BiH F2: Pobjede Aldina, Mirze i Zlatana

1234

Sarajevo (10.000, zemlja) - 1. kolo: (6) Aldin šetkić (BiH) - Ismar Gorčić (BiH) 7:6(5), 6:3; (WC) Mirza Bašić (BiH) - (q) Damir Džumhur (BiH) 5:7, 6:1, 6:1; (3) Aleksandar Slović (SRB) - (WC) Jasmin Ademović (BiH) 6:2 6:3; (8) Luka Belić (CRO) - (WC) Zlatan Kadrić (BiH) 6:4 6:4; dubl - - četvrtfinale: (1) A. šetkić (BiH) / A. Slović (SRB) - J. Ademović / D. Džumhur (BiH) 6:0, 6:2; M. Bašić / Z. Kadrić (BiH) - (4) Nikola Čačić / Dušan Lajović (SRB) 6:2 6:4.

Aldin šetkić i Mirza Bašić su danas imali dostruki program i uspješno ga apsolvirali. šetkić je sa Ismarom Gorčićem odigrao derbi 1. kola i bio sigurniji, naročito u drugom setu. Uvodni set je bio dosta izjednačen i riješen je tek u tiebreaku, kada se Ismar, nakon početnog zaostajanja, uspio vratiti na 5:5 i tu stao. U 2. setu je bolje krenuo Gorčić, prvi napravio preokret za vodstvo 1:2, ali su naredne četiri igre otišle na stranu našeg najboljeg tenisera (5:2), te je nakon toga svakome od njih pripao po jedan gem.

Drugi domaći derbi su igrali juniori Mirza Bašić i Damir Džumhur i taj duel nije bio bez preokreta. Prvi set je otišao na stranu mlađeg Džumhura, koji je prvi break napravio za 2:3, a drugi kod 5:5 i iskoristio drugu set loptu. Naredna dva seta su donijela stabilniju igru Bašića, koji je svoje greške sveo na minimum (nerijetko je odustajao od rizičnijih varijanti prvog servisa!), a Damira kao da je sustigao i umor i do kraja više nije bilo nikakvih dilema oko ishoda - 6:1, 6:1.
Zlatan Kadrić se odlično nosio protiv 8. favorita Luke Belića (CRO) - presudile su nijanse, što pokazuje i rezultat - 4:6, 4:6. Ni Jasmin Ademović nije razočarao - 3. nositelja Aleksandra Slovića (SRB) je natjerao u 2-3 situacije da dobro zapne i prelomi setove, te i sami meč. Recimo, u 2. setu je bilo 3:3 i 0:40 za Ademovića (na Slovićev servis!), a u tom gemu je naš junior imao još jednu break priliku.
U dublu, 1. nositelji šetkić i Slović nisu imali nikakvih problema protiv para Ademović / Džumhur - 6:0, 6:2, dok su Bašić i Kadrić dosta ubjedljivo savladali 4. nositelje Nikolu Čačića i Dušana Lajovića (SRB) - 6:2, 6:4 i tako došli do novih dubl bodova (Kadrić se vraća na ATP-listu najboljih dubl-igrača svijeta!). (mh)