Vijesti za mjesec: Mart 2016

1234

POZIV ZA ORGANIZACIJU TENISKIH TURNIRA U 2016.GODINI

Poštovani,
 
ovim putem TSBIH upućuje poziv za organizaciju teniskih turnira u 2016.godini teniskim klubovima u Bosni i Hercegovini, koji su članovi TSBiH.Teniski turniri u 2016.godini biti će organizovani u juniorskim, seniorskim i veteranskim kategorijama.
U prilogu je aplikacioni obrazac za organizaciju turnira, na koji možete prijaviti organizaciju turnira u 2016.godini.
Vaši prijedlozi i zahtjevi za organizaciju turnira biti će razmatrani i objedinjeni u  kalendar TSBiH za 2016.godinu. 
Ovim putem napominjemo klubove koji imaju neizmirenih finansijskih obaveza prema TSBIH, izmire svoje obaveze, kako bi mogli dobiti  organizaciju turnira u 2016.godini.
 
 
Teniski savez BiH stoji na raspolaganju da odgovori na sve nejasnoče i pitanja.
 
NAPOMENA: planirano je da kalendar bude objavljen do 15.04.2016.godine na stranici TSBiH (www.tsbih.ba), zbog toga Vas molimo da poštujete rok za prijavu turnira.
 
ROK ZA PRIJAVU TURNIRA JE 08.04.2016.godine.
 
Srdačan pozdrav,
 
TENISKI SAVEZ BIH
1234

Obavijest: Prolongiranje Seniorskog DP BiH

Poštovani, 
 
ovim putem vas obaviještavamo da će se Seniorsko državno prvenstvo BiH, zbog Uskršnjih blagdana prolongirati za naredni vikend od 02. - 04. 04. 2016. godine. Turnir će se održati na terenima Head akademije u Sarajevu, također vas obavještavamo da svi koji nisu u mogućnosti da se prijave putem online servisa, mogu poslati svoju prijavu putem e-maila tsbih@tsbih.ba.
 
Teniski savez Bosne i Hercegovine
1234

SENIORSKO DVORANSKO PRVENSTVO BIH - PRIJAVE

Prijave na SENIORSKO DVORANSKO PRVENSTVO BIH možete izvršiti na linku ispod:

 

http://tsbih.ba/turniri/2016/seniori/seniorsko-dvoransko-prvenstvo-bih#signup

 

1234

Davis Cup: Bašić donio pobjedu Bosni i Hercegovini!

 

U Areni Zenica  danas  je  odigran fenomenalan teniski meč između Mirze Bašića (BiH) i Maleka Jazirija (TUN), u kojem je naš teniser slavio nakon velikog preokreta i požrtvovane borbe rezultatom 3:2 u setovima i tako Bosnu I Hercegovinu odveo u 2. kolo II grupe EuroAfričke zone u kojem dočekujemo Turksu.

Meč je trajao preko 4 sata, a Malek Jaziri bolje otvara prvi set i odmah pravi break koji potvrđuje odmah dobrim servisima za vodstvo od 2:0 u gemovima. U četvrtom gemu Mirza dolazi do svoje prve break lopte, koju koristi nakon duge razmjene u kojoj tjera Jazirija na grešku iz fohenda za izjednačenje u gemovima od 2:2. Do rezultata 5:5 igrači čuvaju servis, a onda nakon nekoliko dobrih reterna Jazirija, Tunižanin dolazi do dvije vezane break lopte i koristi drugu za vodstvo od 6:5 i priliku da servira za prvi set, koju koristi i bez izgubljenog poena osvaja 12. gem prvog seta.

I statistika prvog seta je pokazala da je Jaziri bio blago bolji od Bašića, ukupan broj osvojenih poena je bio na strani Tunižanina, 32 naspram Mirzinih 27, dok je i procenat prve serve bio blago na strani Tunižanina sa 66% naspram 60% uspječnih ubačaja.

U drugi set Mirza ulazi sa mnogo boljom igrom i bez problema čuva svoje gemove, ali isto radi i Jaziri sve do rezultata do rezultata 3:3, ali tada u zadnjem poenu tog 6. gema, Jaziri nezgodno proklizava i ostaje da leži na terenu žaleći se na povredu desne noge. Ipak nakon kratke intervencije ljekarskog tima, ustaje i uspijeva da nastavi meč. Jaziri nastavlja i nakon povrede da igra dobrim tempom i koristi svoju prvu priliku za break u drugom setu kod rezultata 4:4 za vodstvo od 5:4 i novu priliku da servira za, ovaj put, drugi set i to radi bez većih problema uzevši 10. gem drugog seta pri rezultatu 40:00 za vodstvo od 2:0 po setovima, 7:5 6:4.

