Vijesti za mjesec: Januar 2023

1234

Afan Neković i Tea Kovačević prvaci BiH u kategoriji do 16 godina

Afan Neković i Tea Kovačević prvaci BiH u kategoriji do 16 godina
 
Teniski tereni JU CSR-a Općine Centar Sarajevo bili su od 28 do 30 februara 2023 godine domaćini i trećeg Zimskog prvenstva BiH, ovoga puta za kategoriju juniorki i juniora do 16 godina starosti.
 
Na Zimskom prvenstvu 16&U učestvovalo je dvadeset i pet juniora, te dvadeset juniorki iz raznih gradova Bosne i Herceogovine.
 
Prvo mjesto i najbolju formu u muškom dijelu turnira pokazao je Afan Neković, koji je u finalnom meču pobijedio Amira Škrijelja, rezultatom  7/5,5/7, 6/3.Neković je u polufinalu bio bolji od Maka Stjepanovića, te ga savladao sa 6/0 ,6/2. U drugom polufinalnom susretu Škrijelj Amir je nakon velike borbe uspio savladati prvog nosioca turnira Luku Đurđevića rezultatom 6/0, 3/6, 6/3.
 
Kod juniorki su se u finalu sastale Tea Kovačević i Ana Savić. Za ulazak u finale Tea je bila bolja od Elene Torbice, koju je savladala sa 6/4, 6/2), dok je Ana Savić za plasman u finale pobijedila Bećirović Enu sa 6/0, 6/1. U finalu je Tea Kovačević bila ubjedljiva, te je sa rezultatom 6/2, 6/0 savaladala Anu Savić, te zasluženo osvojila naslov prvakinje Bosne i Hercegovine i u kategoriji juniorki do 16 godina.Napomenimo da je prije sedam dana Tea osvojila i prvenstvo juniorki do 12 godina.
.
U veoma neizvjesnim mečevima i sportskom nadmetanju učesnici Zimskog prvenstva BiH u kategoriji do 16 godina su  prikazali tenis na zadovoljavajućem nivou.  Pobjednicima čestitamo na osvojenim titulama, a svim takmičarkama i takmičarima zahvaljujemo na fer i korektnoj igri. Svima zajedno želimo da u  nastavku sezone budu dobrog zdravlja, te da ispune svoje planove u sezoni koja je pred njima, kao i da postignu dobre sportske rezultate.
 
1234

Davis cup/kvalifikacije ŠWE vs BiH

Teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine obavila je danas trening u punom sastavu, pred meč protiv reprezentacije Švedske.  Sinoć  se timu pridružio i Tomislav Brkic, koji se vratio sa uspješne australske turneje.

 

Od Švedskog Teniskog saveza smo dobili informaciju da su karte za mečeve u subotu (04.02) već rasprodane, te da je za petak (03.02) ostalo još negdje oko 200 ulaznica koje nisu prodane. Kapacitet dvorane u Kraljevskom klubu (The Royal Tennis Hall) u Štokholmu je cc 3.000 sjedečih mjesta.

 

Također se očekuje i velika podrška bosanskohercegovačkih navijača, te smo sigurni da će momci dati sve od sebe kako bi ostvarili pobjedu i historijski uspjeh za bosanskohercegovački tenis i bh sport u cjelosti.

1234

TENISKA REPREZENTACIJA BOSNE I HERCEGOVINE SE OKUPILA U ŠTOKHOLMU

TENISKA REPREZENTACIJA BOSNE I HERCEGOVINE SE OKUPILA U ŠTOKHOLMU

Naši teniseri doputovali su u Švedsku prije dva dana, gdje su započeli pripreme za kvalifikacioni Davis Cup meč za ulazak u 16 najboljih reprenzentacija svijeta. Naš tim je već obavio dva treninga u u Štokholmu, gdje će se 3. i 4. februara boriti za pobjedu protiv selekcije Švedske, koja je trenutno 13. reprezentacija svijeta.

Za našu reprezentaciju će nastupiti Damir Džumhur, Tomislav Brkić, Nerman Fatić i Mirza Bašić a predvoditi će ih selektor Zoran Zrnić, dok će za Švedsku igrati Elias Ymer, Mikael Ymer, Karl Friberg, Leo Borg i Andre Goransson, a na klupi će biti Johan Hedsberg. Prva dva singl meča igrat će se u petak 3. februara, a dubl i preostala dva singl meča na rasporedu su sljedećeg dana. Tačan raspored igrača bit će poznat nakon žrijeba koji je zakazan za četvrtak 2. februara.

Teniski savez BiH je obezbjedio sve neophodme uslove za pripreme i trening ovdje u Štokholmu. Atmosfera u ekipi, kao i odnos igrača prema obavezama su na vrlo visokom nivou kao i uvijek. Siguran sam da će nam to olakšati i pomoći nam da se što bolje pripremimo i da spremni dočekamo meč protiv domaćina i da pokušamo da zabilježimo pobjedu, koja bi bila ogroman uspjeh za sport u BiH” - selektor reprezentacije Zoran Zrnić.

