DAVIS CUP: PORTUGAL– BOSNA I HERCEGOVINA 1-1

1234

Cruz Quebrada, Centro Desportivo Nacional do Jamor - Estádio Nacional
3.kolo II Grupe Evroafričke zone - Gledalaca 150

Amer Delić BiH
3
4
7
6
7
Frederico Gil POR
6
6
6(14)
3
9

Meč je traja 4h:51 min

Aldin šetkić BiH
6
6
1
6
Rui Machado POR x
4
2
6
1

Meč je trajao 2h:46 min Update: 20h:37

Kakav dan za BH tenis!

Od domaćina Portugalaca potpuno podcijenjena Davis Cup reprezentacija Bosne i Hercegovine ima rezultat 1:1, a lako je moglo biti 2:0 za naše.

U prvom singl meču snage su odmjerili Frederico Gil (ATP, 83) i naš Amer Delić. Ameru je ovo bio tek drugi meč nakon pauze od 14 mjeseci. Bio je to povratak za pamćenje. šteta je samo što nije završilo i pobjedom. Gil je za pobjedu trebalo punih 4 sata i 51 minutu, i nevjerovatnih 432 poena. Da dobro ste pročitali: u meču su odigrana 432 poena.

Počelo je dobro za Gila. U prvom gemu Amer ne koristi break loptu, a već u narednom Gil pravi break, osvaja ponovo svoj servis i ima prednost 3:0. No Amer se vraća. U petom gemu pravi rebreak, i odličnim servisima sa 2 asa u gemu dolazi do poravnanja 3:3. Kada se očekivao zaplet u prvom setu Amer gubi tri naredna gema i Portugalac ima prvi set, 6:3.

U prvom gemu drugog seta Amer se vraća sa 0:40. Do rezultata 4:3 za Protugalca oba igrača osvajaju svoj servis, a onda u osmom gemu Gil prvi break, vodi 5:3, u narednom gemu ima set loptu koju ne koristi. Set je završio 6:4 za Portugalca i bilo je to vodstvo 2:0. Zanimljivo je da je Amer u prva dva seta gubio svoj servis kada je servirao novim lopticama.

Treći set ponovo nije dobro počeo za Amera. Gil pravi break u trećem gemu i dolazi do prednosti 3:1. Kada su svi očekivali da će lagano privesti meč kraju nastaje prava drama. U osmom gemu Amer pravi break i dolazi do izjednačenja 4:4 i grčevito brani svoj naredni servis gem. U jedanaestom gemu ima 3 as servisa i vodi 6:5. Nakon što je Gil osvojio naredni gem ulazi se u najdramatičniji dio meča - tie break. Gil ima prednost 4:1, Amer dolazi do 5:5. Gil ima prvu meč loptu kod rezultata 9:8, i pravi dvostruku grešku. Do kraja tie breka Gil ne koristi još dvije meč lopte, a Amer koristi tek šestu set loptu i tako osvaja svoj prvi set u ovom meču.

Iznervirani Gil koji je u prethodnom setu bio blizu pobjede, odmah gubi svoj servis, ali u narednom pravi rebreak. Set je izjednačen do rezutata 3:3, a onda Amer pravi novi break, lako osvaja svoj servis, i za kraj seta još ejdan break. Set je zavšrio 6:3 za Amera, i bilo je to izjednačenje u meču.

U petom setu ponovo prava drama. Ponovo su kobne nove lopte u trećem gemu. Amer gubi servis, Gil vodi 2:1, zatim 3:1. Medjutim Amer sa dva asa dolazi do 2:3, pravi rebreak već u narednom gemu. Ponovo u svom servis gemu servira dva asa, vodi 4:3. U narednom gemu se desio izgleda ključni trenutak meča. Amer pri rezultatu 30:40 ima break loptu i sjajnu priliku da povede 5:3. Ali na putu do tog rezultata ispriječio se sami vrh mreže. Po pravilima Davis Cupa kod rezultata 6:6 u odlučujem setu se ne igra tie break. Amer je več prilično iscrpljen i pokušava kraćim poenima doći do potrebne prednosti. Potpuni pad se dešava kod rezultata 7:7, Amer lako gubi dva naredna gema i Gil dolazi do pobjede i Portugalci do prvog poena. šteta, velika šteta!

U drugom meču dana sastali su se naš Aldin šetkić i Rui Machado (ATP,124). S obzirom na veliku razliku u rankingu Portugalci su očekivali laku pobjedu i miran nastavak ovog susreta. Ali Aldin je i u ovom meču pokazao da njegov trenutni ranking (330) ne odgovara stvarnom stanju. Način na koji je isprašio 124.igrača sa ATP liste pokazuje da Aldin može jako brzo do top 100.

Aldin je meč počeo nervozno. Prvi servira ima 30:0, a onda pravi tri dvostruke greške zaredom. Ipak spašava taj gem, ali u narednom servis gemu osvaja samo jedan poen i Portugalac dolazi do prednosti 4:2. To je bilo sve što je učinio u ovom setu. Aldin je naprosto protutnjao u naredna 4 gema. Machado koji je klasični igrač zemljane podloge, jako brz, sa sjajnim spinovima sa osnovne linije, iako je vraćao lopte koje je skoro nemoguće vratiti, nije imao odgovor na Aldinovu igru koji ga je razbijao uprvo na način kako igra Portugalac.

U drugom setu Machado pravi break u 1.gemu. Aldin uzvraća u četvrtom gemu i dolazi do 2:2. Drži svoj servis i u narednom gemu novi break bez izgubljenog poena. Do kraja seta svaki igrač dobija svoj servis gem, i set završava 6:3 za Aldina.

Treći set je Aldin sjajno započeo. Pravi break u prvom gemu, ali ne uspijeva odbraniti svoj servis. Pravi dobru odluku. Opustiti se u trećem setu i ući spreman u naredni set i pokušati završiti posao prije mraka. Naime na terenu nema reflektora i prijetila je opasnost da se meč prekine i nastavi sutra. Medjutim Aldin to svojom igrom ne omogućava. Do rezultata 5:0 za Aldina, Portugalac je osvojio samo nevjerovatnih 5 poena. Potpuno je razbijen. Aldin rješava set u svoju korist rezultatom 6:1, i bilo je izjednačenje u meču protiv Portugala. Žaljenje za prvim izgubljenim bodom na kraju dana je još veće.

Meč je trajao 2 sata i 46 minuta, a odigrana su 222 poena.

Sutra je na programu dubl meč.