Vijesti za mjesec: Novembar 2022

1234

DAVIS CUP KVALIFIKACIJE 2023: BiH u gostima protiv Švedske.

Danas 27.11.2022.godine je prije odigravanja ovogodišnjeg finalnog meća "Davis by Rakuten" takmičenja između Australije i Kanade, održano izvlačenje za kvalifikacione mečeve za ulazak u finalnu grupnu fazu "Davis by Rakuten" takmičenja za 2023 godinu. U finalnoj grupnoj fazi igrati će najboljih TOP 16 reprezentacija svijeta, koje će svoje učešće u grupnoj fazi tražiti kroz predstojeće kvalifikacione mečeve.
U kvalikacionom meču u 2023.godini mogući protivnici sa kojim se seniorska DC reprezentacija Bosne i Hercegovine mogla sastati, bile su selekcije: Hrvatska, Francuska, Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Velika Britanija, Srbija, Kazahstan, Belgija, Švedska, Holandija, Argentina i Češka Republika.
 
Voljom žrijeba BiH će početkom mjeseca februara naredne godine igrati u gostima protiv selekcije Švedske  Švedska reprezentacija zauzima trinaesto (13) mjesto na zvaničnoj rang listi najboljih teniskih reprezentacija svijeta.Najbolji rangirani teniseri Švedske su braća Mikael i Elias Ymer. Mikael Ymer je 71 igrač svijeta, a njegov stariji brat Elias se trenutno nalazi na 130 mjestu najboljih tenisera svijeta.
1234

VELIKI USPIJEH TEE KOVAČEVIĆ

Bosanskohercegovačka reprezentativka i prvakinja Bosne i Hercegovine u kategorijama do 12, 14 i 16 godina u 2022 godini Tea Kovačević, ostvarila je još jedan veliki teniski rezultat.
Naime. Tea je osvojila prvo mjesto na teniskom turniru  iz kalendara Tennis Europe u kategoriji juniorki do 14 godina starosti, koji se održao u Teniskoj akademiji "SET" u Širokom Brijegu od 29.10. do 05.11.2022. godine.
Ovo je zaista veliki rezultat za Teu Kovačević, imajući u vidu da mlada nada bh tenisa ima dvanaest godina, te da se ovaj turnir igrao u kategoriji 14&U. Kovačevića je u ovoj takmičarskoj sezoni već osvajala turnire iz kalendara Tennis Europe u svojoj starosnoj dobi (12&U ) u pojedinačnoj konkurenciji i igri parova.
Za titulu u Širokom Brijegu, Tea je morala  u finalu pobijediti godinu stariju Slovakinju Floru Rablansku rezultatom 6/2, 6/2. Ipak najteži zadatak je imala u polufinalu sa četrnaestogodišnjom Lavinionom Guerensko iz Italije, koju je savladala sa 2-1 u setovima (6/7, 7/5, 6/3). Osim prvog mjesta u singlu, Tea Kovačević je sa Anastasijom Čolović iz Srbije zauzela drugo mjesto u igri parova, izgubivši finalni meč od Turskog dvojca Nehir Ertan/Yagmur Agaoglu.