Prohema Open: Podvig Mirze Bašića!

1234

Singl - round 1
(6) Aldin šetkić (BiH) - Ivan Bjelica (SRB) 6:3 7:5
(WC) Mirza Bašić (BiH) - (2) Antonio šančić (CRO) 6:2 3:6 7:6(5)
(5) Nikola Mektić (CRO) - Siniša Marković (BiH) 6:4 3:6 6:2
Dubl - round 1
(3) A. šetkić (BiH) / A. Slović (SRB) - Ivan Djurdjević / I. Vučić (SRB) 6:4 6:3
(4) M. Bašić (BiH) / G. Tošić (MNE) - T. Ternar / J. Zibrat (SLO) 6:4 6:3
B. Propst / H. Wiltschnig (AUT) - Jasmin Ademović / Sven Lalić (BiH) 6:0 6:2

Najbolji bh. junior Mirza Bašić napokon počinje u seriji bilježiti uspjehe i u konkurenciji najboljih tenisera svijeta. Nakon što je već dva puta ove godine osvojao po bod pobjedama u 1. kolu na futuresima, danas je to uradio i po treći put, na futuresu u Brčkom (10.000, zemlja), ali je sada na suprotnoj strani mreže bio igrač iz top 500 - riječ je o 2. nositelju Antoniju šančiću, iz Hrvatske, trenutno 424. igraču svijeta. Igrala su se tri seta, a odluka je pala u tiebreaku - 6:2, 3:6, 7:6(2). Takva pobjeda je posebno bitna, jer podiže samopouzdanje, što je našem teniseru uoči juniorskog French Opena itekako važno.

Danas je sjajan bio i naš najbolji teniser (6) Aldin šetkić, koji je nastavio pobjednički niz iz Sarajeva i to protiv njemu nezgodnog Ivana Bjelice, iz Srbije. Ni sada to nije bilo lagano, ali je sve okončano u dva seta - 6:3, 7:5.
Naš treći predstavnik na ovom turniru je bio Siniša Marković, koji je 5. nositelja Nikolu Mektića, CRO, natjerao na tri seta, ali nije uspio i da ga pobijedi - 4:6, 6:3, 2:6. Inače, u turniru je ostalo čak šest nositelja, ali među njima nisu oni najvažniji - prva dvojica.
I u parovima je šetkić očekivano bio uspješan. On i Aleksandar Slović, SRB, su (u reprizi sarajevskog finala) bili bolji od Ivana Djurdjevića i Ilije Vučića (SRB), sa 6:4 6:3.
Prvoga dana turnira u dublu su nastupila tri naša tenisera, a pobjedu je izborio Mirza Bašić, koji u timu sa Crnogorcem Goranom Tošićem čini 4. favorita turnira. Oni su danas bili bolji od Slovenaca Tomislava Ternara i Janoša Žibrata, sa 6:4 6:3. Jasmin Ademović i Sven Lalić nisu uspjeli pružiti ozbiljniji otpor Austrijancima Bjornu Propstu i Herbertu Wiltschnigu (0:6, 2:6). (mh)