DAVIS CUP: PORTUGAL– BOSNA I HERCEGOVINA 3-2

1234

Cruz Quebrada, Centro Desportivo Nacional do Jamor - Estádio Nacional
3.kolo II Grupe Evroafričke zone

Aldin šetkić BiH
4
3
3
Frederico Gil POR
6
6
6

Meč je trajao 2h:35 min update 14:35h

Damir Džumhur BiH
4
6
6
Joao Sousa POR
6
4
1

Meč je trajao 1h:45 min Update 16:55h

U današnjim singl mečevima naši momi su zabilježili jednu pobjedu i jedan poraz. U prvom meču dana Frederico Gil je bio bolji od našeg Aldina šetkića. Rezultat je bio 6/4 6/3 6/3. Iskusni Portugalac kontrolisao je meč od samog početka. Na početku sva tri seta oduzimao je Aldinu servis, i to jebilo, poslije se pokazalo, nedostižna prednost za Portugalca. Na početku prvog seta Gil pravi pritisak na Aldinov servis i uspijeva napraviti dva breka i doći do prednosti od 4:0. Končno peti gem Aldin dobija bez izgubljenog poena, a u narednom gemu pravi break. Kada se pomislilo da će Aldin sustći prednost, Gil ubacuje u veću brzinu, i rješava set u svoju korist sa 6:4. Na početku drugog seta Gil ponovo pravi break i drži prednost do kraja seta. Kod rezultata 5:3 Gil koristi prvu set loptu na Aldinov servis. Treći set je repriza prethodnih . Gil pravi break u drugom gemu, ali Aldin uzvraća sa rebreakom već u narednom gemu. Oba igrača realizuju svoj servis do rezultata 4:3 za Gila. GIl pravi veliki pritisak na Aldinov servis u narednom gemu i na prvoj break lopti Aldin pravi dvostruku grešku. Naredni servis gem lako dobija i nažalost, to je bio kraj ovog meča, i kraj naših nadanja da možemo preskočiti Portugal.
U petom meču selektor Vranić je dao šansu najmladjem članu reprezentacije Damiru Džumhuru, koji je i ovaj put povjerenje u potpusnosti opravdao. Na megdan je izašao četvrti Portugalski igrač Joao Sousa (ATP, 259) koji po rezultatima sa prethodnih turnira igra u životnoj formi. Slično kao i u Estoniji Damir počinje meč sa malom dozom treme koja ga je držala prva četiri gema. Portugalac je lako poveo 4:0. Damir se vraća na 4:4, ali Portugalac ipak uzima dva naredna gema i dobija prvi set rezultatom 6:4. U drugom setu Damir pravi break već u trećem gemu, a potom i u petom. Ima vodstvo 4:1. Mali pad u igri se dešava u dva naredna gema, Portugalac dolazi do 4:3. Kod rezultata 5:4 za Damira, Damir koristi drugu set loptu i dolazi do izjednačenja u meču. U blistavom trećem setu Damir uz tri breaka dolazi do vodstva od 5:0. Prepušta jedan gem protivniku i dobija servis za meč. Bila je to nova velika pobjeda Damira Džumhura za Davis Cup reprezentaciju.
R e z i m e:
I pored poraza ovo je bio veliki meč za našu Davis Cup reprezentaciju. Definitvno, naš tim je u ovogodišnjem takmičenju ostavio dubok trag, i svi naši budući protivnici će sa puno više respekta ulaziti u mečeve protiv našeg tima. Portugalci ni u snu nisu očekivali ovakav otpor. Ameru su nedostaja dva poena za pobjedu protiv Gila, imali smo dubl kombinaciju koja igra prvi put, i koja je i pored te činjenice imala svoje šanse u meču. Veliki dobitak zaovaj tim je dolazak Amera Delića, koji se, to je pokazao i u ova dva nastupa, sigurno vraća u svjetski teniski vrh, ali sada kao BH igrač. Aldin je ove godine u Davis Cupu poražen tek u šestom meču od igrača koji je na 83.mjestu ATP liste. Damir je u svom drugom meču za reprezentaciju zabilježio i drugu pobjedu. Valja istaći da Aldin nikada do sada nije pobijedio boje rangiranog igrača od Machada, a isto vrijedi i za Damira, jer ni on do sada nije pobjedjivao igrače koji su boje rangirani od Souse. U svakom slučaju imamo tim koji ima budućnost i koji će se naredne godine sigurno boriti za ulazak u I Grupu. Uz igrače koji su igrali treba pomenuti i one koji nisu dobili šansu, ali koji su dio ove ekipe. To su: Ismar Gorčić, Tomislav Brkić, Franjo Raspudić. Za nadati se da će se ovoj ekipi uskoro pridružiti i Mirza Bašić.
Prvi naš protivnik će se znati već u srijedu, 22.09. kada će u Briselu biti oobavljen žrijeb za narednu sezonu. Prvi meč je na programu od 04.-06.03.2011.godine. Nadati se da ćemo nakon tri gostovanja konačno i kao jedni od nosilaca u ovoj grupi biti i domaćini.