Vijesti za mjesec: Januar 2017

1234

DAVIS CUP: Timovi BiH i Poljske stigli u Zenicu, počeli treninzi

Davis Cup ekipe Poljske i BiH okupile su se u Zenici u punom sastavu, a danas su Areni održani i prvi treninzi. 

Nešto intenzivnije danas je trenirao gostujući tim, dok će naši teniseri sutra imati dva treninga.

 

Damir Džumhur ima lakšu povredu zbog koje danas nije trenirao, ali, prema procjeni timskog fizioterapeuta bit će spreman za mečeve. 

 

Prva dva singl meča igraju se u petak 3.februara sa početkom u 14 sati, dubl je na programu u subotu od 14 sati, a u nedjelju od 13 sati preostali singl mečevi. Tačan raspored bit će poznat nakon žrijeba koji je zakazan za četvrtak 2.februara. 

 

Ulaznice su u prodaji na svim prodajnim mjestima kupikartu.ba, te na blagajni Arene Zenica. 

 

Akreditovane novinare podsjećamo da je press konferencija oba tima u utorak 31.januara u 12 sati u press centru Arene. 

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

 

 
Kontakt za medije: presstsbih@gmail.com 

1234

DAVIS CUP: Historija i statistika BiH i Poljske

 

 

Teniske reprezentacije BiH i Poljske sastaju se od 3.do 5.februara u Zenici u okviru prvog kola prve grupe Euroafričke (E/A) zone Davis Cup-a. Bit će to prvi međusobni duel dvije selekcije u historiji ovog takmičenja, za naše tenisere meč je historijski i zato što prvi put igraju u prvoj grupi.

 

BiH je u Davis Cup-u od 1996.godine otkada su bh. teniseri odigrali 88 mečeva u kojima su pobijedili 49 puta. Do 2003.godine  takmičili su se u trećoj jakosnoj grupi, 2004.godine su pali u četvrtu, ali su iste godine uspjeli da izbore ponovni plasman u treću grupu u kojoj ostaju do 2009.godine kada su ostvarili plasman u drugu grupu E/A zone.

 

Tri  puta su naši momci bili vrlo blizu prve grupe kada ih je od toga dijelila samo jedna pobjeda,  što im je konačno uspjelo prošle godine kada su u prvom kolu savladali reprezentaciju Tunisa sa 3:1, istim rezultatom pobijedili Tursku u drugom kolu, te u finalnom meču sa 5:0 deklasirali Litvaniju u gostima.

 

Tradicija Poljske u Davis Cup-u seže do daleke 1925.godine. Od tada su odigrali 154 kola, a najuspješniji su bili 2015.godine kada su, pobijedivši Slovačku, Ukrajinu i Litvaniju, ostvarili plasman u najjači rang takmičenja - Svjetsku grupu.

 

Tu se, međutim, nisu dugo zadržali jer ih je već u prvom kolu prošle godine dočekala teniska selekcija Argentine od koje su izgubili rezultatom 2:3. Istim rezultatom savladali su ih Nijemci u meču za opstanak u svjetskoj grupi.

 

Razočaranim Poljacima BiH je prva prepreka u ovoj sezoni, a prema ranking listi Davis Cup selekcija, naša ekipa je favorit – BiH je trenutno na 37., a Poljska na 66.mjestu.

 

No, da protivnika nikako ne smijemo podcjenjivati, dokaz je poljski dubl: Lukasz Kubot trenutno je 24.igrač svijeta u dublu, a njegov partner Marcin Matkowski 31.na ATP double listi. Obojica su svojevremeno bili u Top 10 dubl igrača - Kubot je ranking karijere (ATP doubles 7) imao 2010., a Matkowski dvije godine kasnije, takođe na sedmoj poziciji. Prvi je vlasnik četrnaest, a drugi čak osamnaest titula u dublu!

 

 I dva rekorda poljskog tima pripadaju Marcinu Matkowskom: odigrao je 35 kola Davis Cup-a, a ima i najveći omjer pobjeda u dublu: 27-8.

 

Težak zadatak imat će naš  najbolji par Mirza Bašić / Tomislav Brkić koji su za reprezentaciju BiH odigrali ukupno petnaest dubl mečeva, od čega su slavili jedanaest puta.

 

Bašić je i rekorder po ukupnom broju pobjeda u reprezentaciji sa omjerom 23-11.

 

Brkić je najstariji član ekipe i već devetu godinu je u Davis Cup-u, a u susretu sa Poljacima bit će prvi put u dvostrukoj ulozi igrač-kapiten.

 

Damir Džumhur, trenutno 78.igrač svijeta ima uvjerljivo najbolji ATP single ranking i u njemu će Poljaci imati teškog protivnika. Damir je član reprezentacije od 2010.godine otkada je odigrao osamnaest single i dva dubl meča sa ukupnim omjerom pobjeda i poraza 12-8.

 

Najmlađi član ekipe BiH je Nerman Fatić, rođen 24.oktobra 1994., a u Davis Cup-u od 2013.godine.

