Vijesti za mjesec: April 2022

1234

DEA MEĐU TOP 200 TENISERKI SVIJETA

Sarajka Dea Herdželaš je nakon prošlosedmičnog plasmana u polufinale ITF turnira u Švajcarskom gradu Bellinzona vrijednog 60.000 $ nagradnog fonda, ostvarila ranking karijere. Na turniru u Švajcarskoj Herdželaš je bila postavljena za osmu nositeljicu, te je za ulazak u polufinale pobijedila treću nositeljicu slovenku Polonu Herceg, nekada 35 igračicu svijeta.
Dea trenutno zauzima 195 mjesto na zvaničnoj WTA listi najboljih teniserki svijeta, što zaista predstavlja veliki uspijeh. Iskreno se nadamo da će Dea na narednim turnirima održati ovako dobru rezultatsku formu, te da će uz dobro zdravlje postići još veće i bolje teniske  rezultate.
 
Sretno DEA!
1234

ZAVRŠEN TRENERSKI KURS LEVEL 1

U organizaciji Teniskog savez Bosne i Hercegovine završen je još jedan trenerski kurs "Level 1", koji se održao u Sarajevu od 01.04. do 13.04.2022 godine. Trenerski kurs "Level 1" uspješno je organizovan uz pomoć Međunarodnog  Olimpijskog komiteta i njegovog odjela  za razvoj " Olimpijske Solidarnosti ", Olimpijskog komiteta BiH, te Internacionalne Teniskie Federacije.

 

Kao i do sada prije trenerskog kursa "Level 1" održan je  kurs "PLAY TENIS" na kojem je učestvovalo 37 kandidata iz cijele Bosne i Hercegovine.

 

Broj učesnika na trenerskom kursu "Level 1" je bio ograničen na 24 kandidata, a sve po pravilima "Olimpijske Solidarnosti" i ITF-a. Teniski savez BiH ima u planu da zbog velikog interesovanja  za edukacijom i traženjem novih znanja u trenažnom procesu razvoja teniske igre u toku 2022 godine organizuje još jedan trenerski kurs.

Veoma nam je drago da su po prvi put oba predavaća na trenerskom kursu  "PLAY TENIS" i  "Level 1" bili bosanskohercegovački treneri sa završenom ITF level 3 licencom

KENAN MALIČBEGOVIĆ i VANJA STUHLI.

 

Teniski savez BiH je ponosan na realizaciji  još jednog zajedničkog projekta sa međunarodnim partnerima koji će pomoći u razvoju teniskog sport u Bosni i Hercegovini

 

#Tenis BiH #OKBiH #Olimpic Solidarity #International Tennis Federation

1234

DAVIS CUP I SVJETSKA GRUPA: Bosna i Hercegovina domaćin Meksiku

U sjedištu Internacionalne Teniske Federacije (ITF) u Londonu u četvrtak,31.03.2022 godine, održano je izvlačenje prve i druge svjetske grupe DAVIS CUP By Rakuten takmičenja. Seniorska teniska reprezentacija BiH, inače dvadeset i deveta (29) rangirana reprezentacija svijeta, bila je postavljena za dvanaestog (12) nosioca prve svjetske grupe.
Voljom žrijeba Bosna i Hercegovina će biti domaćin selekciji Meksika. Reprezentacija Meksika ima mnogo slabije rangirane tenisere od bh reprezentativaca u singlu, dok u igri parova imaju dva igrača među TOP 100. Definitivno je Davis Cup reprezentacija Bosne i Hercegovine favorit u ovome duelu. Ako bh tim bude u kompletnom sastavu u meču finalnog kola prve svjetske grupe protiv reprezentacije Meksika, bh teniska publika može očekivati pobjedu, koja bi obezbjedila kvalifikacioni meč za ulazak među osamnaest reprezentacija svijeta i plasman u grupnu fazu jedinog zvaničnog svjetskog ekipnog prvenstva u tenisu.
Davis Cup meč između Bosne i Hercegovine i Meksika igrati će se u zvaničnim terminima koji su određeni od strane Internacionlne Teniske Federacije (ITF), a to su 16 i 17 ili 17 i 18 septembar 2022 godine.
 
PAROVI PRVE SVJETSKE GRUPE: