennis Tour.
 
Dea je u pojedinačnoj konkurenciji izborila plasman u četvrfinale, u kojem je zaustavljena od prve nositeljice turinira grkinje Valentine Grammatikopoulou, rezultatom 6/2,7/5.
 
U igra parova je Dea Herdželaš sa partnericom Silva Eden iz Velike Britanije osvojila prvo mjesto na turniru. U finalu je bosanskohercegovačko/britanski dvojac Herdželaš/Silva bio bolji od portugalske kombinacije Francisca Jorge/Matilda Jorge, te su ih u veoma neizvjesnom meču savladili rezultatom 3/6,6/4, 10/7, te se zasluženo popeli na pobjedničko postolje.
 
1234

RAZVOJNI EUROPSKI TURNIRI ANTALIJA 2023

Juniorske teniske reprezentacije Bosne i Hercegovine u kategoriji do 12 i 14 godina starosti će učestvovati na razvojnim europskim turnirima iz kalendara Tennis Europe, koji će se od 07.03. do 17.03.2023 godine održati u Turskom gradu Antalija.Teniska ekspedicija se okupila u Sarajevu 05.03.2023 godine, gdje su isti dan odrađene mini prirpeme pred polazak za Antaliju, koji je bio u ponedeljak 06.03.2023 godine.
 
 
Nastupe u kategoriji 14&U imati će juniori Mahir Butković i Danin Šačiragić, dok će kod juniorki U14 Bosnu i Hercegovinu predstavljati Tea Kovačević i Eda-Lara Šaćirović. Kategorija do 14 godina će imati dva takmičenja na kojim će učestvovati teniseri i teniserke iz sljedećih država: Armenia, Albanija, Azerbejdžan, Bosnia i Hercegovina, Bugarska, Gruzija, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Moldavija, Crna Gora i Turska.
 
U najmlađoj kategoriji do 12 godina ispred Bosne i Hercegovine će nastupati Andrija Martinović i Sara Tripić.U organizaciji Tennis Europe  najmlađi učesnici će prvu sedmicu imati organizovan teniski kamp, a u drugoj sedmici će učestvovati na turniru TE 12&Under.
 
Treneri koji će u 2023 godini koji će biti uz bh juniore i juniorke su Kenan Maličbegović i Stjepana Bobaš. Teniski savez BiH je već dugi niz godina dio ovog projekta u kojem učestvuje zajedno sa Tennis
Europom. Ovaj projekat je veoma bitan za razvoj igrača i igračica u najmlađim kategorijama ,te im daje veliko iskustvo i otvara mnoge mogućnosti