SAOPEN09: Zlatan Kadrić u finalnoj rundi

1234

Sarajevo (BiH, 30.000 eura, tvrda podloga, dvorana) - Kvalifikacije - 2. kolo: Zlatan Kadrić - (8) Ante Pavić (CRO) 7:6(5), 6:4; Damir Džumhur - (1) Nikola Ćirić (SRB) 2:6, 4:6; Stefan Merunka - (6) Goran Tošić (MNE) 1:6, 0:6; Jasmin Ademović - (7) Dawid Celt (POL) 4:6, 6:7(2).

Druga runda kvalifikacija za 7. izdanje čelendžera BH Telecom Indoor (30.000 eura, tvrda podloga, dvorana) donijela je nešto više zadovoljstva domaćim ljubiteljima tenisa. Doduše, rezultatski to i ne izgleda tako povoljno - od četvero prošlo jedno - ali kada se znaju snaga i iskustvo protivnika i mladost naših igrača onda to daje bitno drugačiju sliku.

Lijep uspjeh zabilježio je Zlatan Kadrić, koji je pobjedom - 7:6(5), 6:4 - protiv 20-godišnjeg Ante Pavića, iz Hrvatske, izborio finalnu rundu (gdje ga čeka Nikola Mektić, takođe iz Hrvatske). Prvi set je protekao u znaku velike izjednačenosti, te je rasplet uslijedio u 13. igri. Pavić je prvi napravio minipreokret (1:3), Kadrić vratio (3:4), te odmah potom dozvolio protivniku da povede sa 3:5. Ipak, kraj je bio u znaku Pavićevih pogrešaka, što je Kadriću omogućilo da dođe do četiri uzastopna poena. U drugom setu je bilo manje neizvjesnosti, jer je naš teniser break napravio u trećem gemu i tu prednost zadržao do kraja.
Odličan otpor 1. nositelju kvalifikacija Nikoli Ćiriću, iz Srbije, pružio je i 16-godišnje Damir Džumhur. Nakon što je prvi set (2:6) protekao u privikavanju na igru protiv mnogo snažnijeg i iskusnijeg protivnika (Ćirić je trenutno 387. igrač svijeta, što mu je najbolji ranking karijere), u drugom je mladi Sarajlija uspostavio ravnotežu i već u trećem gemu imao čak četiri break prilike. Ipak, u devetom gemu, kod 4:5, Damir propušta vodstvo od 40:15, a Ćirić dolazi do meč lopte i koristi treću priliku.
Junior Jasmin Ademović je odigrao rezultatski prilično neizvjestan meč protiv 7. nositelja kvalifikacija Poljaka Dawida Celta, ali mu je ipak nedostajalo malo više koncentracije za konačni uspjeh. Vjerovatno je presudilo veće iskustvo 23-godišnjeg Poljaka, čiji je najbolji ranking 921. pozicija, i koji je prvi set prelomio breakom u 7. gemu. Drugi set je okončan 13. igrom, u kojoj je Ademović osvoji samo prvi i 7. poen. I današnju igru našeg 17-godišnjeg juniora obilježio je veliki broj neforsiranih pogrešaka.
Od 14-godišnjeg Stefana Merunke teško da je iko mogao očekivati više od onog što je pružio protiv Crnogorca Gorana Tošića, 6. nositelja. Ukratko, Teo je izbjegao kupovinu bicikla i to je zasad dovoljno (1:6, 0:6). (mh)