SARAJEVO OPEN: Briljantna A. Husarić!

1234

BiH (25.000, zemlja) - Kvalifikacije - 2. kolo: Anita Husarić (BiH) - (14) Andjela Nemčević (SRB) 6:0, 6:7(3), 7:5;. Jelena Simić (BiH) - Ema Mikulčić (CRO) 5:7, 2:6; Nina Mujezinović (BiH) - (12) Karolina Jovanović (SRB) 3:6, 2:6; Dinka Lujinović (BiH) - (9) Ema Polić (SRB) 0:6, 3:6.

Druga runda kvalifikacija za Sarajevo Ladies Open 2009, challenger koji se igra na zemljanim terenima Head Akademije u Hotonju, a za 25.000 dolara nagradnog fonda, protekla je, barem kada je domaći tenis u pitanju, u znaku sjajnog nastupa Anite Husarić. Ova još uvijek 14-godišnja djevojčica je danas debitirala u challenger konkurenciji i zabilježila sjajan rezultat - pobijedila 14. nositeljicu Anđelu Nemčević, iz Srbije, 952. igračicu svijeta. Bio je to izuzetno zanimljiv maratonac (trajao duže od tri sata!), koji je naša Fed-cup reprezentativka bravurozno započela - prvi set je osvojila bez izgubljenog gema. U 2. setu obje igračice imaju problema sa servisom - ne uspijevaju osvojiti gem na svoj servis sve do 2:2, kada to čini Anita i dolazi u vodstvo 3:2. Tu prednost zadržava i nakon devetog gema - 5:4, kada čak dolazi i do prve meč lopte, doduše na servis Nemčević. Ipak, Anđela osvaja naredna dva gema i vodi sa 5:6, ali se naša teniserka ne da i - sve ide u tiebreak. Iskusnija Nemčević se tu bolje snalazi, vodi 0:3, Anita se vraća na 2:3, ali onda opet zaostaje (3:5) i gubi set.

U odlučujućem setu Husarić nastavlja sa odličnom igrom, preokreće 1:2 u 3:2, ali se Anđela vraća (4:5). Međutim, mlada Anita ne posustaje, stalno napada, te na svoj servis izjednačava na 5:5, a onda i pravi break u jednom maratonskom gemu (četiri izjednačenja i to nakon što je protivnica imala tri gem-lopte - 40:0!) te vodi sa 6:5. Husarić servira za pobjedu i dolazi do nove dvije meč lopte (40:15), a koristi drugu, tj. ukupno treću. Izvanredan je to rezultat ove mlade teniserke, koja je na ovaj način izborila nastup u finalu svojih prvih profesionalnih kvalifikacija. Tamo je čeka 8. favoritkinja Karen Barbat, iz Danske, koja je danas bila sigurna protiv Matee Čuture, CRO, sa 6:3, 6:4.
Danas je igrala i Jelena Simić, još jedna naša juniorka, koja je pružila sjajan otpor favoriziranoj Emi Mikulčić, iz Hrvatske. Meč počinje ubjedljivim vodstvom Hrvatice (1:4), ali se Simić vraća prvo na 4:4, pa na 5:5, ali tada ne uspijeva zadržati svoj servis.
U popodnevnim satima nastupile su i preostale naše dvije predstavnice - Nina Mujezinović i Dinka Lujinović, ali nisu uspjele postići ništa više osim časnog poraza. Mujezinović je izgubila od 12. nositeljice Karoline Jovanović, SRB, sa 3:6, 2:6, a Lujinović od 9. nositeljice Eme Polić, SRB, sa 0:6, 3:6. (mh)