Vijesti za mjesec: Januar 2014

1234

DAVIS CUP: IZNENAĐENJE NA MOJMILU, BIH GRČKA 1:1

Uz jako dobru igru grčkog tenisera Kalovelonisa i ne baš raspoloženog Damira, grci su uspjeli da izjednače u Sarajevu na 1:1.

 

Prvi set je osvojio grčki teniser Markos Kalovelonis (ATP 691) i to nakon tie-breaka u kojem je rezultat bio 7:4. Damir je bolje otvorio set i poveo sa 3:1, nakon čega Kalovelonis vraća break i odličnim servisima odvodi set u tie-break gdje je bio bolji od našeg tenisera.

 

Drugi set je jednako uzbudljiv kao i prvi, a tie-break i ovaj put ide na stranu Grčke i to rezultatom 7:1. Bh. teniser je u drugom setu imao break zaostatka i to na rezultatu 3:1, ali je odmah uspio da se vrati i napravi break, koristeći drugu break loptu u gemu. Kao što je bio slučaj i prvom setu Kalovelonis je ostatak seta odlično servirao i nije dozvolio Damiru da napravi pritisak na njegov servis do kraja seta koji je u tie-breaku Grk lagano riješio svoju korist.

 

U trećem setu stvari se okreću u korist našeg tenisera koji stiže do breaka kod rezultata 2:1 za vodstvo od 3:1, prednost koju održava do kraja seta i osvaja ga na svoju prvu set loptu pri vodstvu od 40:30, i to volejom na mreži. 6:3 Džumhur, na opšte oduševljenje sarajevske publike.      

 

Četvrti set, na iznenađenje svih prisutnih, je bio i odlučujući. Kalovelonis je dva puta oduzeo servis Damiru i pobijedio konačnim rezultatom 7:6 (4) 7:6 (1) 3:6 6:2. Iako dosta slabije rangiran od Džumhura, Kalovelonis je danas bio na zaista visokom nivou, pogotovo na servisu, što je dokazao i sa 15 as servisa. Damir danas nije bio toliko raspoložen za igru, ali imaće priliku da to sve popravi već u nedelju kada igra prvi meč dana protiv Alexandrosa Jakupovica sa početkom u 13:00 sati.

 

Sutrašnji dubl meč je na programu u 14:00 sati a sastaju se Bašić/Brkić protiv para Jakupovic/Kalovelonis.

 

Press:

nedim.v@pass-line.ba

lejla.p@pass-line.ba

1234

DAVIS CUP: BAŠIĆ SAVLDAO JAKUPOVIĆA, BIH VODI 1:0

Davis Cup reprezentacija BiH je dobro otvorila svoj meč prvog kola II Zone Euro-Afričke grupe i povela sa 1:0 protiv Grčke. Naime, Mirza Bašić (ATP 236) je savladao Alexandrosa Jakupovica (ATP 519) rezultatom 3:0 u setovima pred preko 1.000 ljubitelja tenisa u Sarajevskoj dvorani „Ramiz Salčin“ na Mojmilu.

 

U prvom setu Mirza je napravio rani break, odmah u drugom gemu seta i tu prednost održao do kraja seta osvojivši ga sa 6:3. Na svom servisu Mirza Bašić protivniku nije dopustio niti jednu break priliku i kontrolisao je cijeli tok prvoga seta.

 

U drugom setu Mirza je nastavio sa odličnom igrom uzevši servis svog protivnika 2 puta za osvajanje seta rezultatom 6:2. Mirza je tokom drugog seta održavao visoko nivo igre i kao u prvom setu nije prepustio niti jednu break priliku svom protivniku iz Grčke.

 

Treći set je donio malo više neizvjesnosti ali samo to do rezultata 2:2 kada Mirza koristi svoju drugu break priliku i preuzima kontrolu trećeg seta  kojeg osvaja rezultatom 6:2.

Meč je trajao malo duže od jednog sata i trideset minuta, Mirza je imao 11 aseva spram Jakupovicevih 2, dok svom protivniku Mirza nije prepustio niti jednu break priliku, čime je potvrdio ulogu favorita u ovom meču.

 

Drugi meč između Damira Džumhura (ATP 144) i Markosa Kalovelonisa (ATP 691) počinje u 15:05.

 

 

Press:

Nedim.v@pass-line.ba

Lejla.p@pass-line.ba

1234

IZVUČENI PAROVI DAVIS CUP MEČA BIH - GRČKA

Žrijeb parova teniskog  DavisCup meča BiH-Grčka koji se igra u okviru prvog kola II grupe Euroafričke zone obavljen je danas u Sarajevu pod vodstvom MassimaMorattia (ITA),  supervizora ITF (Međunarodna teniska federacija). Izvlačenju parova prisustvovali su i sudije Milan Dmitrović (SRB) i Srđan Svjetlanović (BiH), te Hana Mehmedagić (BiH), šef sudijskog tima.

Tim Grčke iskoristio je pravo da 24 sata prije početka takmičenja napravi izmjenu igrača, te će umjesto ranije najavljenogTeodorosaAngelinosa igrati MikosKonstantinos.

 

Parovi i satnica:

Petak, 31.1. 2014, 13h

Mirza Bašić – AlexandrosJakupovic

Damir Džumhur – MarkosKalovelonis

Subota 1.2.2014., 14h

Mirza Bašić/Tomislav Brkić – Alexandros Jakupovic/MarkosKalovelonis

Nedjelja 2.2.2014. 13h

Damir Džumhur – Alexandros Jakupovic

Mirza Bašić – MarkosKalovelonis

 

Iako nisam ranije igrao protiv Jakupovica, poznajemo se već dugo i znam da je kvalitetan igrač, rekao je naš reprezentativac Mirza Bašić nakon žrijeba. Damir Džumhur je izrazio zadovoljstvo što je DavisCup ponovo u Sarajevu i pred domaćom publikom, te dodao da  će on i Bašić učiniti sve da već nakon prvog dana imamo vodstvo od 2:0.  Selektor Amer Delić ponovio je da postoji mala trema jer je prvi put na čelu reprezentacije, ali vjeruje u pozitivan ishod meča zbog kvalitete njegovih igrača i očekivane podrške domaće publike. 

