20/10/08 - Zasjedala Skupština TSBiH

1234

U subotu, 18.oktobra 2008.godine zasjedala je Skupština Teniskog saveza Bosne i Hercegovine. Predsjednik TSBiH u narednom četverogodišnjem periodu će biti Edin Arslanagić, generalni direktor kompanije Bosnalijek, a potpredsjednici će biti Ivan Brkić i Ratko Stamenić.

U prvom dijelu sjednicu razmatran je Izvještaj o radu za proteklih 5 godina. Najvažniji zaključci su:
1. U periodu 2004.-2008. godina realizovana je većina programskih zadataka Teniskog saveza Bosne i Hercegovine, tenis u BiH je doživio snažnu ekspanziju.
2. U periodu od 2004. do 2008. godine razne reprezentacije Bosne i Hercegovine su učestvovale na 79 zvaničnih evropskih i svjetskih prvenstava, na kojima su odigrale 154 međudržavna meča i zabilježile 68 pobjeda. U ovom periodu reprezentacije BiH ostvarile su pobjede nad reprezentacijama iz ukupno 41 države, od kojih mnoge spadaju u sami evropski i svjetski teniski vrh: Portugal, Malta, Bugarska, Francuska, Velika Britanija, Grčka, Danska, Švicarska, Mađarska, Italija, Izrael, Slovenija, Ukrajina, Srbija, Andora, Island, San Marino, Gana, Estonija, Slovačka, Švedska, Srbija i Crna Gora, Namibija, Kenija, Kipar, Lihtenštajn, Azerbejdžan, Bocvana, Egipat, Crna Gora, Norveška, Finska, Turska, Južnoafrička Republika, Litvanija, Ruanda, Uganda, Moldavija, Mauricijus, Armenija, Madagaskar.

15. 9. 2008. godine Bosna i Hercegovina je na raznim međunarodnim rang-listama imala ukupno 53 igrača.
Značajni rezultati su postignuti na planu edukacije trenera.
Ostvarena je odlična saradnja sa Razvojnim odjelom ITF-a, sa kojim su realizovani brojni razvojni programi.
U ovom periodu udvostručen je broj učesnika na domaćim teniskim takmičenjima.
Snažna ekspanzija se desila na planu organizovanja međunarodnih profesionalnih teniskih turnira, ali njihova osnovna funkcija da koriste domaćim igračima u njihovom napretku na svjetskim rang-listama je bila skoro potpuno zanemarena.
Rad organa i radnih tijela Teniskog saveza BiH ne može dobiti prolaznu ocjenu. Organi i radna tijela su bili aktivni samo u toku 2005. i početkom 2006. godine. U takvim okolnostima Predsjedništvo i Stručna služba za na sebe preuzeli veliki dio poslova, što je ipak dovelo do toga da se i uz brojne probleme najveći dio zacrtanih programskih ciljeva i ostvari.
U drugom djelu sjednice izvršeno je usaglašavanje akata Teniskog saveza BiH sa odredbama Zakona o sportu, koji je ove godine stupio na snagu. Tako je Odlukom o osnivanju Teniskog saveza BiH utvrđeno da Teniski savez BiH nastaje dobrovoljnim udruživanjem Teniskog saveza Federacije BiH i Teniskog saveza Republike Srpske. Sjedište Saveza je u Sarajevu, a Savez će imati i dva ureda - u Mostaru i Banjoj Luci. Novim Statutom je utvrđeno da dosadašnji Izvršni odbor zamjenjuje Upravni odbor od 9 članova, a kao novo tijelo uvodi se Stručni odbor, koji će se starati o stručnom radu u Savezu. Stručni odbor će imenovati Stručni štab, koji će činiti selektori svih reprezentativnih selekcija.
Skupština je usvojila i Okvirni plan rada za period do kraja 2010.godine, a u skladu sa metodologijom koju je propisala Svjetska teniska federacija - ITF.
U ovom dijelu zasjedanja izvršen je i izbor organa TSBiH. Za predsjednika TSBiH izabran je Edin Arslanagić, generalni direktor kompanije BOSNALIJEK, a potpredsjednici su Ratko Stamenić i Ivan Brkić. Za članove Upravnog odbora su izabrani: Ranko Primorac, Damir Petrinić, Kemal Ademović, Fuad Kasumović, Milorad Barašin i Branko Dokić.Predsjednik Skupštine TSBiH i u narednom mandatnom periodu će biti Bahrija Tanović. Potpredsjednici Skupštine TSBiH su Vladislav Babić i Tihomir Zovko.
Predsjednik Nadzornog odbora je Saša Trivić, a članovi su Željko Šiljeg i Senad Šarganović.
Predsjednik Suda časti je Ivica Udovičić, a članovi su Zoran Doršner i Milorad Stanisavljević.