12/05/08 - BiH: Kvalifikacije u znaku favorita

1234

Sarajevo (10.000, zemlja) - Finalna runda: Vedran Begović; (2) Dennis Bloemke (GER) 3:6, 1:6, Nino Hasandedić; (3) Dejan Katić (SRB) 2.6, 2:6.

Nažalost, kvalifikacije za 2. ovogodišnji bh. futures nisu bile put kojim bi makar jedan domaći igrač uspio stići u glavni turnir. Najbliži tome su bili Vedran Begović (izgubio od 2. nositelja Nijemca Dennisa Bloemkea sa 3:6, 1:6, koji je u Dobiju igrao četvrtfinale), i Nino Hasandedić, koga je porazio 3. nositelj Dejan Katić, iz Srbije, sa 2:6, 2:6. Inače, karakteristika ovih kvalifikacija je da u njima nije bilo iznenađenja - od osam prvih nositelja u glavni turnir ih je prošlo šest, a nisu prošli 1. favorit kvalifikacija Nijemac Peter Steinberger (koga je porazio 9. nositelj Petar Jelenić) i 5. nositelj Arsenije Zlatanović, koji je zbog stomačnih tegoba meč 1. kola predao veteranu i nekadašnjem pobjedniku ovog futuresa Vladimiru Pavičević (SCG), a ovaj je to iskoristio i kao jedini nepostavljeni igrač prošao kvalifikacije.
U utorak se igraju mečevi 1. kola glavnog turnira, a od domaćih igrača na teren će prvi Zlatan Kadrić i Jasmin Ademović, oba sa pozivnicom, koji će u međusobnom duelu odlučiti o prolazu u 2. kolo. (mh)