 

Poljak Kamil Majchrzak (ATP 279) u reprezentaciji je tek dvije godine, odigrao je samo tri meča i zabilježio jednu pobjedu. Hubert Hurkacz, rođen 1997.godine, najmlađi je igrač koji će učestvovati u meču BiH–Poljska: rođen je 1997.godine, na ATP listi trenutno 379., a član reprezentacije svoje zemlje je od prošle godine.

 

Radoslaw Szymanik iskusni je teniski trener koji ove godine slavi i jubilej – deset godina na čelu poljske Davis Cup selekcije.

 

Pobjednik susreta BiH–Poljska putuje na gostovanje ekipi Holandije od 7.do 9.aprila.

 

Bosanskohercegovački teniseri nadaju se pobjedi, a za to im je potrebna i podrška publike u zeničkoj Areni od 3.do 5.februara. Ulaznice su u prodaji na blagajni Arene i na svim prodajnim mjestima kupikartu.ba.

 

 

 

 

 

 

 

 

1234

DAVIS CUP: Obavještenje za akreditovane predstavnike medija

 

Press konferencija Davis Cup timova BiH i Poljske zakazana je za utorak 31.01.2017. u press centru Arene Zenica sa početkom u 12 sati. 

 

Prema pravilima ITF, press koferenciji mogu prisustvovati isključivo akreditovani predstavnici medija. 

 

Isto pravilo vrijedi i za praćenje žrijeba parova koji je zakazan je za četvrtak 02.02.2017. u 12:30 u press centru Arene Zenica. 

 

Press TSBiH: presstsbih@gmail.com

 

Pratite nas i na društvenim mrežama: 

 

 

1234

DAVIS CUP: Brkić - nadamo se podršci navijača

Naš teniser Tomislav Brkić u dvostrukoj ulozi kapitena i igrača predvodit će Davis Cup tim BiH u meču protiv Poljske u Zenici od 3. do 5.februara.

 

„Igrači su predložili mene i prihvatio sam da budem kapiten u ovom kolu, a mislim da to ne mijenja ništa jer ćemo dati sve od sebe kao i svaki prethodni put“, kaže Brkić koji će ulozi selektora privremeno zamijeniti Amera Delića i Aljošu Pirića jer dvojica trenera, zbog mnoštva poslovnih i privatnih obaveza, nisu u mogućnosti doputovati iz SAD na meč sa Poljacima.

 

Kapiten će zajedno sa Damirom Džumhurom, Mirzom Bašićem i Nermanom Fatićem tokom vikenda doputovati u Zenicu.

 

U ponedjeljak će u zeničkoj Areni pripreme započeti i poljski tim koji stiže u sastavu Kamil Majchrzak, Hubert Hurkacz, Lukasz Kubot, Marcin Matkowski, te kapiten Radoslaw Szymanik.

 

Najveći izazov za bh. tenisere predstavlja poljski par Kubot/Matkowski jer se radi o vrhunskim dubl-igračima koji su visoko rangirani na ATP double listi gdje zauzimaju 24. i 31.mjesto.

 

„Radi se o jakoj ekipi, posebno im je dubl jak, bit će to zanimljivi mečevi, a bilo bi dobro da i Arena u Zenici bude popunjenija nego što je to bio slučaj protiv Tunisa prošle godine jer bi nam to bio dodatni motiv“, kaže kapiten Brkić koji očekuje maksimalnu spremnost i zalaganje našeg tima.

 

Ulaznice za mečeve BiH i Poljske u prodaji su na blagajni Arene Zenica, kao i na svim prodajnim mjestima kupikartu.ba 

1234

DAVIS CUP: Objavljen i sastav tima Poljske

ITF je danas zvanično potvrdio i sastav Davis Cup tima Poljske za meč protiv BiH u Zenici od 3.do 5.02.2017. 

 

 

Date of birth: 13 Jan 1996
Singles ranking: 279
Doubles ranking: 379
 
Date of birth: 11 Feb 1997
Singles ranking: 379
Doubles ranking: 701
 
Date of birth: 16 May 1982
Singles ranking: 1055
Doubles ranking: 24
 
Date of birth: 15 Jan 1981
Singles ranking:
Doubles ranking: 31
 
Kapiten poljskog tima je RADOSLAW SZYMANIK.  
 
Pratite nas i na društvenim mrežama: 

 

1234

DAVIS CUP: Sastav tima BiH za meč sa Poljskom

DAVIS CUP , GRUPA I, EUROPE/AFRICA ZONE

BIH – POLJSKA

ARENA ZENICA, 03.-05.02.2017.

 

 

Damir Džumhur, Mirza Bašić, Tomislav Brkić i Nerman Fatić branit će boje BiH u susretu sa timom Poljske koji se u okviru grupe I E/A zone Davis Cup-a igra u Zenici od 3. do 5.februara ove godine.

