Vijesti za mjesec: Septembar 2019

1234

Davis Cup: Nakon pet odigranih mečeva pobjeda pripala Česima

Davis Cup reprezentacija Bosne i Hercegovine nakon odlučujućeg, petog meča poražena je od reprezentacije  Češke Republike ukupnim rezultatom 3:2.

Pobjednički poen češkom timu donio je Jonas Forejtek koji je bio bolji od Tomislava Brkića rezultatom 2:1, po setovima 6:1, 6:7, 6:1.

Naš kapiten imao je težak zadatak protiv 18-godišnjeg Čeha koji je jedan od najboljih svjetskih juniora, a ove godine osvojio je dvije juniorske Grand Slam titule: u dublu na Australian Open, te u singlu na US Open. Dodatna prednost za Forejteka je što je imao dovoljno vremena za odmor, dok je Brkić danas igrao i dubl meč u kojem su on i Mirza Bašić savladali češki par Vesely/Lehecka. Peti meč susreta BiH - Češka trajao je dva sata i 13 minuta, a kuriozitet je četvrti gem trećeg seta koji su Brkić i Forejtek igrali preko 20 minuta, te je taj gem vjerovatno bio i prelomni trenutak za pobjedu.

Reprezentacija BiH će igrati play off za ostanak u Prvoj grupi Euroafričke zone, dok će reprezentacija Čeke igrati kvalifikacije za prolazak u Svjetsku grupu.

O terminu i žrijeba i odigravanja narednog meča naše reprezentacije, Teniski savez će blagovremeno informisati sportsku javnost.

 

 

1234

Davis Cup: Bašić bolji od Veselya, BiH izjednačila

Teniska reprezentacija BiH izjednačila je na 2-2 protiv Češke Republike u prvom kolu Prve grupe Euroafričke zone, nakon što je u četvrtom meču Mirza Bašić savladao najboljeg češkog igrača Jiria Veselya sa 7:6(9:7), 6:3.

U nastavku će se u Gradskoj areni u Zenici igrati peti, odlučujući meč u kojem će naš kapiten Tomislav Brkić za protivnika imati mladog Jonasa Forejteka, jednog od najboljih svjetskih juniora. Podsjećamo, Forejtek je juče u prvom meču ovog susreta savladao našeg Mirzu Bašića.

Njegova prednost je i u tome što u meč ulazi odmoran, dok je Brkić danas igrao dubl meč u kojem su on i Bašić savladali češki par Vesely/Lehecka, te tako naš tim ostavili u igri za pobjedu.

 

1234

Davis Cup: BiH bolja u dublu, prednost Češke smanjena na 2-1

Davis Cup reprezentacija Bosne i Hercegovine, nakon drugog dana takmičenja, smanjila je vodstvo Češke Republike na  2:1, u okviru Prve grupe Euroafričke zone.

 

U dubl meču su naši Mirza Bašić i Tomislav Brkić  za sat i 22 minute pobijedili češki par Jiri Lehecka/Jiri Vesely rezultatom 2:0, po setovima  7:6(7:2), 6:3


Naredni meč na rasporedu je u 15 sati, a u Gradskoj areni u Zenici sastaju se Mirza Bašić(ATP 220) i Jiri Vesely (ATP 131)

 

1234

Davis Cup: Izmjena u češkom dublu, Vesely umjesto Machaca

Najbolje rangirani igrač češkog Davis Cup tima Jiri Vesely igrat će danas dubl meč umjesto Tomasa Machaca, dok drugi igrač ostaje Jiri Lehecka.
Češki kapiten Navratilov iskoristio je pravo na izmjenu, te će njegov tim pokušati da dođe i do trećeg poena.
U timu BiH nema izmjena, dubl meč će igrati naš najuspješniji dubl Mirza Bašić i Tomislav Brkić.
Nakon dubl meča, na rasporedu su još dva singla za koje će, prema pravilima, kaputeni takođe imati pravo na izmjenu.
Susret Prve grupe Davis Cupa BiH - Češka igra se u zeničkoj Gradskoj areni "Husejin Smajlović", a navijači ulaznice mogu kupiti na ulazu u dvoranu.

1234

Davis Cup: BiH - Češka Republika 0:2

Češki teniser Jiri Vesely savladao je bh kapitena Tomislava Brkića sa 6:2, 7:6(4) čime je gostujući tim poveo sa 2-0 u susretu Prve grupe Davis Cupa koji se igra u Zenici.
Na terenu Gradske arene "Husejin Smajlovic" u nedjelju 15.09. od 13 sati igrat će se dubl meč Bašić/Brkić - Lehecka/Machac.
Nakon toga slijede još dva singl meča.
Podsjećamo da drugog dana kapiteni imaju pravo na zamjenu igrača.

