JUNIORI: Ademovićev najvrijedniji trijumf

1234

Luksemburg (Esch / Alzette, G-2, tvrda podloga, dvorana) - 1. kolo: (q) Jasmin Ademović - (WC) Christophe Overhagen (LUX) 6:2, 6:1.

Nakon što je uspješno prošao kvalifikacije, Jasmin Ademović je svoj pobjednički niz nastavio i u glavnom dijelu jakog juniorskog turnira u Luksemburgu. On je u 1. kolu bio bolji od domaćeg predstavnika za pozivnicom organizatora Christophea Overhagena i to sa sigurnih 6:2, 6:1.

Na taj način je ovaj naš junior napravio još barem dvije stvari važne u njegovom juniorskom teniskom profilu. Dakle, ovo mu je prva pojedinačna pobjeda na nekom od turnira ovako visoke kategorije (2), te sa novih 10 bodova napreduje oko 30 pozicija čime preskače Svena Lalića i postaje 3. bh. junior (iza Mirze Bašića i Damir Džumhura). Možda mu ova pobjeda bude dovoljna i za najbolji ranking karijere (sada je to bila 307. pozicija od 1. januara 2009.).
Naredni protivnik mu je 2. nosilac Francuz Pierre Hugues Herbert, trenutno 54. na ljestvici ITF-a, a bivao je i šest pozicija bolji.
Inače, Ademović je u finalnoj rundi kvalifikacija bio bolji od 6. nosioca Francuza Cedricka Commina, sa 6:2, 3:6, 6:4, a prije toga je bio siguran protiv Bugarina Dimitra Kuzmanova, sa 6:4, 6:2, dok je u 1. kolu, kao 4. nosilac, bio slobodan. (mh)