Vijesti za mjesec: April 2014

1234

OBJAVLJEN POTPUNI TAKMIČARSKI KALENDAR ZA 2014. GODINU

U skladu sa Pravilnikom o pojedinačnim teniskim takmičenjima (Član 34. i 37. Statuta TS BiH), donesenim 14.11.2009., TS BiH objavljuje: Kalendar takmičenja za 2014. godinu - koji možete preuzeti na linku ispod. 

KALENDAR POGLEDAJTE / PREUZMITE OVDJE.

NAPOMENA: Kalendar takmičenja TS BiH za 2014. godinu je podložan izmjenama u skladu sa pravilnicima TS BiH. Sve naknadne izmjene će biti blagovremeno objavljene na stranici www.tsbih.ba.

1234

Naše teniserke poražene od Lihtenštajna

Ženska teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine nije se uspjela plasirati u Prvu grupu Euroafričke zone Fed cupa.

 

1234

Teniserke BiH poražene od Gruzije

Nakon pobjeda u prva dva kola nad selekcijama Južne Afrike i Egipta, bh. teniserke su danas u trećem kolu poražene od Gruzije s 3:0. 

U prvom meču Anita Husarić je pretrpjela poraz od Ekatarine Gorgodze sa 5:7, 2:6, a potom je Jasmina Tinjić poražena od Sofije Šapatove sa 4:6, 2:6. 

U susretu dublova, koji nije imao rezultatski značaj, Husatić i Tinjić su predale meč Šapatovoj i Oksani Kalašnikovoj pri vodstvu od 2:1. 

Teniserke BiH zauzele su drugo mjesto u B-grupi i u meču play-offa za plasman u Prvu grupu Euro-afričke zone u subotu će igrati s pobjednikom A-grupe, Finskom ili Lihtenštajnom.

 

Izvor: klix.ba

1234

Fed kup: Bh. teniserke pobijedile Egipat

 

Ženska teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je selekciju Egipta s 2:1 u drugom kolu Druge grupe Euro-afričke zone Fed kupa.

 

U prvom meču Dea Herdželaš je izgubila od Sandre Samir rezultatom 4:6, 6:4 i 6:2, a zatim je Jasimna Tinjić u drugom pojedinačnom meču donijela BiH izjednačenje savladavši Mayar Sherif sa 6:3 i 6:3. 
 

U dubl meču bh. teniserke u sastavu Anita Husarić/Jasmina Tinjić donijele su BiH odlučujući bod protiv Abou Zekry/Mayer Sherif. Bh. dubl je slavio rezultatom 2:6, 7:5 i 6:3.

Fed kup reprezentacija BiH nastupa u grupi B, u kojoj se s BiH i Južnom Afrikom nalaze se još reprezentacije Egipta i Gruzije. BiH je izborila playoff za ulazak u prvu grupu i igrat će protiv ekipe iz grupe A, Lihtenštajna ili Finske, zavisno od raspleta sutrašnjih mečeva.

Konačan plasman u grupi i parovi doigravanja će se znati sutra nakon mečeva BiH- Gruzija i Lihtenštajn Finska

1234

Bh. teniserke pobijedile Južnu Afriku s 2:1 u prvom kolu Fed kupa

Ženska teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je selekciju Južne Afrike s 2:1 u prvom kolu Druge grupe Euro-afričke zone Fed kupa.

 

U prvom današnjem meču Anita Husarić je izgubila od Madrie Le Roux rezultatom 6:2 i 6:4, međutim, Jasimna Tinjić je u drugom pojedinačnom meču donijela BiH izjednačenje savladavši Chanel Simmonds sa 6:4 i 6:4. Meč odluke igrale su kombinacije, Natalie Grandin/ Chanel Simmonds za Južnu Afriku, te Dea Herdželaš/Jasmina Tinjić za BiH, a slavio je bh. dubl rezultatom 3:6, 7:6 (3) i 6:4.

 

Fed kup reprezentacija BiH nastupa u grupi B, u kojoj se s BiH i Južnom Afrikom nalaze se još reprezentacije Egipta i Gruzije.

 

Turnir je na rasporedu od 16. do 19. aprila u litvanskom gradu Siauliai.

 

Nakon grupne faze takmičenja bit će odigrani play-off i play-out mečevi. Pobjednici grupa će igrati finalne mečeve za ulazak u Prvu grupu, dok će posljednje ekipe iz grupa igrati mečeve za opstanak.

 

Izvor: klix.ba

1234

FedCup: II Grupa Euro/Afričke zone

16. i 19. aprila se igraju mečevi II grupe Euro/Afričke zone FedCup-a. 

 

Za Bosnu i Hercegovinu nastupaju:

Jasmina Tinjic, Anita Husaric, Dea Herdzelas. Captain: Vojin Sukalo.

 

16.04 | Južna Afrika - Bosna i Hercegovina

 

Za više informacija pogledajte link.

 

Našim takmičarkama želimo puno sreće i uspjeha u FedCup-u.

 
1234

ODRŽANA PRESS KONFERENCIJA TENISKOG SAVEZA BiH

U Teniskom savezu BiH danas je održana press konferencija posvećena odlasku ženske reprezentacije na Fed Cup, te uspjesima muške teniske reprezentacije u Davis Cupu.

