Vijesti za mjesec: Juni 2021

1234

ANDREJ NEDIĆ NAJBOLJI JUNIOR BIH DO 18 GOIDNA

U Sarajevu se od 19 do 21 juna na terenima Teniskei akademije "Gabeljić" odigralo Prvenstvo Bosne i Hercegovine za juniore do 18 godina starosti.
Dvadeset najboljih juniora iz Mostara, Bjeljine, Doboja, Zvornika, Banja Luke, Tuzle, Brčkog, Zenice i Sarajeva dalo je svoje učešće na zadnjem u nizu "ljetnih" juniorskih Prvenstava BiH, turnira koji su jedni od izbornih takmičenja za nominovanje za juniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine koja će ove godine učestovati na europskim prvenstvima.
Najbolji junior Bosne i Hercegovine u kategoriji do 18 godina je ANDREJ NEDIĆ iz Doboja. Andrej je također osvojio titulu prva BiH i na zimskom prvenstvu Bosne i Hercegovine u februaru ove godine.
Ponovilo se finale sa zimskog prvenstva Bosne i Hercegovine u kojem su se kao i na ovom prvenstvu sastali Tuzlak Vanja Hodžić i Andrej Nedić. Nedić je pobijedio sa rezultatom 6/4, 7/5 i zasluženo postao prvak Bosne i Hercegovine.u 2021 godini.
Rezultati polufinala:
Andrej Nedić- Radomir Tomić 6/2, 6/4
Vanja Hodžić- Tarik Bajrović 7/5, 7/5
Teniski savez BiH upućuje iskrene čestitke prvaku Bosne i Hercegovine Nedić Andreju na osvojenoj tituli. Također čestitke idu i finalisti Vanji Hodžiću, kao i svim učesnicima na turniru

1234

ANNA GAVRIĆ POBJEDNICA ITF WOMENS "BANJA LUKA LADIES OPEN 2021"

Grad Banja Luka je od 31.05 do 06.06. 2021 godine bio doomaćin jedinog ženskog profesionalnog teniskog turnira iz svjetskog ITF kalendara u Bosni i Hercegovini.
ITF futures turnir "BANJA LUKA LADIES OPEN 2021" nagradnog fonda 15.000 $ igra se na terenima Teniskog kluba "Banja Luka".Ovaj turnir organizuje se dugi niz godina, a ovogodišnja pobjednica bila je Njemačka teniserka Anna Gabric koja je u finalu rezultatom sa 4/6,6/3, 4/1(ret) pobijedila Slovakinju Romanu Cisovsku. Na turniru su učestvovale i teniskerke iz Bosne i Hercegovine, Sara Mikača, Amila Jusufbegović i Anastasija Ignjatić

1234

BJKC 2021: POBJEDA NORVEŠKE NAD BIH

Seniorska ženska teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine nije uspjela napraviti izenađenje i pobijediti prvog nosioca turnira selekciju Norveške. Norvežanke su sa pravom bile favoritkinje na ovogodišnjem Billie Jean King Cup turniru III E/A Grupe.
U prvom singl meču je Norvežanka Malene Helgo (414) za nešto više od sat vremena igre rezultatom 6/0, 6/4 pobijedila Nefisu Berberović (523) i donijela vodstvo Norveškoj reprezentaciji od 1-0.BH teniserka je nešto lošije ušla u meč u kojem je teniserka iz Norveške furiozno odigrala prvi set. U drugom setu je bh tensierka stigla do 4-4, ali nakon toga je izgubila svoj servis što je na kraju dovelo do konačnog rezultata od 6/4 u drugom setu i prvog poena za Norvešku.
U drugom meču su se sastale najbolje rangirane igračice iz obje selekcije Dea Herdželaš i Ulrikke Eikeri. Ulogu favoritkinje je imala Ulrikke Eikeri, inače 249 rangirana igračica u singlu i 136-ta igračica na dubl WTA svjetskoj rang listi. Ulrikke Eikeri je bila najbolje rangirana igračica na cijelom turniru.Meč je trajao sat i dvadeset šest minuta.Na kraju je rezultat bio 7/5, 6/3 za teniserku iz Norveške. Dea je imala svoje šanse u meču, koje na žalost nije iskoristila. Nakon izgubljenog drugog singl meča Norvežanke su pobijedile sa 2-0.
Dubl meč se nije odigrao uz dogovor obje ekipe.
Nakon tri pobijede protiv Ruande, Kipra i Irske, te jednog poraza protiv prvog nosioca turnira selekcije Norveške možemo reći da je iza bh reprezentacije je veoma dobra sedmica.
Iskrene čestitke bh teniserkama i trenerima koji su dali maksimum kako bi došli do subotnjeg odlučujućeg play-off meča za ulazak u viši rang takmičenja.

