DOBOJ: Nova pobjeda Burgić

1234

BiH (10.000, zemlja) - 1. kolo: (5) Ema Burgić - (q) Aleksandra Tucakov (SRB) 3:6, 7:6(2), 6:0; (WC) Nevena Arsić - (3) Zuzana Zlochova (SVK) 0:6, 1:6; (WC) Željana Radičević - (8) Karolina Jovanović (SRB) 0:6, 0:6; dubl - četvrtfinale: N. Arsić / J. Blagojević - Aleksandra Razumova (RUS) / Tijana Uzelac (SRB) 1:6, 0:6.

Ema Burgić je bila na rubu, ali je izdržala te i na challengeru u Doboju, koji se igra za 10.000 dolara nagradnog fonda i na zemlji, osvojila barem bod. Kvalifikantkinja Aleksandra Tucakov, iz Srbije, 18-godišnja djevojka koja još nije rangirana, bila je na pragu iznenađujuće pobjede, ali na kraju ipak nije izdržala. Sa druge strane, naša teniserka se muči sa svojom igrom, što i ne čudi kada se zna da se pokušava vratiti nakon operacije i skoro polugodišnje pauze od turnira. Dakle, Tucakov je povela imala priliku i da okonča meč u dva seta, ali je onda u trećem nigdje nije bilo - 3:6, 7:6(2), 6:0. Unatoč svim problemima, Burgić napreduje na WTA ljestvici, pa je tako od ove sedmice 712. igračica svijeta, što je samo za jedno mjesto gore od njenog najboljeg plasmana.

Preostale naše dvije teniserke nisu uspjele pružiti ozbiljniji otpor svojim protivnicama. Tako je (WC) Nevena Arsić 3. favoritkinji Zuzani Zlochovoj, iz Slovačke, oduzela samo jedan gem (0:6, 1:6), a 15-godišnja Željana Radičević nije uspjela ni toliko protiv 8. nositeljice Karoline Jovanović.
U konkurenciji parova Arsić i Jovana Blagojević su izgubile od rusko-srbijanske kombinacije Aleksandra Razumova / Tijana Uzelac, sa 1:6, 0:6. (mh)