JUNIORI: Damiru singl, Jasku dubl pobjeda

1234

Češka (Prerov, G-1, tvrda podloga, dvorana) - 1. kolo: (SE) Damir Džumhur - Tim Nekic (GER) 6:7(5), 4:4 ret. (povreda Nekica); (q) Jasmin Ademović - Piotr Gadomski (POL) 2:6, 7:5, 5:7. Dubl - 1. kolo: J. Ademović / Patrik Milič (SLO) - Arturs Kazijevs (LAT) / Dovydas Sakinis (LTU) 6:1, 2:6, 10:5.

Naši juniori i u četvrtoj ovogodišnjoj sedmici nastavljaju sa dobrim nastupima. Tako su na 21st Czech International Junior Indoor Championships 2009, koji se igra u Prerovu i koji je 1. jakosne kategorije, Damir Džumhur i Jasmin Ademović ubilježili nove uspjehe. Prvo je Ademović prošao kvalifikacije, pobjedama protiv (WC) Adama Pavlaseka, CZE, sa 6:1, 6:3, i 7. nosioca Denysa Mylokostova, iz Ukrajine, sa 6:4, 6:4, ali je onda zaustavljen u 1. kolu glavnog turnira od Poljaka Piotra Gadomskog, u tri seta - 2:6, 7:5, 5:7. Ipak, Ademović je u glavnom turniru izborio dubl pobjedu (partner mu je Slovenac Patrik Milič) protiv jakog para sa Baltika - Arturs Kazijevs (LAT) / Dovydas Sakinis (LTU), sa 6:1, 2:6, 10:5. To našem teniseru donosi pet bodova i 12-tak mjesta bolji ranking.

Džumhur je polufinalom na prethodnom turniru kao specijalni izuzetak (SE) izbjegao kvalifikacije, a u 1. kolu vodio veliku borbu protiv svog dubl partnera Tima Nekica (GER) sve dok ovaj nije predao zbog povrede. Dakle, prvi set je nakon 13. igre otišao na stranu protivnika, a povreda se desila kod rezultata 4:4 u 2. setu. Tako je Damir prošao u 2. kolo singla (ide na 11. nosioca Tamaša Batyia, iz Mađarske, koji inače više preferira zemlju), što mu donosi novih 15 bodova i skok za isto toliko mjesta na ITF-ovoj rang-listi. Nažalost, zbog povrede Tima Nekića morali su odustati od dubla. (mh)