Vijesti za mjesec: Juli 2009

1234

EUROPEAN SUMMER CUPS: Poraz bez značaja

Današnji poraz od reprezentacije švedske (1:2), jednog od najvećih favorita ovogodišnjeg takmičenja, našim juniorima rezultatski nije značio ništa, ali je zato dubl pobjeda pokazala da još nisu rekli sve

Naša juniorska reprezentacija, u sastavu Damir Džumhur i Jasmin Ademović, pobjedama u prva dva kola ostvarila je najveći cilj - plasman među osam najboljih evropskih reprezentacija. Dakle, naša selekcija će se naći u društvu domaćina Francuza, izuzetno jakih španaca, te šveđana i Mađara, kao nositelja, i Bjelorusa, Hrvata i Slovaka. Najbolja opcija za našu ekipu je da nam žrijeb ponudi Mađare u 1. kolu. Sve ostalo bi bilo, najvjerovatnije, nemoguća misija.

1234

EUROPEAN SUMMER CUPS: Damir i Jasko sjajni

Naši juniori danas zabilježili još jednu veliku pobjedu, protiv favorizovanih Rusa, i na taj način osigurali nastup na finalnom turniru u Francuskoj, koji će činiti osam najboljih evropskih reprezentacija

Juniorska reprezentacija u sastavu Damir Džumhur i Jasmin Ademović danas je pokazala svoje ogromne mogućnosti i donijela novi veliki rezultat bh. tenisu - plasman na završnicu ekipnog Evropskog prvenstva u La Rochelle, Francuska. Nakon što su juče, na startu svoje kvalifikacione skupine (D) u slovenačkom Ptuju, savladali domaćine Slovence (lanjske prvake Evrope!), sada su zabilježili još vrijedniju pobjedu - nadigrali su reprezentaciju Rusije, 2. favorite ovih kvalifikacija. O kakvom se uspjehu radi najbolje pokazuje podatak da su oba Rusa, koji su danas nastupili - Mikhail Biryukov (1437) i Stanislav Vovk (1118) - već uvrštena na ATP rang-listu, a najbolji dosezi u juniorskoj konkurenciji su im: Biryukov 35, a Vovk 56. pozicija.

1234

NJEMAČKA: Poraz i pobjeda S. Martinović

Bad Saulgau (25.000, zemlja) - 1. kolo: (q) Sandra Martinović - Andrea Hlavackova (CZE) 1:6, 2:6; dubl - 1. kolo: S. Martinović / Anne Schaefer (GER) - Shannon Golds / Alenka Hubacek (AUS) 6:4, 6:0

Naša teniserka Sandra Martinović nije uspjela preskočiti prvu prepreku u glavnom dijelu challengera (25.000, zemlja) u Bad Saulgau, u Njemačkoj. Bolja od nje bila je Čehinja Andrea Hlavackova, sa 1:6, 2:6. Ipak, naša igračica ostaje u turniru, ali u konkurenciji parova, gdje su ona i Njemica Anne Schaefer savladale Australke Shannon Golds i Alenku Hubacek, sa 6:4, 6:0. Naredne protivnice su im 1. nositeljice Njemice Jasmin Woehr i Kathrin Woerle. (mh)

1234

SRBIJA: Ema Burgić polovično

Palić (10.000, zemlja) - 1. kolo: (8) Ema Burgić - Bernadetta Birkas (SRB) 6:0, 6:7(5), 3:6; dubl - četvrtfinale: E. Burgić / Aleksandra Josifoska (MKD) - (2) Aleksandra Filipovski (HUN) / Marisa Gianotti (AUS) 6:3, 6:1

Naša juniorka Ema Burgić teško hvata priključak sa svijetom profesionalnog tenisa nakon problema sa povredom sa početka ove godine. Zato je ovoj mladoj teniserki važan svaki nastup, a naročito dobro dođe pobjeda. Ema je danas u Paliću (Vojvodina, 10.000, zemlja) odigrala dva meča i to sa polovičnim uspjehom. U singlu je sjajno počela i svoju protivnicu Bernadettu Birkas ostavila bez gema u prvom setu. Problemi su nastupili u drugom, koji je otišao u 13. igru, gdje je Burgić ostala na pet poena. U odlučujućem setu je naša teniserka posustala i osvojila svega tri gema.