 

Jasmina Tinjić, najbolje rangirana bh. teniserka na WTA listi, čestitala je kolegama na uspjehu u Davis Cupu i izrazila nadu da će i ženska reprezentacija postići dobre rezultate u okviru Fed Cupa koji se održava od 16. do 19.04.2014. u Siauliai u Litvaniji. „Bit će teško, ali nije nemoguće, izazov je i pozitivan pritisak“ rekla je Tinjić izrazivši nadu da će se naša ekipa vratiti u grupu u kojoj je bila prošle godine. Na FED Cupu uz BiH  učestvuju i selekcije Egipta, Finske, Gruzije, Crne Gore, Južne Afrike, Litvanije, te Lihtenštajn  čiju ekipu je Jasmina Tinjić označila kao najvećeg favorita. Žrijebanje će biti obavljeno 15.aprila.

 

Davis Cup reprezentativac Nerman Fatić još jednom je iskoristio priliku da zahvali za ukazano povjerenje i priliku da brani boje BiH na velikom takmičenju. Osvrnuo se na sjajna iskustva iz meča sa Finskom, te rekao da u timu vlada veliki optimizam pred 3.kolo u kojem će dočekati selekciju Litvanije.

 

Direktor TS BiH Senad Hadžimešić rekao je da savez čini sve kako bi omogućio što bolje uvjete za odlazak na velika takmičenja, te istaknuo jako dobru saradnju sa svjetskom asocijacijom ITF koja je prihvatila molbu za produženje roka za prijavu lokacije i podloge na kojoj će BiH ugostiti Litvaniju u septembru u okviru finalnog kola II grupe Europa/Afrika zone Davis Cupa. Umjesto do 16.aprila, rok za aplikaciju pomjeren je do 12.maja, a o izboru podloge odluka će biti donesena uz konsultacije sa igračima i selektorom Amerom Delićem. 

1234

PRESS KONFERENCIJA TENISKOG SAVEZA BiH

Press konferencija Teniskog saveza BiH povodom odlaska ženske reprezentacije na FED Cup (II grupa, zona Europa/Afrika) bit će održana u petak 11.04.2014. u 10 sati u VIP salonu dvorane Juan Antonio Samaranch - Zetra.

 

Novinarima će se obratiti članice reprezentacije Jasmina Tinjić, Anita Husarić i Dea Herdželaš, selektor Vojin Šukalo i direktor TS BiH Senad Hadžimešić.

 

Na FED Cupu koji se održava od 16. do 19.04.2014. u Siauliai u Litvaniji učestvuju selekcije Egipta, Finske, Gruzije, Lihtenštajna, Crne Gore, Južne Afrike, Litvanije i Bosne i Hercegovine.

 

Press konferenciji  će prisustvovati i članovi muške teniske reprezentacije Mirza Bašić i Nerman Fatić koji će govoriti o pobjedi nad reprezentacijom Finske u 2.kolu II grupe zone Europa/Afrika, te o pripremama i očekivanjima za meč 3.kola u kojem će od 12. do 14.09.2014. ugostiti selekciju Litvanije.

 

 

Srdačan pozdrav!

1234

OBJAVLJEN TAKMIČARSKI KALENDAR ZA 2014. GODINU

Dragi takmičari, želimo vam puno sreće i zdravlja u 2014. takmičarskoj sezoni.

Kalendar takmičenja za 2014. godinu možete preuzeti na linku ispod. 

KALENDAR POGLEDAJTE OVDJE.

Kalendar je u cijelosti pripremljen, ali zbog ne izmirenja finansijskih obaveza klubova prema TS BiH i uz molbu klubova trenutno objavljujemo samo kalendar za mjesec april/travanj za 2014. godinu.

NAPOMENA: Kalendar takmičenja TS BiH za 2014. godinu je podložan izmjenama u skladu sa pravilnicima TS BiH. Sve naknadne izmjene će biti blagovremeno objavljene na stranici www.tsbih.ba.

1234

PREOKRET U FINIŠU: BAŠIĆ DONIO POBJEDU BIH SAVLADAVŠI PAUKKUA

Iako je gubio 2:0,  Mirza Bašić napravio je nevjerovatan preokret u Helsinkiju preokrenuvši rezultat u svoju korist – pobjedom nad finskim teniserom Juhom Paukkuom donio je pobjedu reprezentaciji BiH u 2.kolu II grupe Europa/Afrika zone Davis Cupa. 
 
Prvi set je otišao na stranu Finskog igrača, Juhho Paukkua, a bio je dovoljan samo jedan break koji je Juhho napravio pri rezultatu 3:2, za konačnih 6:3 u prvom setu. Mirza nije imao niti jednu break priliku u prvom setu, a drugi set servisom otvara upravo naš Mirza koji će tražiti svoju priliku za poravnjanje u setovima. 
 
U drugom setu je bio odlučujući jedan break koji je napravio Juhho Paukku i to pri rezultatu 2:2 u gemovima. Mirza je pri vodstvu Paukkua od 5:4 imao 40:40 na protivnikovu servu, ali nije uspio izboriti niti jednu break loptu.
 
Bašić  uspijeva da se vrati,  sa breakom prednosti uzima treći set rezultatom 6:3.
 
U četvrtom setu Mirza pravi break  pri rezultatu 5:5  i održava BiH u životu - 2:2 u setovima!
 
U zadnjem i odlučujućem setu Mirza prvu gubi svoj servis za vodstvo protivnika od 2:0 ali odmah uzvraća i osvaja servissvog protivnika za 1:2. Zatim mirza pravi break pri rezultatu 3:3 i to nakon sto je njegov protivnik na svoju servu imao 40:00. Tu rednost održava za finalnih 6:4 u petom setu. Podsjetimo da je prije toga Mirza u 4. setu spasio 4 meč lopte na svoj servis.
 
BiH je pobijedila Finsku ukupnim rezultatom 2:3 i obezbijedila  plasman u 3.kolo Davis Cupa koje će igrati u septembru na domaćem terenu sa reprezentacijom Litvanije. 
 
Rezultati prethodno odigranih mečeva: