JUNIORI: Anita dobro počela

1234

Domžale (Slovenija, G-4, zemlja) - 2. kolo: (13) Anita Husarić - (q) Carlotta Orlando (ITA) 6:4, 6:1; dubl - četvrtfinale: (3) A. Husarić / Katja Milas (CRO) - (8) Maša Grgan / Urša Jerman (SLO) 6:4, 3:6, 10/7.

Talentovana i tek 15-godišnja Anita Husarić sve češće i uspješnije igra i u konkurenciji starijih. Tako je i ove sedmice, kada nastupa u slovenačkom gradu Domžale, na juniorskom turniru 4. jakosne kategorije. U singlu je, kao 13. nositeljica, već apsolvirala dva kola, s tim da je u 1. bila slobodna, a u 2. je nadigrala kvalifikantkinju iz Italije Carlottu Orlando, sa 6:4, 6:1. Naredno iskušenje je protiv 6. favoritkinje Julije Stamatove, iz Bugarske.

Anita je još bolja bila u turniru dublova - ona i Katja Milas, koja nastupa pod hrvatskom zastavom, su 3. nositeljice i već su izborile nastup u polufinalu. Nakon što su u 1. bile slobodne, u 2. kolu su nadigrale slovenačko-slovački tim (WC) Valerija Gercar / Dominika Lackova, sa 6:0, 6:1, a u četvrtfinalu 8. nositeljice Mašu Gragan i Uršu Jerman, iz Slovenije, sa 6:4, 3:6, 10/7. Za prolaz u finale igrat će protiv glavnih favoritkinja turnira parova Andreje Blažević i Mateje Ćurić, iz Hrvatske,
Sa bodovima osiguranim za dosad pobrojane rezultate Anita će na narednoj ITF-ovoj ljestvici najboljih juniorki svijeta značajno napredovati, tačnije po prvi će put u karijeri i uskočiti u top 500. (mh)