17/05/08 - ITALIJA: Mervanina sjajna serija

1234

Rim (1,34 miliona dolara, zemlja) - Dubl - četvrtfinale: (ALT) Klaudia Jans (POL) / Mervana Jugić-Salkić; Anabel Medina Garrigues / Virginia Ruano Pascual (ESP) 6:7(2), 6:3, 11:9.

Naša najbolja teniserka svih vremena Mervana Jugić - Salkić ove godine blista na jednom od najvećih svjetskih turnira, koji se održava u Rimu. Sinoć su ona i Poljakinja Klaudija Jans u konkurenciji parova skinule još jedan vrijedan skalp i izborile nastup u polufinalu. Protivnice su im bile Španjolke Anabel Medina Garrigues i Virginia Ruano Pascual, još jedna bivša No.1 na svijetu u konkurenciji parova. Prvi set je donio totalnu neizvjesnost, sa dosta breakova, ali je 13. igra otišla na stranu Španjolki 6:7(2). U drugom setu dilema nije bilo (6:3), a super-tiebreak je pripao bosansko-poljskoj kombinaciji - 11:9.
Ovo je, gledano po bodovima (195), najvrijednija Mervanina pobjeda, dok je, izraženo u dolarima, više vrijedilo 3. kolo Wimbledona iz 2006. godine. Ovim uspjehom je Mervana napala i svoj najbolji ranking u dublu svih vremena - bilo je to 59. mjesto i to upravo nakon pomenutog nastupa na Wimbledonu. Trenutni bodovni saldo bi joj na prošlosedmičnoj listi donio 57. mjesto.
Naredne protivnice Mervani i Klaudiji su Čehinja Iveta Benešova i Slovakinja Janette Husarova, takođe sjajna dubl igračica (bila 3. prije nekoliko godina). (mh)