I u drugom setu, Jaziri blago bolji po statistici, bolji ubačaj prvog servisa, 59% naspram Mirzinih 48%, ukupno osvojeni poeni 31:25 u korist Jazirija, iako je Mirza imao i veći broj vinera, 12 naspram 6, kao i veći broj aseva, 5 naspram 1.

U trećem setu Mirza odmah na početku spašava dvije break lopte i zatim oba tenisera bez pretjeranih problema drže svoje servise do rezultata 3:2 kada Mirza pravi prvi pritisak na servis Jazirija i dolazi do svoje prve break prilike u trećem setu, koju Jaziri rješava as servisom. Drugu break priliku u istom tom gemu Jaziri opet spašava dobrim servisom, a zatim ga i osvaja za 3:3 u trećem setu. Novi pritisak Mirze na servu protivnika kod rezultata 4:3, dvije vezane break lopte ali Jaziri opet na visini zadatka, te spašava i te Mirzine velike prilike za početak preokreta ovog, veoma napetog, meča. I Zenička publika je pri ovom rezultatu počela da osjeća čari Davis Cup tenisa, te se aktivnije uključila u bodrenje našeg tenisera, koji bez problema zadržava svoj servis za vodstvo od 5:4 i dobiva novu priliku da napravi pritisak za osvajanje 3. seta. Ipak oba igrača se vraćaju laganijem osvajanju svojih servisa i odvode 3. set u odlučujuću igru, odnosno tiebreak, u kojem nema mini breaka do rezultata 7:6 u korist Bašića, kada nakon duge razmjene Mirza izlazi na mrežu i tjera protivnika u grešku kojom osvaja 3. set. U poenima u za Mirzu 48:46, procenat prve serve 66% naspram 48% uz gromoglasnu podršku publike.

U 4. setu opet gledamo dobar tenis, u kojem oba tenisera uspijevaju da sačuvaju svoje servise, a zatim na scenu stupa tiebreak o kojem će se dugo pričati. Vjerujemo jedan od dužih u Davis Cup takičmenju u kojem Mirza slavi sa nevjerovatnih 18:16. Oba igrača spašavaju po nekoliko set odnosno meč lopti, ali ipak naš Mirza uspijeva da ostane miran do samoga kraja i poravna ovaj četvrti meč Davis Cupa između BiH i Tunisa na 2:2 u setovima. Statistika seta je podjednaka kao i njegov rezultat. Procenat prve serve Mirza 62%, Jaziri 63%, poeni Mirza 50 Jaziri 49, vineri Mirza 48 Jaziri 43, as udarci Mirza 6 Jaziri 3. Bravo Mirza!

Peti i odlučujući set oba tenisera otvaraju tako što drže svoje service, ali već u 4. gemu Mirza pravi break i vodstvo od 3:1 i nagovještava veliki povratak u meču u kojem je imao zaostatak od 2 seta. Uprkos Jazirijevom trudu, Mirza potvrđuje break i nastavalja dobrim servisima da uzima svoje servis gemove. Pri rezultatu od 5:3 Mirza servira za gem, set, meč i ukupnu pobjedu Bosne i Hercegovine nad Tunisom rezultatom 3:1.

Fenomenalni Mirza Bašić : Malek Jaziri 5:7 4:6 7:6(6) 7:6(16) 6:3

 

Statistika meča:                Bašić                      Jaziri     

% prve serve                      61%                        59%

Asevi                                 25                          14

Douple greške                     5                            5

Ukupno poeni                   177                         175

Vineri                               53                           45        

 

Izjave nakon meča (video)   pogledajte na facebook stranici reprezentacije. 

 

                                                 

1234

Davis Cup: BiH - Tunis 2-1

Drugog dana susreta teniskih reprezentacija BiH i Tunisa domaći teniseri poveli su sa 2:1 nakon što su Mirza Bašić i Tomislv Brkić savladali tuniški par Malek Jaziri / Skander Mansouri. 

Tunižani su dobili prva dva seta sa 7-6 i 6-4, ali su se Bašić i Brkić vratili u igru i osvojili naredna 3 seta (6-3, 7-5, 6-4) 

U prva dva seta su to bila dva singl igrača, poslije su djelovali kao tim i pobijedili, izjavio je nakon meča kapiten Amer Delić. 

