Vijesti za mjesec: Juni 2023

1234

REGIONALNE PRIPREME JUNIORSKIH U14 TENISKIH REPREZENTACIJA

REGIONALNE PRIPREME JUNIORSKIH U14 TENISKIH REPREZENTACIJA
 
Teniski savezi Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine su i u 2023.godini nastavili sa projektom zajedničkih priprema juniorskih teniskih reprezentacija za kategorije do 12 i 14 godina starosti. Zajedničke pripreme imaju za cilj podizanje forme najboljih juniorki i juniora  pred nastupe na ekipnim europskim prvenstvima  "SUMMER CUPS 2023". Kao i  prošle godine, svaki od saveza prihvatio je domaćinstvo za jednu  starosnu kategoriju. Pripreme u Bosni i Hercegovini u organizaciji Teniskog saveza Bosne i Hercegovine održane su u Banja Luci. Najbolji juniori do 14 godina iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine su od 20. do 24. juna 2023.godine boravili u Banja Luci, u kojoj su uživali tokom boravka na pripremama.Treninzi su se održali na teniskim terenima NTCRS, na kojima se u aprilu mjesecu 2023.godine odigrao ATP 250 turnir u Banja Luci. Bosanskohercegovačka muška U14 juniorska teniska reprezentacija pripremala se u sastavu: Novak Jaćimović, Petar Biletić i Adi Džinđovski, a reprezentaciju je predvodio selektor Bojan Mičić. Ovaj sastav će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na ekipnom europskom prvenstvu za juniore do 14 godina starosti, koje će se od 01.07. do 04.07.2023.godine održati u Turskom gradu Denizli.
 
1234

IVAN BILETIĆ I ANASTASIJA IGNJATIĆ PRVACI BIH DO 18.GODINA

 IVAN BILETIĆ I ANASTASIJA IGNJETIĆ PRVACI BIH DO 18.GODINA
 
U Banja Luci je od 10 do 12 juna odigrano Prvenstvo Bosne i Hercegovine za juniore i juniorke do 18.godina starosti.Četrdeset  tenisera i teniserki prikazali su zadovoljavajući nivo tenisa na prvenstvu BiH u najstarijoj juniorskoj kategoriji.Teniski klub "Mladost" je uspio, unatoć kišovitom vremenu završiti turnir u predviđenom terminu.
 
Prvak Bosne i Hercegovine kod juniora u kategoriji U18 je Ivan Biletić iz Kiseljaka. Ivan je u  finalu bio bolji od Tuzlaka Edina Mulalića. Rezultat u finalnom meču bio je Ivan Biletić - Edin Mulalić 6/2, 6/1. Biletiću je ovo druga titula na prvenstvima BiH u 2023.godini. Na Zimskom  prvenstvu BiH koje je odigrano u Tuzli od 18 do 20 februara, također su se u finalu sastali Ivan i Edin, tada je Biletić pobijedio rezultatom 6/1, 6/1.
 
Rezultati polufinala:
Ivan Biletić - Fatih Šišić 6/2, 6/0
Edin Mulalić - Luka Đurđević 7/6, 6/3
 
Banjalučanka Anastasija Ignjatić je osvojila prvo mjesto  kod juniorki do 18 godina starosti.Anastasija je pokazala da se nalazi u dobroj formi, te je zasluženo pobjednik Prvenstva BiH za juniorke U18.Protivnica u finalu joj je bila sarajka Emina Lagarija, koja je zauzela drugo mjesto na turniru.U finalnom meču rezultat je bio 6/3, 6/1 za Anastasiju.
 
Rezultati polufinala:
Anastasija Ignjatić - Tea Kovačević 6/3, 6/1
Emina Lagarija - Rania Musić  WO
 
#TENIS BiH # #PRVENSTVO BiH U18 #IVAN BILETIĆ #ANASTASIJA IGNJATIĆ
1234

PRVA PROFESIONALNA TITULA ZA SUANU TUCAKOVIĆ

PRVA PROFESIONALNA TITULA ZA SUANU TUCAKOVIĆ
 
Na ITF ženskom profesionalnom turniru nagradnog fonda 15.000 $,  koji se odigrao u Banja Luci od 05.06 do 12.06.2023.godine, svoju prvu profesionalnu titulu osvojila je bosanskohercegovačka reprezentativka Suana Tucaković. Suana je do prvog mjesta na ITF W15 turnira u Banja Luci došla iz kvalifikacionog turnira, što znači da je bh teniserka uvezala osam uzastopnih pobjeda do osvjanja turnira. Ovo je izvanredan rezultat za mladu sarajku, koja na zadnjih nekoliko profesionalnih turnira postiže veoma dobre rezultate. Za prvo mjesto u Banja Luci i prvu titulu, Suana je u finalu morala da pobijedi sedmu nositeljicu Katerinu Tsygourova iz Švicarske, rezultatom 2-1 u setovima. Prvi set pripao je Suani sa 6/4. U drugom setu vodila se velika borba, te je Tsygourova uspjela dobiti drugi set sa7/5. U trećem odlučujućem setu Suana Tucaković je bila ubjedljiv, te ga realizovala sa 6/2 u svoju korist, za konačnih 2-1 u setovima.
 
Na turniru u Banja Luci su u glavnom turniru učestvovale još dvije bh teniserke.Mlada Anastasija Ignjatić je zaustavljena u prvom kolu od prve nositeljice Slovakinje Katarine Kuzmove, dok je Laura Radaković izborila četvrfinale, gdje je izgubile od finalistkinje Katerinu Tsygourova
 
BRAVO SUANA
 
#TENIS BIH #ITFW15 BANJA LUKA #PRVO MJESTO SUANA TUCAKOVIĆ
 
 
1234

ANDRIJA MARTINOVIĆ I EDA-LARA ŠAČIROVIĆ PRVACI BIH U12

ANDRIJA MARTINOVIĆ I EDA-LARA ŠAČIROVIĆ PRVACI BIH U12
 

1234

DPBIH U16: TITULE ZA LUKU PRIMORCA I TEU KOVAČEVIĆ

DPBIH U16: TITULE ZA LUKU PRIMORCA I TEU KOVAČEVIĆ
 
U Mostaru je odigrano prvenstvo Bosne i Hercegovine za juniorke i juniorke starosne dobi do 16 godina. Teniski klub "Mostar" ugostio je 27 juniora i 17 juniorki, koji su prikazale zadovoljavajući nivo teniske igre.
 
Kod juniorki nije bilo većih iznenađanja, te je prva nositeljica Tea Kovačević potvrdila da je najbolja juniorka i u kategoriji do 16 godina starosti. Tea je na cijelom turniru izgubila samo tri gema, te ubjedljivo osvojila još jedan naslov prvakinje Bosne i Hercegovine u kategoriji juniorki U16. U finalu je sa 6/0,6/1 pobijedila Enu Bećirović, koja je zauzela drugo mjesto.
 
POLUFINALE:
Tea Kovačević - Alona Brzina 6/0,6/1