PROMJENJEN FORMAT TAKMIČENJA DAVIS CUP-a

1234

Predstavnici 144 članica Međunarodne teniske federacije (ITF), koji su se okupili u Orlandu na godišnjoj skupštini ITF-a, odlučili su o strukturalnoj promjeni Davis Cupa. Natjecanje muških reprezentacija sa 118-godišnjom tradicijom, odlazi u historiju, a na scenu stupa World Cup of Tennis, odnosno Svjetski teniski kup. Za promjenu glasovalo je 71 posto predstavnika što je bilo više od potrebnih 2/3. 

Prijedlog koji je predstavljen u februaru ove godine uključuje partnerstvo ITF-a i investicijske grupacije pod imenom Kosmos, koja se obvezala uložiti u Davis Cup tri milijarde dolara u razdoblju od 25 godina. Struktura Davis Cupa doživjet će veliku promjenu, jer dosadašnji format Svjetske skupine sa 16 najboljih reprezentacija bit će zamijenjen jednosedmičnim finalnim turnirom 18 reprezentacija na jednom mjestu u dosadašnjem terminu finala Davis Cup, krajem novembra.

 

Tih 18 reprezentacija bitć bi podijeljeno u šest grupa po tri. Pobjednici grupa i dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije po kriteriju boljeg omjera osvojenih setova i gemova, ostvarit će plasman u četvrtfinale. Svi mečevi bit će igrani u formatu s dva pojedinačna meča i jednim dvobojem parova.

 

 

 

Na finalni turnir direktnoo će se plasirati polufinalisti iz prijašnje godine, a 12 reprezentacija će se dobiti iz kvalifikacijskih mečeva u kojima će sudjelovati 24 reprezentacije (format domaćin - gost), a bit će odigrani početkom februara. U tim mečevima bi za pobjedu i dalje trebala tri boda, odnosno ostao bi u primjeni dosadašnji format od dva pojedinačna meča u petak i nedjelju te subotnja igra parova.

 

 

 

Dvije reprezentacije od 12 poraženih u kvalifikacijama, ipak će završiti na finalnom turniru, jer će dobiti pozivnicu krovne teniske organizacije, čime je osigurano da nijedna od velikih teniskih nacija ne izostane s ovog natjecanja.

Reprezentacije koje na finalnom turniru budu plasirane između 5. i 16. mjesta, sljedeće će godine igrati kvalifikacije za nastup na finalnom turniru, a 17. i 18. momčad će preseliti u zonsko natjecanje, koje ostaje dio strukture novog natjecanja.