BiH: Mirza i Jasko izgubili korak

1234

Doboj (10.000, zemlja) - kvalifikacije - finalno kolo: Jasmin Ademović - (7) Ilia Starkov (RUS) 4:6 3:6; (16) Mirza Bašić - (8) Ilija Vučić (SRB) 3:6 6:4 6:7(6)

Nažalost, ni Mirza Bašić ni Jasmin Ademović nisu uspjeli preskočiti posljednju prepreku na putu prolaska kvalifikacija za prvi ovogodišnji bh. futures, koji se ove sedmice igra u Doboju (10.000, zemlja). Mirzu je zaustavio 8. nositelj Ilija Vučić, iz Srbije, a odluka je pala u tiebreaku trećeg seta - 3:6 6:4 6:7(6), dok je Jasko izgubio od ljevorukog Rusa, 7. nositelja Ilije Starkova, sa 4:6, 3:6.

Tako će se na startu glavnog turnira naći samo četiri bh. tenisera, od čega dvojica po ulaznoj listi, a dvojica sa pozivnicom organizatora. U 1. kolu će Aldin šetkić, kao 7. nositelj, igrati protiv kvalifikanta Marina Franjičevića (CRO), a Ismar Gorčić protiv kvalifikanta Aljaža Bedenea (SLO), dok će (WC) Tomislav Brkić za protivnika imati Nikolu Čačića, iz Srbije. Najtežeg suparnika ipak ima (WC) Franjo Raspudić, koga je zapao 3. favorit turnira 30-godišnji Mađar Kornel Bardoczky, trenutno 526, a svojevremeno i 254. igrač svijeta.
Ipak, Doboj će i narednih dana biti prava smotra bh. muškog tenisa, jer će se u konkurenciji parova naći i Aleksandar Marić, Sven Lalić, Mirza Bašić, te Mladen Radulović i Jovan Zeljković. (mh)