Drugo kolo Davis Cupa: Sastavi reprezentacija BiH i Madjarske

1234

 

 

Danas su objavljeni sastavi teniskih reprezentacija BiH i Mađarske za meč drugog kola II grupe Euroafričke zone Davis Cupa koji se igra u mađarskom Siofoku od 17. do 19. jula 2015 godine. 

Boje Bosne i Hercegovine ce braniti Mirza Bašić (ATP 214), Tomislav Brkić (ATP 224), Nerman Fatić (ATP 746), te Amer Delić (ATP -) koji je trenutno prijavljen i kao trener i kao igrač za meč protiv Mađara.

Za reprezentaciju Mađarske će igrati Marton Fucsovics (ATP 165), Gabor Borsos (ATP 865), Levente Godry (ATP 1569) i Mate Valkusz (ATP -).

 

Pred drugi ovogodišnji meč Davis Cupa, o atmosferi u našoj reprezentaciji i pripremama za ovaj meč direktor TSBiH Senad Hadžimešić kaže:

 "Atmosfera je,kao i uvijek, odlična, momci sa nestrpljenjem priželjkuju ovaj meč za koji vjerujem da posjedujemo kvalitet da prođemo dalje. Često sam spominjao da imamo zaista jako dobru generaciju sa mladim igračima koji su željni dokazivanja na najvećoj sceni, a ulazak u prvu grupu bi bio zaista veliki uspjeh bh tenisa. Moram spomenuti da je Mirza u jako dobroj formi, od narednog ponedjeljka se vraća u top 200. Tomo je u proteklih dva mjeseca napredovao oko 50 pozicija i igra jako dobro. Nerman je također u dobroj formi, prošle sedmice je nastupao u polufinalu ITF Futures turnira u Beogradu, što je svakako ohrabrujući rezultat pred ovaj meč i upućuje na to da idemo u Mađarsku po pobjedu.“

 

U ovom trenutku u našoj ekipi nema naseg reketa broj 1, Damira Džumhura (ATP 88), a koji ove sedmice nastupa na Challenger turniru u njemačkom Braunschweigu, objašnjava Hadžimešić:

"Ove godine drugo kolo Davis Cup-a pada u jako nezgodnoj sedmici za Damira s obzirom da je to zadnja sedmica u kojoj se mogu osvojiti bodovi pred prijavu za US Open. Damir je unaprijed obavijestio Savez da će možda propustiti meč protiv Mađarske jer igra za ranking koji bi mu bio dovoljan za direktan ulaz u US Open. Naime, ukoliko pobijedi i naredna meča u Njemačkoj, on se nama pridružuje za meč protiv Mađara, u suprotnom idemo tamo oslabljeni, ali i dalje veoma jaki sa Bašićem i Brkićem kao prva dva reketa i mladim Nermanom koji je u odličnoj formi i siguran sam da će svi biti na nivou zadatka. Amer Delić, koji je još uvijek u jako dobroj igračkoj formi je, za sada, prijavljen i kao četvrti igrač i vjerujem da je to zaista i najbolje rješenje u ovom trenutku jer drugih igrača koji imaju kvalitet da igraju na ovom nivou nemamo. Nadam se samo da naši navijači neće zaboraviti sve Damirove nesebične nastupe za BiH do sada i da će razumjeti njegovo odsustvo u ovom meču. Naravno, Damir će sigurno biti sa nama u trećem kolu ukoliko potvrdimo naš kvalitet i savladamo Mađare, a tamo nas čeka bolji iz meča Luksemburg-Bugarska. Sa Damirom sam u kontaktu i znam da je i njemu Davis Cup okupljanje među najljepšim periodima u teniskoj sezoni i iz razgovora sa njim znam da mu je krivo što mu je upitan ovaj nastup, ali ja u potpunosti razumijem njegov pristup i nadam se da će on već ove sedmice osigurati neophodne bodove i pridružiti se reprezentaciji. Mi imamo sve do nekoliko sati prije meča pravo da napravimo izmjene u timu tako da je još uvijek njegov nastup moguć, ali, sa njim ili bez njega, ostatak ekipe je maksimalno spreman i siguran sam da će odigrati mečeve na vrhunskom nivou i donijeti nam još jednu priliku da se borimo za ulazak u prvu grupu.“

 

Direktora TSBiH zamolili smo i za ocjenu protivničke ekipe:

"Poznajemo ih dosta dobro i to ponajviše Martona Fucsovicsa, koji je i njihov glavni igrač. Mirza je do sada protiv njega igrao samo jednom i to u kvalifikacijama ATP turnira u Beču i savladao ga je sa 6-1 6-1, dok protiv Tome Marton u međusobnim susretima ima 3-0 u svoju korist, ali zadnji meč su odigrali još u 2012. godini. Marton je i jedini igrač Mađarske ekipe koji je plasiran ispod 800. mjesta i iz tog razloga zaista mislim da smo ipak favoriti u ovom meču, ali svakako će se to trebati dokazati i na terenu, kao i u svakom sportu.", rekao je Hadžimešić.

 

Okupljanje reprezentacije BiH predviđeno je za 13.7. u Siofoku u Mađarskoj. Ukoliko naši teniseri ostvare toliko željenu pobjedu nad Mađarima, u trećem kolu koje je na rasporedu od 18. do 20.septembra, sastaju se sa boljim iz susreta Luksemburg – Bugarska.

 

presstsbih@gmail.com