1234

JOŠ JEDNA POBJEDA BH TENISERKI (BIH-IRSKA 3-0)

Još jedna pobjeda ženske seniorske bosanskohercegovačke teniske reprezentacije na Billie Jean King Cup takmičenju. Danas je pobijeđena Irska maksimalnim rezultatom 3-0.
Nefisa Berberović je pobjedom protiv Simunyu Celine rezultatom 6/2,6/0 donijela vodstvo od 1-0 za bh selekciju.Dea Herdželaš je u drugom singlu pobijedila sa 6/3,6/4 Bowtell Annu za 2-0. I na kraju su Anita Husarić/Suana Tucaković rezultatom 7/5,6/1 bile bolje od Irskog para Derivan Sophia/Hefernnan Shauna za maksimalnih 3-0 za bh reprezentaciju.
Ovom pobjedom za sutra je zakazan meč protiv reprezentacije Norveške, inače prvo rangirane ekipe na ovom takmičenju. Pobjedom bi bh djevojke izborile nastup u II grupi E/A BJKC takmičenja u 2022 godini.
Jedno je sigurno da će seniorska ženska teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine u sutrašnjem meču dati sve od sebe kako bi prošle u viši rang BJKC takmičenja naredne godine.
Teniski savez BiH uz iskrene čestitke na današnjoj pobjedi nad Irskom želi mnogo sreće i borbenosti u sutrašnjem odlučujućem meču protiv Norvežanki.

1234

POBJEDA BIH NAD KIPROM (2-1)

U litvanskom gradu Vilnius danas je nastavljeno Billie Jean King Cup takmičenje na kojem se bosanskohercegovačka seniorska reprezentacija sastala sa prvim nosiocem u grupi, selekcijom Kipra. Nakon veoma neizvjesnih mečeva reprezentacija BiH je slavila sa 2-1, te na taj način zauzela prvo mjesto u B grupi BJKC takmičenja.
Današnje mečeve između Bosne i Hercegovine i Kipra otvorile su teniserke Nefisa Berberović i Eleni Louka sa Kipra. Nakon više od devedeset minuta igre i prvog neizvjesnog seta koji je završen 7/6(1) za reprezentaciju BiH. U drugom setu Nefisa je u potpunosti dominirala i završila ga sa 6/0. Nefisinom pobjedom Bosna i Hercegovina je povela sa 1-0.
U drugom meču su se sastale Kipranka Serban Raluca Georgiana i bh reprezentativka Dea Herdželaš. Meč je trajao dva sata i devet minuta. Na kraju je Serban,Raluca Georgiana slavila rezultatom 6/4, 7/5, 6/3 i na taj način poravnala rezultat BIH-KIPAR 1-1.
Čekao se dubl koji se igrao nakon 30 minuta pauze. Selektor Kenan Maličbegović je odlučio da na teren izađe bh dubl Herdželaš/Berberović. Za Kipar su igrale Serban Raluca Georgiana i Eleni Louka. Par Herdželaš/ Berberović su pobijedile rezultatom 6/3,6/2 i ovom pobjedom donijele ekipi Bosne i Hercegovine odlučujući poen.
BIH-KIPAR 2-1.
Sutra naša selekcija nastavlja takmičenje u četvrtfinalu protiv Irske.U slučaju pobjede protiv Irske, bh reprezentacija bi u subotu igrala odlučujući meč protiv reprezentacije Norveške za plasman u II Grupu BJK Cup takmičenja E/A.
Teniski savez BiH upućuje iskrene čestitke za tešku, ali vrijednu pobjedu za bosanskohercegovačku žensku tenisku seniorsku reprezentciju i osvojeno prvo mjesto u grupi B.
Takodjer krovna kuća bh tenisa upućuje čestitke i ženskoj košarkaškoj reprezentaciji
Bosne i Hercegovine na nevjerovatnoj pobjedi na Europskom prvenstvu u košarci protiv selekcije Belgije.
BRAVO DJEVOJKE

1234

POBJEDA BIH NA BILLIE JEAN KING CUP 2021

Seniorska teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine je nakon jučerašnjeg slobodnog dana na Billie Jean King Cup takmičenju svoj prvi nastup imala danas protiv selekcije Ruande.Kako se i očekivalo to nije bio težak zadatak za reprezentaciju BiH  koja je pobijedila  rezultatom 3-0 izgubivši u tri meča samo dva gema, te na najbolji mogući način zakazala sutrašnji meč sa Kiprom. Meč sa Kiprom je najvažniji meč u grupi, jer pobjedom bi se bh selekcija plasirala u gornji dio žrijeba i otvorilla šansu za plasman u viši rang BJK Cup takmičenja.
Na današnjem meču protiv Ruande selektor Maličbegović je odredio da singl mečeve igraju Dea Herdželaš i Nefisa Berberović, koje su svoj "posao" odradile na visokom nivou. U  parovima su igrale Anita Husarić, inače igračica koja ima najviše staža u seniorskoj teniskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine i mlada Suana Tucaković kojoj je ovo prvi i debitantski nastup i meč. Dubl Husarić/Tucaković su također bile na visini zadatka i zabilježile pobjedu. Iskrene čestitke djevojkama i trenererima na pobjedi.
Sretno dalje na turniru