Ulaznice možete kupiti na ulazu u dvoranu.

1234

Davis Cup: Česi poveli 1-0

Odigran je prvi meč Davis Cup susreta reprezentacija BiH i Češke Republike u kojem je Jonas Forejtek savladao Mirzu Bašića sa 7:5, 6:4.

U drugom današnjem meču u dvorani "Husejin Smajlović" u Zenici igrat će naš kapiten Tomislav Brkić protiv Jiria Veselya, najbolje rangiranog igrača u gostujućem timu.

1234

Davis Cup: Obavljen žrijeb za BiH i Češku, otvaraju Bašić i Forejtek

Danas je odžan žrijeb Davis Cupa za meč prvog kola Prve grupe Euroafričke zone koji se igra 14. i 15. septembra 2019.godine između reprezentacija Bosne i Hercegovine i ČeškeRepublike. U subotu, 14. septembra su na programu dva singl meča: prvi će igrati Mirza Bašić i Jonas Forejtek, dok će u drugom meču snage odmjeriti Tomislav Brkići i Jiri Vesely.

U nedjelju, 15. septembra, naprogramu je jedan meč u dublu i dva u singlu. U dublu igraju MirzaBašić/TomislavBrkić i Jiri Lehecka/Tomas Machac. Singl mečeve će igrati MirzaBašić – Jiri Vesely, teTomislavBrkić i Jonas Forejtek.

Mečevi se igraju u Gradskoj areni “Husejin Smajlović” u Zenici. Program počinje u subotu u 15:00h, a u nedjelju od 13:00h.

 

 

Link za online kupovinu ulaznica:

 https://www.kupikartu.ba/karte/event/4570/davis-cup-bih-vs.-eka-republika

 

 

 

 

1234

Davis Cup: Održane press konferencije BiH i Češke

Povodom odigravanja meča prvog kola Prve grupe Euroafričke zone Davis Cupa između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Češke Republike, danas su oba tima održali press konferenciju. Meč će biti odigran 14. i 15. septembra 2019. goidne u Gradskoj areni „Husejin Smajlović“ u Zenici. Bh. tim broji četiri člana. Igrači: Mirza Bašić, Nerman Fatić i Darko Bojanović, dok će u ulozi igrača-kapitena biti Tomislav Brkić. Već je poznato da je bh. tim oslabljen neigranjem Damira Džumhura. Ono što je najvažnije je da su svi igrači zdravi i spremni za ovaj meč.

Kapiten bh. tima Tomislav Brkić rekao je da, ikao igramo na domaćem terenu, nismo favoriti. Međutim, pošto su obje ekipe oslabljene neigranjem najboljih igrača, možemo doći do pobjede. Zaključio je da podloga više ide na ruku bh. ekipi.

Reprezentacija Češke Republike u timu ima pet igrača i kapitena. Igrači: Jiri Vesely, Tomas Machac, Jonas Forejtek, Jiri Lehecka, Dalibor Svrcina. Kapiten  - Jaroslav Navratil. Češka reprezentacija će  također biti oslabljena i u Zenicu je došla u podmlađenom sastavu. Prema riječima kapitena Jaroslava Navratila, ovo je šansa za mlađe igrače da pkažu svoj kvalitet i očekujem pobjedu svojih igrača. Kako je istakao, šansu za pobjedu vidi u tome što ne igra najbolji bh. teniser Damir Džumhur.

Žrijeb mečeva za Davis Cup biće održan sutra, 13. septembra u 12:00 sati u VIP salonu Gradske arene „Husejin Smajlović“ u Zenici.

1234

Davis Cup: Sastavi BiH i Češke

ITF je potvrdio i objavio sastave selekcija BiH i Češke za Davis Cup susret I grupe koji će se igrati 14. i 15.septembra/rujna u Areni Zenica. 

Za BiH će igrati Mirza Bašić, Tomislav Brkić, Nerman Fatić i Darko Bojanović, s tim da će Brkić biti i u ulozi kapitena. 

Češku Republiku predstavljat će teniseri Jiri Vesely, Thomas Machac, Jonas Forejtek, Jiri Lehecka i Dalibor Svrcina, a kapiten je Jaroslav Navratil. 

 

Zvanična web stranica ovog susreta je: http://live.daviscup.com/en/tie-detail.php/M-DC-2019-G1-EPA-M-CZE-BIH-01

 

NAPOMENA ZA MEDIJE: Proces akreditovanja za Davis Cup susret je završen. Akreditovani novinari moći će preuzeti akreditacije pred početak press konferencije oba tima koja je zakazana za četvrtak 12.septembra/rujna u 12 sati u press centru Arene u Zenici. 

Žrijeb parova bit će obavljen u petak 13.septembra/rujna.