18/12/06 - WTA-liste: Sandra preskočila Mervanu

1234

Nakon više od četiri godine liderstva Mervana Jugić-Salkić prepustila tu poziciju u pojedinačnoj konkurenciji Sandri Martinović

Posljednja ovogodišnja WTA rang-lista je donijela tek nekoliko manjih promjena, ali je jedna od takvih značajna za bh. tenis. Dakle, na ovoj listi naša najbolje plasirana teniserka je Sandra Martinović (296), a Mervana Jugić-Salkić je na 2. mjestu (304. na svijetu). Ova smjena je zanimljiva zato što se događa po prvi put nakon oktobra 2002. godine, kada je Jugić-Salkić preuzela lidersku poziciju od Adrijane Basarić (koja je u međuvremenu prestala igrati). I koliko je god je do ove promjene došlo i zbog loše sezone Mervane Jugić-Salkić (nije uspjela sakupiti ni 20 pojedinačnih pobjeda), dobrim dijelom izazvane povredama, ne treba izgubiti iz vida sjajnu igru nove liderice Sandre Martinović, koja je u 2006. osvojila pet turnira i nanizala čak 54 pojedinačne pobjede. Kako je igrala pokazuje i podatak da je ove godine čak 17. puta popravljala svoj najbolji plasman u singlu u karijeri.
Naravno, do promjene na ovoj poziciji može doći već za nekolike sedmice (sredinom februara, najvjerovatnije), ali će u svakom slučaju biti zanimljivo pratiti ovo rivalstvo.
Za Mervanu Jugić-Salkić ohrabrenje mogu biti njeni rezultati u tri posljednja nastupa u konkurenciji parova - u augustu (Rimini, 50.000), u oktobru (Istanbul, 25.000) i protekle sedmice (Dubai, 75.000) - na kojima je igrala sa tri različite partnerice i nije doživjela niti jedan poraz. To je ipak pouzdan znak da će, ako bude zdravlja, biti i dobrih rezultata. (mh)