09/06/08 - WTA: Sandra i Ema rekordno

1234

Mervana Jugić-Salkić je opet 59. dubl igračica svijeta, dok Burgić i Martinović bilježe svoje rekorde u singlu. Nažalost, Helena Bešović ne brani svoje bodove i već je nema na dubl-listi

Vrhunac nastupa bh. teniserki u ovoj sezoni bio je na Roland Garrosu. Po prvi put smo imali dvije teniserke u konkurenciji, a kad se tome još doda nastup Mirze Bašića u juniorskoj konkurenciji onda se taj grand slam može smatrati možda i najvažnijim događajem u istoriji bh. tenisa. Martinović je sjajnim nastupom u kvalifikacijama izborila 205. poziciju na najnovijoj rang-listi. Iza nje je Mervana (239), pa slijedi Helena Bešović (893), koja će uskoro ispasti sa liste jer ne brani lanjske bodove, a na kraju je Ema Burgić, kao 965. igračica svijeta, što joj je rekordni plasman. Ema zasad češće igra juniorske turnire nego profesionalne, pa zato nema većih promjena u njenim brojkama.
Što se dubla tiče, tamo je knjiga spala na dva slova. Mervana je ponovo 59, kao što je bila i 10. jula 2006, što joj je najbolji ranking u karijeri. Sandra je sada 230, a Helena je već ispala sa ove liste i to iz već pomenutih razloga. (mh)