 

Naši najbolji teniseri u meč s Poljacima ulaze u nepromijenjenom sastavu kada je u pitanju igrački kadar, no kapitensku traku ovoga puta nosit će Tomislav Brkić jer, usljed velikog broja poslovnih i privatnih obaveza, ni Amer Delić ni Aljoša Pirić nisu bili u mogućnosti da preuzmu ulogu kapitena u ovom kolu.

 

„U dogovoru sa svim igračima, odlučili smo da tu ulogu povjerimo Tomislavu Brkiću, najstarijem igraču i sa najdužim stažom u ekipi, a on je u potpunosti spreman da odgovornost i preuzme“, kaže Senad Hadžimešić, direktor TSBiH.

 

Prema pravilima Davis Cup-a, postoji mogućnost da jedan član tima bude prijavljen i kao igrač i kao kapiten, što je reprezentacija BiH već ranije koristila pa je tako Amer Delić bio igrač-kapiten u martu prošle godine u meču protiv Tunisa u Zenici, te u julu 2015. u Mađarskoj.

 

„Trenutno nema potrebe za bilo kakvim dodatnim promjenama, ovaj tim je dugo skupa, godinama se gradi dobra atmosfera i smatramo da je ovo najbolje rješenje“, objašnjava Senad Hadžimešić.

 

Treneri Amer Delić i Aljoša Pirić i dalje ostaju dio Davis Cup tima BiH, te će u skladu s potrebama i mogućnostima, učestvovati i u ovoj sezoni.

 

Očekuje se da tokom dana ITF objavi i sastav selekcije Poljske.  

 

Prva dva singl meča na programu su u petak 3.februara od 14 sati u Areni Zenica, dan kasnije dubl meč od 14 sati, a trećeg dana preostali singl mečevi od 13 sati. Parovi će biti odlučeni žrijebom koji je predviđen za četvrtak 2.februara u podne.

 

U prodaji su trodnevne ulaznice po cijeni od 10KM, te jednodnevne po cijeni od 5KM za prvi i treći dan i 3KM za drugi dan Davis Cup susreta BiH – Poljska, a možete ih naći na svim prodajnim mjestima kupikartu.ba, kao i na blagajni Arene Zenica. 

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

 

 

 

1234

DAVIS CUP: Od danas u prodaji ulaznice za meč BiH - Poljska

Ulaznice za Davis Cup susret BiH – Poljska koji će biti odigran od 3. do 5.02.2017. u Areni Zenica, od danas su u prodaji na portalu kupikartu.ba, te na svim prodajnim mjestima ovog servisa.

 

Navijači koji žele podržati bh. tenisere u njihovoj prvoj borbi u okviru prve grupe Davis Cupa, mogu nabaviti trodnevne ulaznice po cijeni od 10KM koje vrijede za sve mečeve, ili dnevne ulaznice od 3 i 5KM, koje će od sutra biti dostupne i na blagajni Arene.

 

Prema programu, u petak 3.februara od 14 sati igrat će se dva singl meča, u subotu 4.februara dubl meč u 14 sati, a u nedjelju 5.februara preostali singl mečevi. Parovi će biti određeni žrijebom koji je zakazan za četvrtak 2.februara u press centru zeničke Arene.  

 

Tehničke pripreme za održavanje Davis Cup-a odvijaju se prema planu, te je danas u Areni  počelo postavljanje tvrde podloge.

 

 U narednim danima očekuje se i potvrda Međunarodne teniske federacije o sastavu reprezentacija BiH i Poljske koje bi se u Zenici trebale okupiti 30.januara. 

 

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook i Twitter 

 

Kontakt za medije: presstsbih@gmail.com 

1234

DRŽAVNO DVORANSKO PRVENSTVO BIH 16&U

Prijave na DRŽAVNO DVORANSKO PRVENSTVO BIH 16&U izvršite na linku ispod.

 

http://www.tsbih.ba/turniri/2017/16-godina/drzavno-dvoransko-prvenstvo-bih-16u

 
1234

Edin Mulalić i Rania Musić pobjednici Dvoranskog prvenstva BiH u kategoriji do 12 godina

Unatoč  velikim vremenskim neprilikama u Tuzli je održano prvo dvoransko Prvenstvo Bosne i Hercegovine u 2017.godini u kategoriji juniora i juniorki do 12. godina starosti i mlađih.
 Edin Mulalić je prvak Bosne i Hercegovine do 12.godina. Mulalić je  u finalnom meču  pobijedio Kolić Amara, razultatom 6/2, 6/3. 
Pobjednica dvoranskog Prvenstva BiH do 12.godine je Musić Rania. Rania je u finalu bila bolja od Azabagić Maure sa 6/3, 6/2.
Teniski savez Bosne i Hercegovine upućuju iskrene čestitke svim učesnicima i učesnicama, kao novim prvacima Bosne i Hercegovine u kategoriji do 12. godina
 
 
Rezultate za Drzavno prvenstvo mozete pogledati na linku ispod:
 
 
TSBIH