SAOPEN09: Derbiji pripali Kadriću i Ademoviću

1234

Sarajevo (BiH, 30.000 eura, tvrda podloga dvorana) - Kvalifikacije - 1. kolo: Zlatan Kadrić - Vedran Begović 7:6(2), 6:3; Jasmin Ademović - Orhan Spahić 4:6, 6:2, 6:3; Stefan Nosović - Stanislav Vovk (RUS) 3:6, 1:6; Tomo Brkić - (WC) Ivan Galić (AUT) 3:6, 6:4, 6:7(7).

Prvo kolo kvalifikacija za 7. izdanje čelendžera BH Telecom Indoor okončano je sa tek šest mečeva jer su se u žrijebu našla samoa 22 igrača. Jasno je da danas u pogonu nije bio niko od nosilaca, a publiku su zanimali skoro svi mečevi jer su u njima nastupali domaći igrači. Ipak, prvi je na teren izašao Faruk Hasanhodžić, ali nije uspio pružiti ni iole ozbiljniji otpor iskusnom Dejanu Katiću, iz Srbije. Ukratko, naš teniser je ostao bez ijednog gema na svome kontu.

Meč između Zlatana Kadrića i Vedrana Begovića pružio je dosta uzbudljiv tenis, naročito u prvom setu. Bio je to duel sa mnogo neforsiranih grešaka, a na kraju se ispostavilo da je sve odlučeno upravo u prvom setu. Najprije je Kadrić dominirao i poveo sa 4:2, zatim se probudio Begović i došao do 4:5 i set lopte, ali je sve otišlo u 13. igru, gdje je Vedran osvojio 1. i 6. poen i ništa više. U drugom setu je Sarajlija brzo došao do prednosti (3:0, pa 5:2), te meč lagano priveo kraju.
Stefan Nosović se na početku dobro nosio protiv 18-godišnjeg Rusa Stanislava Vovka, čak se na trenutak poradovao vodstvu od 3:2 u prvom setu, ali se naknadno ispostavilo (linijski sudija je bio previše diskretan u reakciji) da je lopta bila van terena, te je taj gem otišao na konto protivnika. Naš teniser to nije uspio zaboraviti te se brzo našao u većem zaostatku (2:5), na trenutak se vratio rebreakom (3:5), ali odmah zatim nije uspio sačuvati servis. U drugom setu je izjednačio na 1:1, imao loptu za 2:1 i - to je bilo sve.
U prvom domaćem, te ujedno klupskom derbiju Orhan Spahić je sjajno krenuo, osvojio prvi set i bio siguran u svoj početni udarac do 2:2 u drugom. Tada Jasmin Ademović uspijeva oduzeti servis svome protivniku i solidnom igrom do kraja meča kapitalizirati njegove sve brojnije greške.
Poraz Tomislava Brkića protiv Ivana Galića, koji nastupa pod zastavom Austrije, bio je za većinu gledalaca neprijatno iznenađenje. Nažalost, naš je teniser od samog početka bio u podređenom položaju i to uglavnom zbog svojih brojnih grešaka (3:6). Slično je protekla i prva polovina drugog seta (2:4), a onda se Brkić trgnuo i izjednačio (6:4). U odlučujućem setu je naš teniser stalno bio u prednosti i čak u tiebreaku imao tri meč lopte (6:3), ali ni to nije bilo dovoljno za konačni trijumf. (mh)