10/10/08 - FRANCUSKA: Jugić-Salkić sve bolja!

1234

Joue-les-Tours (50.000, tvrda podloga, dvorana) - Četvrtfinale: Mervana Jugić-Salkić; (6) Kirsten Flipkens (BEL) 6:4, 6:0.

Mervana Jugić-Salkić ove sedmice vjerovatno ima jednu od svojih najboljih pobjedničkih serija u karijeri - nanizala je tri pobjede protiv igračica iz Top 150. Danas je u četvrtfinalu bila bolja od Belgijanke Kirsten Flipkens, trenutno 113. igračice svijeta, koja je već bivala i 97. Posebno raduje lakoća sa kojom je Mervana danas savladala svoju protivnicu. Igrala su se samo dva seta, a sve je trajalo svega 1:03 sata. Belgijanka je ozbiljniji otpor pružila u prvom setu, kada je uzela četiri gema i - nijednog više do kraja meča. Mervana je odservirala sedam aseva, iskoristila skoro svaku break priliku (5:6) i - Flipkens uistinu nije imala šanse.
Veliki izazov Mervani Jugić-Salkić bit će sutrašnji polufinalni duel protiv domaće predstavnice i 5. nositeljice Stephanie Foretz, koja je takođe više godina bila u Top 100 (najbolje 62.), a sada je 111. Tradicija je protiv naše igračice, jer je oba dosadašnja duela protiv Foretz izgubila (2005. i 2007.). Doduše, oba meča su otišla u treći set, a jedan je odlučen u tiebreaku. Takođe, oba ta meča su igrana, baš kao i ovaj, u Francuskoj i u dvorani i u ovo doba godine. Ipak, nadamo se da je naša teniserka uspjela sačuvati dovoljno svježine i za ovaj meč i za finale dubla. (mh)