BiH F4: Novi podvig Mirze Bašića!

1234

Singl - Round 1

(JE) Mirza Bašić (BiH) - (1) Antonio šančić (CRO) 6:1, 7:5

(WC) Tomislav Brkić (BiH) - Andrei Levine (RUS) 4:6 6:3 6:2
Dubl - Round 1
Ivan Bjelica (SRB) / Siniša Marković (BiH) - T. Brkić / Franjo Raspudić (BiH) 7:6(2) 6:4
Nikola Čačić / Dušan Lajović (SRB) - (WC) Marko Stanić / Jovan Zeljković (BiH) 6:0 6:0
Nikola Džaleta / Miloš Koprivica (SRB) - Dario Macaović / Enis Muslimović (BiH) 6:0 6:0

Naš najbolji junior Mirza Bašić danas je ponovio podvig od prije sedam dana. Dakle, opet je savladao Antonija šančića, iz Hrvatske, ali ovaj put kao 1. nositelja, a i rezultat je ubjedljiviji - 6:1, 7:5. Time Bašić pokazuje da je ušao u pravu formu i da narednih dana od njega možemo očekivati još više ovako vrijednih rezultata.

Start četvrtog ovogodišnjeg bh. futuresa, koji se igra na zemljanim terenima u Prijedoru, donio je je sjajan nastup Tomislava Brkića. Ovaj naš Davis cup reprezentativac je u turnir ušao sa pozivnicom organizatora, savladao je Rusa Andreia Levinea, 652. igrača svijeta, sa 4:6, 6:3, 6:2. Tako je Tomo zabilježio svoju drugu pobjedu u glavnom dijelu nekog od profesionalnih turnira i postao tek četvrti bh. igrač koji je svjetski bod osvojio u 2009. godini. Ostali naši igrači svoje mečeve 1. kola još nisu igrali.

U konkurenciji parova jedinu pobjedu je zabilježio Siniša Marković, koji je u paru sa Ivanom Bjelicom, SRB, bio bolji od para T. Brkić / Franjo Raspudić, sa 7:6(2) 6:4. Par (WC) Marko Stanić / Jovan Zeljković nije uspio timu Nikola Čačić / Dušan Lajović (SRB) uzeti niti jednu igru, baš kao ni par Dario Macaović / Enis Muslimović, koji su bicikl kupili od Nikole Džalete i Miloša. Koprivice (SRB). Tomas Marko, u paru sa Dragomirom Čuljatom, CRO, pružio je nešto jači otpor timu Toni Androić / Dino Salopek (CRO) - 2:6, 3:6.
što se kvalifikacija tiče, obilježio ih je veliki, praktično rekordan broj domaćih učesnika - čak 21. Nažalost u finalnu rundu je stigao samo Franjo Raspudić, ali je srećom bio uspješan protiv (8) Bjorn Propst, iz Austrije, sa 7:6(4) 6:2. Ipak, treba zabilježiti debi i pobjedu 15-godišnjeg (WC) Darija Račića protiv Nemanje Lazića (SRB), sa 7:5 6:3. Po jednu pobjedu su zabilježili i Aleksandar Marić (savladao Jasmina Ademovića, sa 6:1 6:2), T. Marko protiv 14-godišnjeg (WC) Sandra Djurića, sa 6:4 6:3, M. Stanić (Adi Kuljuh, 6:0 6:0), zatim (15) Vedran Begović (Stefan Dmitrović, CAN, 6:2 6:2, i Derviš šutković, koji je nadigrao Davida Pantovića, SRB, sa 6:4 6:1. Raspudić je u 1. kolu bio bolji od Faruka Hasanhodžića (6:0, 6:0). U 1. kolu su nastupili i Orhan Spahić, Sergej Babić, Miljan Pantoš, Armin Dajić, D. Macaović, Miran Pašić, Slobodan Bavrlić, Sven Lalić, Andrej Božović i J. Zeljković. (mh)