Davis Cup: BiH se prvi put u historiji plasirala u play off za ulazak u Svjetsku grupu!

1234

Davis Cup: BiH se prvi put u historiji plasirala u play off za ulazak u Svjetsku grupu!

 

Mirza Bašić pobijedio je Jozefa Kovalika i time donio teniskoj reprezentaciji BiH pobjedu nad Slovačkom i plasman u play off za ulazak u Svjetsku grupu Davis Cupa, što je najveći uspjeh u historiji bh tenisa!

 

Prvi set dobio je naš teniser u tie breaku u kojem Kovalik nije osvojio niti jedan poen, u drugom setu Slovak je bio bolji 6:2, te je meč nakon sat i po vremena igre ušao u treći set. Bio je to peti meč susreta, već treći za Mirzu Bašića, a prvi za odmornog  Jozefa Kovalika! Uprkos umoru, Mirza je osvojio treći set sa 6:3.

 

Domaći tim na raspolaganju je imao čak šest igrača, te su napravili dvije izmjene - prva je bila dan prije početka susreta kada su prije žrijeba iskoristili mogućnost da zamijene ranije nominiranog Lukasa Lacka i u tim uvedu dubl igrača Igora Zelenaya, a za posljednji meč je kapiten Dominik Hrbaty odabrao Jozefa Kovalika koji se umjesto Norberta Gombosa suprotstavio našem Mirzi Bašiću.

 

Rezultati prethodno odigranih mečeva:

Norbert Gombos – Damir Dzumhur 4:6, 1:6

Martin Kližan – Mirza Bašić 7:6(5), 6:1

Igor Zelenay, Andrej Martin – Tomislav Brkić, Mirza Bašić 2:6, 4:6

Martin Kližan – Damir Džumhur 6:3, 7:6(3)

 

U prvoj grupi zone Europa/Afrika igrala su se još tri susreta: Češka je savladala Izrael sa 3:1, isti rezultat bio je u meču Austrija – Rusija, a selekcije Švedske i Portugala odigrale su 3:2.

 

Play off je na rasporedu 14. i 15.septembra, a tačan raspored bit će utvrđen naknadno.