HRVATSKA: Begović uspio, Fatić ne

1234

Vinkovci (10.000, zemlja - muški i ženski) - Kvalifikacije - finalno kolo: Vedran Begović - Filip Džanko (CRO) 6:2, 3:6, 6:3; (7) Neira Fatić - Elena Raluca Platon (ROU) 0:6, 1:6.

Finalna runda kvalifikacija za muški i ženski turnir u Vinkovcima, koji se igraju uporedo i za isti iznos nagradnog fonda (po 10.000 dolara), te na zemljanim terenima, donijela je polovičan uspjeh bh. predstavnicima. Vedran Begović je donio radost jer je bio bolji od Filipa Džanke, CRO, sa 6:2, 3:6, 6:3. Tako se ovaj naš još uvijek 19-godišnji teniser našao u nekom glavnom turniru prvi put nakon skoro godinu dana (lani je krajem avgusta igrao u glavnom dijelu futuresa u Srbiji), a sada ga tamo čeka 3. favorit turnira Slovenac Janez Semrajc.

Nažalost, Neira Fatić nije uspjela u meču sa 16-godišnjom Rumunkom Ralucom Elenom Platon. Tačnije, izgubila je iznenađujuće lako - 0:6, 1:6. Ipak, Neira će pokušati nešto napraviti u turniru parova gdje je u timu sa Emom Polić, SRB, i to su 4. nositeljice, a u 1. kolu igraju protiv Sande Omerović, koja igra pod australskom zastavom, i Dejane Raičković, koja brani njemačke boje.
U muškom turniru je i Ismar Gorčić i to kao 5. favorit, a prvi protivnik mu je domaći kvalifikant Marko Pazman, CRO. Ismar i Ante Nakić - Alfirević, CRO, su 2. nositelji u turniru dublova i u 1. kolu su slobodni. U ženskom turniru nastupa Ema Burgić, a prva protivnica joj je Slovenka (q) Tadja Beštijančič, još uvijek nerangirana 18-godišnjakinja. (mh)