Ipak, radost je stigla u dublu, gdje su Ema i Makedonka Aleksandra Josifoska savladale u četvrtfinalu (nakon što su bile slobodne u 1. kolu) 2. favoritkinje turnira Mađaricu Aleksandru Filipovski i Australku Marisu Gianotti, sa 6:3, 6:1. Za finale će igrati protiv Poljakinje Katarzyne Kawa i Slovakinje Simonke Parajove. (mh)
1234

EUROPEAN SUMMER CUPS: Dvostruko slavlje

Naši juniori su na startu savladali dvije domaće selekcije - prvo su oni stariji slavili (3:0) u Sloveniji, a mlađi juniori (2:1) u Italiji

Damir Džumhur i Jasmin Ademović su odlično započeli nastup na kvalifikacijama za European Summer Cups (grupa D), koje se održavaju u slovenačkom gradu Ptuju. Oni su sa maksimalnih 3:0 savladali domaću selekciju i na taj način izborili priliku da u meču protiv Rusije, inače drugog favorita ove kvalifikacione skupine, izbore nastup u finalu. Treba podsjetiti da su Slovenci lani bili pobjednici ovog takmičenja, što je podatak koji još pojačava značaj ove današnje pobjede.

Jasmin Ademović - Matic Župančič 6:3 3:6 6:1
Damir Džumhur - Tilen Žitnik 6:1 6:3
D. Džumhur / J. Ademović - T. Žitnik / Miha Plesnik 6:1 7:6(4)
U italijanskom Arezzu naši mlađi juniori su vodili veliku borbu protiv domaće ekipe. Elmar Ejupović je izgubio meč nakon velike borbe (igrali skoro četiri sata, a Elmar propustio čak četiri meč-lopte!), ali je sve na početak vratio Alen Salibašić. Odluka je pala u meču dublova, gdje su naši igrači slavili u supertiebreaku sa 11:9. Za prolaz u finale naš momci će igrati protiv 1. nositelja ekipe Hrvatske.
Elmar Ejupović - Edoardo Eremin 6:3 4:6 10:12
Alen Salibašić - Andrea Dall\'Asta 6:4 4:6 6:3
E. Ejupović / A. Salibašić - A. Dall\'Asta / Federico Margini 2:6 6:3 11:9
U bugarskom Plevenu, u okviru istoga takmičenja, nastupaju mlađe juniorke (G-16). Naše djevojke su izgubile prvi meč protiv Poljakinja (1:2). Anita Husarić je opravdala svoj renome, dok se za Marijanu Novaković može reći da još uvijek, nakon povrede, nije pronašla onu proljetošnju formu.
Anita Husarić - Paulina Czarnik 6:4 6:4
Marijana Novaković - Agata Baranska 3:6 1:6
A. Husarić / Selma Husić - A. Baranska / Joanna Nelborska 3:6 1:6. (mh)
1234

NJEMAČKA: Brkiću druga dubl titula

Keln (10.000, zemlja) - Dubl - FINALE: Tomislav Brkić / Ante Pavić (CRO) - Daniel Caracciolo (ARG) / Jacek Szygowski (GER) 6:3, 7:6(2)

Naš mladi teniser Tomislav Brkić se protekle sedmice u njemačkom gradu Kelnu našao na pobjedničkom postolju. On i Ante Pavić (CRO) su trijumfovali u konkurenciji parova, što je za našeg tenisera drugi profesionalni trofej u karijeri. Dakle, Tomo i Pavić su u finalu bili bolji od dosta iskusnijih Argentinca Daniela Caracciole i Jaceka Szygowskog, koji nastupa pod njemačkom zastavom, i to u dva seta 6:3, 7:6(2). Podsjećamo, lani su Tomo i Marin Bradarić (CRO) slavili na futuresu u Prijedoru.

U četvrtfinalu su savladali 4. favorite Borisa Nicolu Bakalova (BUL) i Alexandru-Daniela Carpena (ROU), sa 6:3, 7:6(6), a u polufinalu bjelorusko-njemačku kombinaciju Nikolai Fidirko / Dominic Metzger, sa 6:3, 6:4.
Brkić je proteklog vikenda pokušao proći kvalifikacije futuresa u Dortmundu (15.000+H), ali nije uspio. U 1. kolu je savladao Belgijanca Kristofa Lybeera, sa 6:4, 6:1, a zatim je izgubio od Nicolasa Reissiga, iz Austrije, inače 625. igrača svijeta, sa 3:6, 2:6. (mh)
1234

ITALIJA: J. Simić opet dobra

Gardone Van Trompia (10.000, zemlja) - 1. kolo: (q) Jelena Simić - (7) Lena-Marie Hofmann (GER) 4:6, 5:7.