1234

ARGENTINAC HERNAN CASANOVA POBJEDNIK ITF TURNIRA "SARAJEVO OPEN 2021"

Četvrti u nizu muški ITF futures profesionalni turnir, nagradnog fonda 15.000 američkih dolara "Sarajevo open 2021" održan je od 31.05 do 06.06.2021 godine na terenima " Gabeljić Tenis Akademije" u Vogošći. Kao i predhodni ITF futures turniri koji su se odigrali u Bosni i Hercegovini proteklih sedmica, ljubitelji tenisa mogli su uživati u teniskoj igri koja je prikazana.
U finalu su se sastali Argentinac Hernan Casanova i Brazilac Matheus Pucinelli De Almeida, inaće pobjednik prošlosemičnog futures u Kiseljaku. Argentinac Herman Casanova je u finalu lako savladao Pucinellia rezultatom 6/2,6/0.
Bosna i Hercegovina je u glavnom dijelu pojedinačnog turniru imala dva predstavnika, Nemanju Maleševića i Aldina Šetkića, dok je u igri parova nastuapalo šest igrača iz BiH.
Svi predstavnici Bosne i Hercegovine su svoje takmičenje završili u prvom kolu, osim dubla Malešević/Tadić koji su zaustavljeni u četvrfinalu parova.
Ovim ITF futures turnirom u Sarajevu završena je organizacija profesionalnih turnira koji se se održali u Bosni i Hercegovini u prvoj polovini 2021.godine.

1234

UBJEDLJIVA TEA KOVAĆEVIĆ

U Sarajevu je 5 i 6 juna na terenima Teniskog kluba "Sporting" održano Prvenstvo Bosne i Hercegovine za juniorke uzrasta do 12 godina starosti.
Trideset djevojčica iz trinaest teniskih klubova pokušale su ostvariti što bolji rezutlat na "ljetnom" Prvenstvu BiH.
Kao i na "zimskom" prvenstvu BiH u kategoriji juniorki do 12 godina ubjedljivo prvo mjesto sa samo pet izgubljenih gemova ostvarila je Tea Kovačević iz Gradiške.Tea je u finalu pobijedila Taru Jokić iz Teniskog kluba "Jahorina" rezultatom 6/1, 6/0.
Teniski savez BiH je zadovoljan brojem učesnica na prvenstvu u vremenu pandemije korona virusa COVID-19 koja je deifinitivno dala jednu posebnu dimenziju u organizaciji teniskih takmičenja i trenažnom procesu općenito.
Čestitamo prvakinji Bosne i Hercegovine Tei Kovačević na prikazanom visokom nivou tenisa za uzrast juniorki do 12 godina. Također sve čestitke idu i svim učesnicama na fer i korektnoj borbi na turniru

1234

MARKO MAKSIMOVIĆ NAJBOLJI JUNIOR DO 16 GODINA

Teniski klub "Doboj" je od 05.06 do 06.06.2021 godine bio je organizator Prvenstva Bosne i Hercegovine za juniore uzrasta do 16 godina. Dvadeset i jedan junior dao je učešće na "ljetnom" prvenstvu BiH.
Dobojlija Marko Maksimović je na prvenstvu pokazao najbolji tenis i zasluženo osvojio prvo mjesto.Maksimović je na komletnom turniru izgubio svega devet genova. U finalu se sastao sa Amarom Silajdžićem iz Sarajeva. Rezultat finalnog meča Marko Maksimović- Amar Silajdžić 6/0,6/2.
Teniski savez BiH upućuje iskrene čestitke Marku Maksimoviću na osvojenoj tituli prvaka Bosne i Hercegovine u kategoriji 16&U, kao i svim ostalim juniorima učesnicima Državnog prvenstva Bosne i Hercegovine

1234

Lejla Hana Golubović prvakinja BIH do 16 godina

Grad Prijedor je bio domaćin Državnog prvenstva Bosne i Hercegovine za juniorke do 16 godina starosti koje se odigralo 5. i 6. juna na terenima Teniskog kluba "Dr. Mladen Stojanović”.
Na prvenstvu je učestvovalo petnaest juniorki iz preko deset teniskih klubova iz Bosne i Hercegovine.
U polufinale turnira su se plasirale prve tri nositeljice: Emina Lagarija, Anastasija Ignjatić, Asja Salkanović i Lejla-Hana Golubović koja nije bila nosioc na turniru.
Nakon veoma kvalitetnih i neizvjesnih mečeva u polufinalima u kojima su se sastale
Emina Lagarija i Asja Salkanović (rezultat 6/3,6/1), te Lejla-Hana Golubović sa Anastasijom Ignjatić(rezultat 6/7(1), 6/3,6/4) u finale su se plasirale Lagarija i Golubović.
U Sarajevskom finalu Lejla-Hana Golubović je pobijedila rezultatom 6/2,7/6(5) i zasluženo postala prvakinja Bosne i Hercegovine u kategoriji juniorki do 16 godina.
Teniski savez BiH čestita pobjednici Državnog prvenstva BiH i svim takmičarkama na turniru