BiH F2: Aldinu prva pro-singl titula!

1234

Sarajevo (10.000, zemlja) - Finale: (6) Aldin šetkić (BiH) - (7) Guillaume Rufin (FRA) 7:5 6:2.

Ime Aldina šetkića, 21-godišnjeg Sarajlije koji već 2-3 godine uspješno plovi vodama profesionalnog tenisa, od danas će biti neizbježno u svim historijama bh. tenisa. šetkić je danas osvojio Bosna Open 2009, futures koji se po šesti put održava u Sarajevu, i tako postao tek treći bh. teniser uopće (uz Bojana Vujića i Sinišu Markovića) koji je osvojio neki od profesionalnih turnira. Ustvari, Aldin je ove sedmice postao vlasnik oba pobjednička trofeja na ovom sarajevskom futuresu, koji se igra i kao Memorijal Huseina Arslanagića.

Današnji šetkićev nastup protiv mladog, ali itekako perspektivnog Francuza (7) Guillaume Rufina (već dobio pozivnicu za ovogodišnji Roland Garos!) još jednom je pokazao velike mogućnosti ovog našeg tenisera. Prvi set je protekao u rezultatski dosta izjednačenoj igri, mada je činjenica da je šetkić stalno vršio pritisak na Rufinov servis. Ipak, prvi i jedini break se desio kod 6:5, kada je Rufin servirao novim loptama, ali mu ni to nije pomoglo da ostane u prvom setu. Aldin je došao do dvije break lopte i iskoristio prvu, što je ujedno bila i druga set lopta (prvu je naš teniser imao pri vodstvu 5:4, takođe na Rufinov servis).
Drugi set je donio nešto više preokreta - prvo je Aldin poveo 3:1, pa je Francuz odmah uzvratio, ali zakratko. Kada je šetkić napravio novi break, za 4:2, a onda i dobro odservirao (40:15) za 5:2, preveliki teret je pao na leđa mladog Francuza i on to nije izdržao. Na početku posljednjeg gema odservirao je svoju jedinu duplu grešku i tako najavio skoro kraj. Aldin je brzo došao do dvije meč lopte (15:40), a za veliki trijumf iskoristio već prvu.
Aldin šetkić je ovom pobjedom osvojio novih 17 bodova, što bi mu na ATP rang-listi od 25. maja, kada će se ovi rezultati zaračunavati, moglo donijeti čak i proboj u top 500, gdje su dosada od bh. tenisera bili samo B. Vujić (275) i Ismar Gorčić (443).
Ljubitelji tenisa koji su dana bili okupljeni u krugu Head Akademije u Donjem Hotonju, tačnije oko terena broj 1 na kome je odigrano finale, uživali su u lijepom sportskom događaju, sa izuzetnom sretnim i uspješnim završetkom. Na završnoj svečanosti govorili su Dino Hadžiosmanović, direktor turnira, Emir Kadrić, ispred TK Bosna, te Samir Silajdžić, bivši kantonalni premijer, koji je imao čast da Aldinu šetkiću preda pobjednički pehar. Lijepo je bilo primijetiti i veliki broj ljudi iz teniske branše i njihovih prijatelja u gledalištu, a među njima i Edu Arslanagića, prvog čovjeka Teniskog saveza Bosne i Hercegovine. Ambijent kakav se samo poželjeti može! (mh)