JUNIORI: Aniti pobjednički trofej!

1234

Mostar (G-5, zemlja) - FINALE - juniorke: (7) Anita Husarić - (6) Tjasa šrimpf (SLO) 6:3, 7:5; juniori: (2) Duje Kekez (CRO) - Tomislav Gregurović (CRO) 6:4, 6:3.

Mladoj Tuzlanki Aniti Husarić mostarski teniski tereni na obali Radobolje očito veoma prijaju - lani je u avgustu, kao 14-godišnjakinja u konkurenciji juniorki izborila nastup u finalu, a ove je godine, kada još uvijek nije proslavila 15. rođendan, osvojila pobjednički trofej. Posebno imponuje način na koji je to ovog aprila uradila - do trijumfa je došla bez izgubljenog seta! Najava ovakvog razvoja situacije je uslijedila još u četvrtfinalu, kada je deklasirala 3. nositeljicu Slovenku Dašu Orlič (6:0, 6:3), a onda je posao završila pobjedama protiv još dvije Slovenke. Prvo je savladala kvalifikantkinju Ninu Nagodu, sa 6:3, 6:2, a u finalu 6. nositeljicu Tjasu šrimpf, sa 6:3, 7:5. Anita je i u parovima, u timu sa Katjom Milas, CRO, zabilježila dvije pobjede, tj. poražene su u polufinalu od para Nagoda / šrimpf, sa 3:6, 6:1, 7:10.

Nagrada za ovako dobre rezultate je uslijedila već na ovosedmičnoj ITF-ovoj rang-listi najboljih juniorki svijeta, na kojoj je Anita napredovala za više od 300 mjesta. Dakle, od ovog ponedjeljka Anita Husarić je ponovo 2. bh. i 617. juniorka svijeta.
Muški turnir osvoji je Duje Kekez, iz Hrvatske, koji je tako potvrdio sjajnu formu koju je pokazao i sedmicu ranije na G-2 turniru u Firenci (Italija), gdje je iz kvalifikacija stigao do polufinala, nanizavši na tom putu čak sedam singl pobjeda. (mh)