1234

USPJEŠAN POČETAK SEZONE ZA TOMISLAVA BRKIĆA

USPJEŠAN POČETAK SEZONE ZA TOMISLAVA BRKIĆA

Bosanskohercegovački Davis Cup reprezentativac Tomislav Brkić uspješno je otvorio novu takmičarsku sezonu na Australijskoj kontinentu.

Na ATP turniru "Adelaide International 1", Tomo je došao do polufinala, dok je na prvom ovogodišnjem Grand Slam turniru "Australia Open" stigao do osmine finala u paru sa Gonzalom Eskobarom iz Ekvadora. U osmini finala Brkića i Eskobara je nakon velike borbe pobijedila australska kombinacija Jason Kubler/Rinky Hijikata rezultatom 6/1, 6/7(8), 6/4, te ih zaustavila do prolaska u četvrtfinale.

Brkić će nakon Australijske turneje popraviti svoj ranking najboljih tenisera u igri parova, te bi po novom "atp live rankingu" trebao biti na 56 mjestu najboljih dubl igrača na svijetu.
Ne zaboravimo da je Tomin najbolji dubl ranking bio u januaru 2022 godine, kada se nalazio na 40 mjestu najboljih svjetskih tenisera u dublu.

Dobra Tomina forma je došla u pravom trenutku, pred nastup najboljih bh tenisera u Davis Cup kvalikacionom meću za ulazak u TOP-16 najboljih selekcija svijeta.

Bosanskohercegovački teniseri će svoj kvalifikacioni meč igrati protiv reprezentacije Švedske u Štokholmu 3 i 4 februara.

#Adelaide International 1 #Australia Open #Tomislav Brkić

1234

TEA KOVAČEVIĆ I MAHIR BUTKOVIĆ PRVACI BIH DO 12 GODINA

Prvenstvo Bosne i Hercegovine za kategoriju juniorki i juniora do 14 godina odigrano je na teniskim terenima CSR-Općine Centar  u Sarajevu od 21.01 do 23.01.2023 godine. Kategorija do 14 godina starosti uvijek privuće veliki broj takmičara i takmičarki iz cijele države.
Kod juniorki Tea Kovačević je nastavila svoju nadmoč na državnim prvenstvima Bosne i Hercegovine i u 2023 godini. Podsjetimo se da je Tea u 2022 godini osvojila prvenstva BiH u kategorijama do 12, 14 i 16 godina starosti.Tea je na turniru izgubila svega jedan gem i zasluženo osvojila još jedan naslov prvakinje Bosne i Hercegovine u kategoriji juniorki 14&U u 2023 godini.U finalnom meču Tea Kovačević se sastala sa Edom Larom Šačirović, te je pobijedila sa 6/0, 6/1.Također čestitke idu i Edi, jer joj je ovo drugo finale u 2023 godini.
Rezultati polufinalnih mečeva kod juniorki:
Tea Kovačević - Nikolina Kovačević   6/0,6/0
Eda Lara Šačirović - Tara Jokić  6/3, 6/2
 
 
1234

Laura Čuže i Andrija Martinović prvaci BiH do 12 godina

Zimskim prvenstvom Bosne i Hercegovine u kategoriji juniorki i juniora do 12 godina starosti, otvorena je takmičarska teniska sezona u 2023 godini. Prvenstvo BiH 12&U odigrano je u Sarajevu od 14 do 16 januara na teniskim terenima JU "Centar za sport i rekreaciju"  u Općini Centar.
 
U kategoriji juniorki do 12 godina starosti učeštvovale su dvadeset i ćetiri djevojčice iz cijele Bosne i Hercegovine. Ulogu favorita na prvenstvu opravdale su prva nositeljica Eda-Lara Šačirović i druga nositeljica Laura Čuže. Šačirović i Ćuže su pokazale najbolju formu, te zasluženo došle do finala. Laura Čuže je u veoma neizvjesnom finalnom meču, nakon više od tri sata igre bila bolja od Ede-Lare Šačirović, pobijedivši je rezultatom 7/6(5), 5/7, 12/10, te na taj način postala prvakinja Bosne i Hercegovine na Zimskom prvenstvu BiH u kategoriji juniorki do 12 godina starosti.
 
1234

NOMINOVANI TIMOVI ZA DAVIS CUP MEČ ŠVEDSKA - BIH

NOMINOVANI TIMOVI ZA DAVIS CUP MEČ ŠVEDSKA - BIH

 

Teniske reprezentacije Bosne i Hercegovine i Švedske objavile su spisak igrača koji će nastupiti na  kvalifikacionom Davis Cup  meču za ulazak u TOP- 16 teniskih reprezentacija svijeta.

Meč između BiH i Švedske odigrati će se 3. i 4. februara u Štokholmu, a za Bosnu i Hercegovinu će nastupiti: Damir Džumhur, Nerman Fatić, Mirza Bašić i Tomislav Brkić, a  predvoditi će ih selektor Zoran Zrnić. Za reprezentaciju Švedske nominovani su Elias Ymer, Mikael Ymer, Karl Friberg, Leo Borg i Andre Goransson, dok će na klupi biti Johan Hedsberg.