BH TENISKA REPREZENTACIJA JUTROS OTPUTOVALA U FINSKU NA MEČ 2.KOLA II GRUPE EUROAFRIČKE ZONE DAVIS CUP-a

1234
BH TENISKA REPREZENTACIJA JUTROS OTPUTOVALA U FINSKU NA MEČ 2.KOLA II GRUPE EUROAFRIČKE ZONE DAVIS CUP-a
 
Davis Cup reprezentacija Bosne i Hecegovine danas je otputovala u Finsku gdje će igrati protiv blago favorizovanih domaćina u meču 2. kola II grupe EuroAfričke zone od 4. do 6. aprila 2014. godine.
Boje BiH će u Finskoj braniti Damir Džumhur (ATP 160), Mirza Bašić (ATP 223), Tomislav Brkić (ATP 474) i Nerman Fatić (ATP 806), a predvodi ih trener Aljoša Pirić. 
 
I Finska će nastupiti u malo izmjenjenom sastavu u odnosu na njihov zadnji meč protiv Bugarske, jer zbog povrede zgloba desne ruke neće igrati njihov drugi najbolji teniser Micke Kontinen (ATP 409), tako da će oslabljeni tim Finske nastupiti u sljedećem sastavu: Jarko Nieminen (ATP 40), Henrik Sillanpaa (ATP 715), Juho Paukku (ATP 1451) i Henri Kontinen (ATP 1699). Povreda Micke Kontinena će sigurno uticati na razvoj situacije u Helsinkiju, ali Finci i dalje imaje jedan od boljih Davis Cup dubl timova koji čine Nieminen (ATP DUBL 81) i Henri Kontinen (ATP DUBL 73) 
 
U pripremi za nastup protiv Finske Aljoša Pirić je iznio svoje viđenje meča: „Veliko mi je zadovoljsto što sam u prilici pomognem tenisu u BiH i to tako što ću voditi jednu zaista mladu i talentovanu ekipu u meču protiv Finske u kojem po meni nema favorita. Svi smo svjesni da će protiv Nieminena biti teško i za Mirzu i za Damira, ali obojica već imaju pobjede protiv top 100 igrača i ukoliko odigraju onako kako mogu protiv 
 
Nieminena, sve je moguće. Ali za nas svakako ostaje prioritet da obezbijedimo poen, odnosno dva, protiv druge ploče i na taj način održimo pritisak na Fince tokom cijelog vikenda.“
 
Aljoša Pirić dijete je tuzlanske škole tenisa i glavni trener univerzitetskog tima Old Dominion koji u ovoj sezoni ima omjer od 12 pobjeda i 5 poraza, predvodit će našu mladu reprezentaciju. Vrijedi spomenuti da su među pomenutih 12 pobjeda 2 došle protiv rangiranih timova i to protiv 34. Dartmoutha i 64. College of Charlstona, što je svakako vrijedno pohvale za našeg trenera koji već dugi niz godina živi i radi u SAD. 
 
 „Naravno da mi je žao što neću biti na meču, ali zbog privatnih obaveza koje sam najavio već i prije preuzimanja selektorske fukncije, neću biti u mogućnosti predvoditi tim“, kaže Amer Delić. „Ono što je svakako bitno jeste da sam u stalnom kontaktu sa igračima, pratim njihove nastupe i komuniciram sa Teniskim Savezom i Aljošom, koji je ujedno bio i moj pomoćnik na meču protiv Grčke. Znamo da možemo igrati protiv Finaca iako imaju i Nieminena i zaista jak dubl tim, ali i mi s druge strane imamo dvije zaista solidne singl ploče sa dva mlada igrača u usponu, kao i dubl tim koji može igrati na veoma visokom nivou. 
 
Naravno, znamo da su Finci favoriti ali upravo tu možda i vidim našu malu šansu, jer naši teniseri zaista nemaju šta da izgube sa svojim nastupom u Finskoj“, optimističan je Delić.
Damir Džumhur, naš najbolje rangirani teniser, također je prokomentarisao predstojeći meč: „Idemo u Finsku da se nadigravamo. Kada smo vidjeli žrijeb Davis Cupa znali smo da će ovo kolo biti teško, ali tu smo da damo sve od sebe, da predstavimo BiH u najboljem mogućem svjetlu i naravno da probamo napraviti malo iznenađenje u Helsinkiju. Ja trenutno igram jako dobro, dobro se osjećam iako nisam zadovoljan rezultatima sa američke turneje, ali to je tenis i u nekim slučajevima nijanse odlučuju“, kaže Damir i dodaje da je bitno što prije zaboraviti poraze i fokusirati sa na mečeve koji slijede.
 
„Spremni smo, u dobroj formi, nema puno pritiska, a ja sam izuzetno zadovoljan i rezultatima koje sam postigao u zadnje vrijeme“, kaže dobro raspoloženi Tomislav Brkić.
 „Finska ima jake, iskusne igrače, ali mi smo optimisti!“, kratko je prokomentarisao Mirza Bašić predstojeći meč Davis Cupa.
 
Novi član naše reprezentacije je mladi Nerman Fatić koji se sjajno uklopio u ekipu i sretan je zbog pružene prilike: „Počastvovan sam pozivom u reprezentaciju i nadam se da ću to i opravdati. Finci jesu
favoriti, ali ja mislim da mi možemo napraviti dobar rezultat!“
 
Direktor Teniskog Saveza BiH Senad Hadžimešić pred put je izjavio: „Idemo u Finsku, hajdemo reći malo ispod radara, nismo pravili nikakvu veliku pompu oko našeg odlaska jer zaista želimo da igrači budu maksimalno fokusirani na meč. Imamo ekipu koja je opasna i to znaju svi poznavaoci tenisa, a u Finskoj ćemo pokušati da pošaljemo poruku teniskom svijetu da BiH dolazi na svjetsku tenisku scenu i zaista smo motivisani da napravimo dobar rezultat. Borićemo se do kraja i to je zaista ono što svi očekujemo od naših igrača. Atmosfera u ekipi je odlična, svi se igrači dobro poznaju i poštuju i vjerujem da će sedmica treninga u Helsinkiju još dodatno ojačati to njihovo sportsko prijateljstvo“
 
Pobjednik meča između Finske i Bosne i Hercegovine će za ulazak u I grupu EuroAfričke zone igrati kao domaćin protiv pobjednika susreta između domaćina Južnoafričke Republike i Litvanije. Taj meč je na rasporedu od 12. do 14. septembra 2014. godine.