BiH F4: Bh. derbi u četvrtfinalu!

1234

Round 2

(JE) Mirza Bašić (BiH) - (6) Ante Pavić (CRO) 6:4 1:0 ret
Siniša Marković (BiH) - (q) Dino Bilankov (CRO) 7:6(6) 6:4
(2) Kristijan Mesaroš (CRO) - (WC) Tomislav Brkić (BiH) 6:1 6:4
Round 1
Siniša Marković (BiH) - (q) Nikola Čačić (SRB) 6:3 7:5
(q) Dejan Katić (SRB) - (6) Aldin šetkić (BiH) 6:0 6:3

Kiša je krivac što se igranje mečeva 1. kola na 4. ovogodišnjem bh. futuresu, turniru koji se održava u Prijedoru (10.000, zemlja), oteglo čak na tri dana. Od bh. tenisera, najviše je to osjetio Siniša Marković, koji je danas morao igrati mečeve prva dva kola i, srećom, bio uspješan. Prvo je savladao kvalifikanta Nikolu Čačića iz Srbije, sa 6:3, 7:5, a onda i Dinu Bilankova, takođe kvalifikanta iz Hrvatske, sa 7:6(6), 6:4. Na taj način se Marković pridružio Aldinu šetkiću, Ismaru Gorčiću, Mirzi Bašiću i Tomislavu Brkiću kao osvajačima ATP bodova u ovoj godini.

Nažalost, lijepu nisku uspjeha u 1. kolu Prijedor Opena nije upotpunio šetkić, koga je iznenadio kvalifikant, ali i iskusni Dejan Katić, SRB, sa 0:6, 3:6. Jasno je da je našeg najboljeg tenisera sustigao umor, jer je stalno u pogonu, ali je šteta što se to desilo u sedmici u kojoj je po prvi put upao u top 500, tačnije 490. je na listi najboljih tenisera svijeta. To je rezultat koji u istoriji bh. tenisa bilježe samo Bojan Vujić i I. Gorčić.
Srećom, u Prijedoru lijepu stvar pravi i Mirza Bašić, naš najbolji junior, koji sada definitivno pokazuje da je uhvatio priključak sa društvom profesionalaca. Dakle, Bašić je izborio nastup u četvrtfinalu, što znači da je napokon povezao dvije pobjede u glavnom turniru, a to opet znači da će na prvoj narednoj listi (onoj od 8. juna) biti oko 1250. pozicije, tj. napredovati za najmanje 225. mjesta (sada je 1477.). Ove sedmice je po prvi put u dubl konkurenciji upao u top 1000, tačnije 985. je što su prije njega učinila samo sedmorica bh. tenisera. I još jedna stvar - u četvrtfinalu će Mirza igrati protiv Siniše, a to znači da će bh. tenis sigurno imati polufinalistu.
Tomo Brkić je, nakon pobjede u 1. kolu, u današnjem duelu sa 2. nositeljem Kristijanom Mesarošem, CRO, pružio solidan otpor velikom favoritu - 1.6, 4:6. (mh)