SAOPEN09: Pobjeda para Bašić / Dodig

1234

Sarajevo (BiH, 30.000 eura +H, tvrda podloga, dvorana) - Dubl - 1. kolo: (WC) Mirza Bašić / Ivan Dodig (CRO) - (WC) Jasmin Ademović / Aldin šetkić 3:6, 7:5 (10:3); kvalifikacije - finalno kolo: Zlatan Kadrić - (4) Nikola Mektić (CRO) 4:6, 7:5, 6:7(10).

Naš najbolji junior Mirza Bašić, u timu sa Ivanom Dodigom (CRO), večeras je, u solidno popunjenoj Zetri, došao do prvih bodova za bh. tenis na 7. izdanju čelendžera BH Telecom Indoor (30.000 eura, tvrda podloga, dvorana). Njih dvojica su bili bolji od domaćeg para koji su činili naš najbolji teniser Aldin šetkić i junior Jasmin Ademović. U meč su bolje ušli šetkić i Ademović i već u četvrtom gemu iskoristili Dodigovu nesigurnost na servisu, napravili break, koji je Aldin ekspresno potvrdio za vodstvo (1:4), koje je održano do kraja (3:6). Slično je bilo i na početku drugog seta, a break je stigao u 5. gemu (2:3), kada Bašić ne uspijeva zadržati servis. Međutim, rebreak stiže odmah jer sada Aldinu popušta koncentracija. Do 6:5 nema nekih većih uzbuđenja, a onda sav pritisak pada na najneiskusnijeg - Ademovića - koji ne uspijeva zadržati servis (7:5). U supertiebreaku nikakvih dilema nije bilo, jer su Bašić i Dodig sjajno servirali i brzo stigli na nedostižnih 6:1, a onda i na konačnih 10:3. Ova pobjeda donosi 13 bodova (na listi od 6. aprila), što Bašiću znači skok od oko 220 pozicija na ATP ljestvici najboljih dubl igrača (sada je 1276.).

Posljednja runda kvalifikacija donijela je puno uzbuđenja, a za nas je naročito bilo napeto u meču Zlatana Kadrića protiv 4. favorita kvalifikacija Nikole Mektića, iz Hrvatske, čiji je najbolji ranking 492. pozicija. Razvoj prvog seta nije nagovještavao preveliku neizvjesnost - Kadrić je već u prvom gemu serijom grešaka ispustio prednost početnog udarca, ali se odmah i vratio te poveo sa 3:2 i to je bilo manje-više sve od našeg tenisera. U drugom setu Kadrić iskusno održava početnu prednost, a odluka pada u 12. gemu, kada Sarajlija napokon kapitalizira veliki pritisak na servis Mektića. U odlučujućem setu prvu priliku da okonča meč Kadrić ima kod vodstva 5:4 u gemovima, ali na servis protivnika. Ista situacija je i u tiebreaku kod rezultata 7:6, a najveća prilika stiže kod 10:9, kada naš teniser servira za pobjedu i, nažalost, ne uspijeva. (mh)