BiH: Jelena uspjela, Nina nije

1234

Mostar (10.000, zemlja) - Kvalifikacije - finalna runda: Jelena Simić - Judit Nagy (HUN) 6:3 4:6 6:2; Neira Fatić - Sandra Vukojičić (SRB) wo; Nina Mujezinović - Željka Gavrilović (SRB) 3:6, 4:6.

Juniorka Jelena Simić je u svome prvome pokušaju u društvu profesionalki, odnosno teniserki koje se bore za svjetske bodove pokazala da bh. tenis dobija još jedno zvučno ime. Dakle, u finalu kvalifikacija za Mostar Ladies Open 2009 (10.000, zemlja), ova 17-godišnja djevojka je savladala Mađaricu Judit Nagy u tri seta - 6:3 4:6 6:2. U glavnom turniru je čeka 8. nositeljica

Čehinja Barbora Krtickova, trenutno 781. igračica svijeta.
Nažalost, Nina Mujezinović nije uspjela, a od nje je bolja bila Željka Gavrilović (SRB), sa 3:6, 4:6. Već ranije je u glavni turnir ušla Neira Fatić, koja svoj meč finala kvalifikacija nije ni igrala, tj. bez borbe je prošla Sandru Vukojičić (SRB). Fatić je imala sreće u žrijebu, pa će u 1. kolu glavnog turnira igrati protiv sretne gubitnice Ivane Crnogorac, CRO.
U glavnom turniru će se od bh. teniserki naći i Anita Husarić, još uvijek 14-godišnja djevojčica, koja je prije sedam dana trijumfovala na juniorskom turniru na istim terenima. Ona će na startu igrati protiv 6. favoritkinje turnira Zorice Petrov, iz Srbije.
Mada je do posljednjeg trena na ulaznoj listi za ovaj turnir bila i Ema Burgić, u konačnici ni nje neće biti. Oporavak od operacije, izvršene nakon povrede tokom nastupa u Australiji, sa početka godine, očito još nije završen. (mh)