 

Izjave naših reprezentativaca možete pogledati na facebook stranici reprezentacije. 

 

U nedjelju 6.marta na programu su preostala dva singl meča:

 

Mirza Bašić - Malek Jaziri

Tomislav Brkić - Anis Ghorbel

 

Mečevi se igraju u Areni Zenica od 13 sati. 

 

1234

Davis Cup: BiH - Tunis 1:1

U drugom meču gledali smo odličnu partiju našeg Tomislava Brkića koji je za dlaku ispustio iskusnog Maleka Jazirija izgubivši sa 76 26 67 76 46. Meč je trajao 3 sata i 50 minuta, a Tomo je bez problema parirao iskusnijem protivniku. U trećem setu naš teniser je servirao za set kod rezultata 5:4, a zatim je i u tiebreake-u imao nekoliko set lopti. Uspio se vratiti u 4. setu i osvojiti ga nakon odlične igre, ali to će se pokazati nedovoljnim, jer na početku 5. seta Jaziri pravi break i drži steknutu prednost sve do kraja seta i tako izjednačuje ukupni rezultat Davis Cup okršaja između BiH i Tunisa na 1:1.

 

Izjava Tomislava Brkića nakon meča (video) 

 

Sutra dubl Bašić / Brkić – Jaziri /Mansouri od 13h, Arena Zenica. 

1234

Davis Cup: BiH - Tunis 1:0

BiH je u Zenici povela protiv Tunisa u 1.kolu II grupe Euroafričke zone Davis Cupa. 

Naš Mirza Bašić bez većih problema je savladao Anisa Ghorbela sa 3:0 (6:2, 6:4, 6:2)

 

Izjava Mirze Bašića

 

U toku je meč Malek Jaziri - Tomislav Brkić. 

 

 

 

 

 

1234

Davis Cup: U Zenici sve spremno za početak susreta BiH - Tunis

 

U zeničkoj Areni danas su obavljene i posljednje pripreme za susret reprezentacija BiH i Tunisa u okviru 1.kola II grupe Euroafričke zone Davis Cupa.

 

 Nakon treninga obje reprezentacije, žrijebom je određen i redoslijed mečeva: 

 

Petak 04.03.2016. 13h

Mirza Bašić - Anis Ghorbel

Tomislav Brkić - Malek Jaziri

 

Subota 05.03.2016 13h

Mirza Bašić /Tomislav Brkić - Malek Jaziri / Skander Mansouri

 

Nedjelja 06.03.2016. 13h

Mirza Bašić - Malek Jaziri

Tomislav Brkić - Anis Ghorbel

 

Ulaznice su u prodaji na biletarnici Arene po cijeni od 5KM za jedan dan, te trodnevne od 10KM.

Svaka ulaznica vrijedi za dvije osobe. 

 Molimo vas da prilikom ulaska u dvoranu ugasite zvono na mobilnim telefonima, te da ne koristite bliceve na fotoaparatima što je, prema pravilima Međunarodne teniske asocijacije, strogo zabranjeno. 

 

 

1234

Davis Cup: Raspored mečeva za susret BiH - Tunis

Petak 04.03.2016. 13h

 

Mirza Bašić - Anis Ghorbel

Tomislav Brkić - Malek Jaziri

 

Subota 05.03.2016 13h

 

Mirza Bašić /Tomislav Brkić - Malek Jaziri / Skander Mansouri

 

Nedjelja 06.03.2016. 13h

 

Mirza Bašić - Malek Jaziri

Tomislav Brkić - Anis Ghorbel

 

1234

Davis Cup: Reprezentacije BiH i Tunisa na treninzima u Areni Zenica, žrijeb u četvrtak

Davis Cup reprezentacija Tunisa kasno sinoć je stigla u Zenicu, a već od ranih jutarnjih sati počeli su sa treninzima u Areni.

Dva treninga su danas imali i teniseri BiH. 

 

Žrijeb Davis Cup susreta BiH - Tunis bit će obavljen u četvrtak 3.marta u 12h u press centru Arene Zenica nakon čega će biti poznat tačan raspored mečeva. Žrijebanje će nadzirati gospodin Wael Abbas, supervizor ITF. 

 

Novosti pratite na zvaničnoj Facebook stranici teniske reprezentacije BiH.