Naša juniorka Jelena Simić nastavlja sa dobrim nastupima na challengerima u Italiji. Nakon što je prije dvije sedmice, u Imoli, osvojila svoje prve svjetske bodove (iz kvalifikacija došla u četvrtfinale!), i proteklog vikenda je bila uspješna. Pobjedama protiv Čehinje Lucije Zavarcikove (6:3, 7:5) i Lucie Rey, iz švucarske (6:3, 6:1), Jelena je izborila nastup u glavnom turniru. Nažalost, žrijeb joj je u 1. kolo dodijelio 7. nositeljicu, Njemicu Lenu-Marie Hofmann, trenutno 599. igračicu svijeta, i naša teniserka se dobro nosila 4:6, 5:7. (mh)

1234

NJEMAČKA: Sandra prošla kvalifikacije

Bad Saulgau (25.000, zemlja) - Kvalifikacije - finalno kolo: (11) Sandra Martinović - Amra Sadiković (SUI) 6:1, 2:0 ret.

Naša internacionalka Sandra Martinović se ipak našla u žrijebu glavnog turnira u Bad Saulgau, u Njemačkoj. Riječ je o veoma jakom turniru, sa mnogo dobro poznatih imena već u žrijebu kvalifikacija, gdje se našla i Martinović. Ona je kao 11. nositeljica bila slobodna u 1. kolu, u 2. je savladala Nedu Kozić (7:5, 7:5), iz Srbije, a u finalnoj rundi Amru Sadiković, koja nastupa pod švicarskom zastavom. Na startu glavnog turnira, Sandra će igrati protiv Čehinje Andree Hlavackove. (mh)

1234

NJEMAČKA: Sreća na strani T. Brkića

Keln (10.000, zemlja) - 1. kolo: (LL) Tomislav Brkić - (q) Matthias Kolbe (GER) 3:6, 6:4, 6:2; dubl - 1. kolo: T. Brkić / Ante Pavić (CRO) - Alexandru Grigorita (ROU) / Brett Ross (USA) 6:3, 6:2

Naš mladi teniser Tomislav Brkić dobro je u njemačkom gradu Kelnu iskoristio poziciju sretnog gubitnika. Riječ je o turniru sa 10.000 nagradnog fonda, koji se igra na zemljanoj podlozi, a Tomo je u njega sretno ušao, a onda to iskoristio. Dakle, u 1. kolu je bio bolji od domaćeg predstavnika (q) Matthiasa Kolbea i to u tri seta 3:6, 6:4, 6:2. Zanimljivo je da su njih dvojica odigrali i finalni meč kvalifikacija, ali je tada bio uspješniji Nijemac (3:6, 4:6). Inače, u kvalifikacijama je Tomo prvo savladao našeg juniora Svena Lalića (6:0, 6:4), te Nijemca Andrea Mordhorsta, sa 6:2, 6:1.

Tomo i Ante Pavić (CRO) su bili uspješni i u dublu - savladali su tim Alexandru Grigorita (ROU) / Brett Ross (USA), sa 6:3, 6:2, a u borbi za bodove će igrati protiv 4. favorita u sastavu Boris Nicola Bakalov (BUL) / Alexandru-Daniel Carpen (ROU). (mh)
1234

JUNIORSKO EP: Anita Husarić još traje

Husarić je jedina bh. predstavnica na ovogodišnjem EP za juniore koja je dospjela do 4. kola, tj. imat će priliku da igra za prolaz u četvrtfinale

U Moskvi, na Evropskom prvenstvu za juniore do 16 godina, Anita Husarić je zabilježila pobjedu u 3. kolu protiv 16. nositeljice Francesce Palmigiano, iz Italije, sa 7:5, 6:1. Prije toga je Anita bila slobodna u 1. kolu, a u 2. je sretno (spasila nekoliko meč lopti!) prošla odličnu Bjeloruskinju Viktoryju Kisialevu, sa 6:4, 4:6, 7:6(9). Dakle, naredna protivnica joj je Mađarica Zsofia Miko.