 

Podsjećamo, teniski reprezentativci BiH i Grčke borit će se za prolaz u drugo kolo II zone Euroafričke grupe DavisCupau periodu od 31.januara do 2.februara u sarajevskoj dvorani „Ramiz Salčin“.  Singlovi su na rasporedu u petak i nedjelju od 13h, dubl u subotu od 14h.

Ulaz u dvoranu bit će slobodan.

 

Press:

Pass Line

Lejla.p@pass-line.ba

Nedim.v@pass-line.ba

1234

KOMPLETNI REZULTATI DVORANSKOG DRŽAVNOG PRVENSTVA 2014.

Ovom prilikom čestitamo svim takmičarima na odličnim igrama, te im želimo još puno napretka u budućnosti. 

 

KATEGORIJA 12&U

Kod juniora je slavio AJDIN MUHAREMOVIĆ, dok u katagoriji juniorki je najbolja bila AMILA JUSUFBEGOVIĆ.

 

KATEGORIJA 14&U

Kod juniora je slavio LUKAS TOMIĆ, dok u katagoriji juniorki je najbolja bila ADELA JOLDIĆ.

 

KATEGORIJA 16&U

Kod juniora je slavio KERIM SUBAŠIĆ, dok u katagoriji juniorki je najbolja bila NEFISA BERBROVIĆ.

 

KATEGORIJA 18&U

Kod juniora je slavio MILOJICA ALEKSA, dok u katagoriji juniorki je najbolja bila DAMIRA MUMINOVIĆ.

 

Kompletne rezultate pogledajte: OVDJE

1234

Preminuo Gondžić Muhamed - Turšija

Obavještavamo tenisku javnost da je dugogodišnji istaknuti teniski radnik u Bosni i Hercegovini, Gondžić Muhamed - Turšija preminuo u Tuzli u svojoj 66. godini života. Rođen 01.10.1948 godine - 21.01. 2014. godine.

 

Ovom prilikom želimo da iskažemo iskreno saućešće porodici preminulog.

1234

Objavljeni sastavi za Davis Cup: Bosna i Hercegovina - Grčka

Bosna i Hercegovina će igrati u najboljem sastavu protiv reprezentacije Grčke.

 

U nastavku pogledajte sastave:

 

BOSNA I HERCEGOVINA

 

GRČKA

1234

ČESTITKA DAMIRU DŽUMHURU - TSBIH

Upravni Odbor Teniskog saveza Bosne i Hercegovine upućuje iskrene čestitke najbolje rangiranom teniseru Bosne i Hercegovine Damiru Džumhuru na izvanrednim  razultatima koje ostvaruje na  "Australia Open" teniskom turniru.

 
Na prvoj ovogodišnjoj sjednici Upravnog Odbora TS BiH u 2014. godini, koja se održala 13. januara u Olimpijskom Komitetu BiH u Sarajevu,  zaključeno je da će ove pobjede Damira  Džumhura na jednom od najvećih teniskih turnira u svijetu sigurno dati elan i podstrek cijeloj Davis Cup reprezentaciji Bosne i Hercegovine pod rukovodstvom novog selektora Amera Delića na predstojećem Davis Cup  meču protiv reprezentacije Grčke.

 

Prvi ovogodišnji Davis Cup meč reprezentacija Bosne i Hercegovine igra u Sarajevu od 31.01. do 02.02.2014. godine.

 
TS BiH
1234

BRAVO DAMIRE!

Damir Džumhur, 21-godišnji bh. teniser, u ranim jutarnjim satima ostvario je historijski rezultat i plasirao se na Australian Open kao prvi Bosanac kojem je to pošlo za rukom.
 
Džumhur je do glavnog turnira u Melbourneu stigao bez izgubljenog seta. Istim rezultatima, sa po 2:0 u setovima, bh. teniser je savladao prvog nositelja Nijemca Dustina Browna, te Belgijance Nielsa Deseina u drugom i Rubena Bemelmansa u trećem kolu.
 
"Osjećam se predivno, nikad bolje", kaže Džumhur na početku razgovora za portal Klix.ba. 
 
Ovaj 21-godišnji teniser već na početku godine zadao je sebi cilj, plasman na jedan od Grand Slam teniskih turnira.
 
"Ali, učiniti to na prvom turniru u godini je već nevjerovatna stvar. Moglo se očekivati, ali ipak je ovo veliki uspjeh i kada se dođe do njega, teško je povjerovati", dodaje naš sagovornik. 
 
Od svih protivnika u kvalifikacijama, Džumhur kaže da ga je Bemelmans najviše namučio. 
 
"On je ljevak i to je nezgodna stvar. Ali, ipak sam odigrao odličan meč", kaže već sada najbolji bh. teniser. 
 
On se trenutno zajedno sa ocem Nefridom nalazi kod prijatelja iz Srbije koje su upoznali prije dvije godine na Futures turnirima u Beogradu, a koji žive u Melbourneu.
 
Na tribinama terena 11 nalazilo se i nekoliko desetina bh. navijača. Naš teniser kaže da mu je podrška navijača itekako pomogla.
 
U prvom kolu Australian Opena, Džumhur će u ponedjeljak igrati protiv Čeha Jana Hajeka, trenutno 104. tenisera svijeta.