JUNIORI: Anita do polufinala

1234

Hrvatska (Stobreč, G-5, zemlja) - polufinale: (4) Anita Husarić - (2) Christine Kandler (AUT) 2:6, 4:6

Naša mlada, tačnije tek 15-godišnja teniserka Anita Husarić sve uspješnije igra u starijoj konkurenciji. Tako je protekle sedmice nastupala na juniorskom (do 18 godina) turniru u Stobreču, kod Splita (Hrvatska, G-5, zemlja), i dogurala do polufinala. Na startu je bila vrlo sigurna protiv Slovenke sa pozivnicom organizatora Janine Koleta, sa 6:1, 6:0, zatim je pobijedila Holanđanku Mandy Wagemaker, sa 6:2, 6:4, a onda u četvrtfinalu još jednu Slovenku Tjasu Srimpf, sa 6:1, 6:0. U polufinalu je naletjela na raspoloženu i godinu stariju 2. nositeljicu Christine Kandler, iz Austrije, i izgubila 2:6, 4:6.

Anita je odigrala dva kola dubla - ona i Italijanka Francesca Sella su u 1. kolu bile bolje od Hrvatica Blage Delić i Ivane Filipi, sa 6:1, 6:3, ali ne i od njemačko-češke kombinacije Nicole Kaluzik / Barbora Krejcikova, pa su izgubile sa 2:6, 3:6.
Inače, u Stobreču je nastupilo još dvoje naših tenisera. Selma šaran je zaustavljena na startu kvalifikacija od domaće predstavnice Sabine Jerešić, sa 1:6, 1:6. U kvalifikacijama je nastupio i Adi Malićbegović, ali je on bio mnogo uspješniji. Na početku je savladao domaćeg predstavnika Ivana šutu, sa 6:3, 6:1, zatim 4. favorita kvalifikacija Britanca Ashwina Kuppusamyja, sa 6:2, 6:4, dok je u finalnoj rundi savladan od Čeha Jakuba Kouteka, sa 5:7, 4:6. Ipak, Adi je zaigrao u 1. kolu glavnog turnira i to kao sretni gubitnik, ali nije imao previše sreće sa žrijebom - opet ga je zapao isti Čeh, te je nakon gubitka prvog seta od 1:6, predao kod 0:1 u drugome setu.
Nakon ovih dobrih rezultata, Anita Husarić je osjetno napredovala na najnovijoj ITF rang-listi - sada je već 390. juniorka svijeta. (mh)