Tennis Europe Nations Challenge by Head: Selekcija teniserki BiH do 12 godina druga u grupi A, sutra protiv Francuske

1234

 

Lana Petković, Karla Bakalar i Amna Suljić sa kapitenom Denisom Spahićem,  predstavljajući BiH u kategoriji do 12 godina na kvalifikacionom turniru Tennis Europe Challenge by Head u bugarskom Plevenu, izborile su drugo mjesto u grupi A zone A, te će sutra igrati protiv Francuske, prvoplasirane ekipe u grupi B zone A, za ulazak među osam najboljih europskih  ženskih teniskih reprezentacija u svojoj starosnoj kategoriji.

 

Prvog dana turnira koji je počeo u četvrtak 25.07., ekipa BiH savladala je Mađarice sa 2-1:

Lana Petković-Melinda Biro 1-6,0-6

Karla Bakalar- Norina Bak SZABO 6-2,6-4

Karla Bakalar/Lana Petković- Melinda Biro/Izabella Benke Giosanu 6-1,2-6,10-5

 

U petak 26.07. bile su bolje od selekcije Gruzije sa 3-0:

Lana Petković- Mariam Jamburia 7-5, 6-2

Amna Suljić – Mariam Tetradze 6-0, 6-3

Karla Bakalar/Lana Petković-   Mariam Jambura/Anastasia Ponomariova  6-0, 6-3 

 

U subotu 27.07. Rumunke su bile bolje od naših teniserki sa 3-0, tako da je ekipa BiH zauzela drugo mjesto u grupi A zone A, te će sutra igrati meč sa Francuskom, prvoplasiranom ekipom iz grupe B,  za ulazak među osam najboljih selekcija teniserki do 12 godina u Europi. 

Francuskinje su prethodno savladale sve protivničke ekipe u  grupi B zone A (Bugarska, Španija, Srbija) te će biti teške protivnice za naše teniserke.

Inače, Francuska ulaže mnogo u sport, uključujući i tenis, pa tako nacionalna teniska federacija (Fédération Française de Tennis) ima budžet od oko 200 miliona eura.