BJKC 2021: POBJEDA NORVEŠKE NAD BIH

1234
Seniorska ženska teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine nije uspjela napraviti izenađenje i pobijediti prvog nosioca turnira selekciju Norveške. Norvežanke su sa pravom bile favoritkinje na ovogodišnjem Billie Jean King Cup turniru III E/A Grupe.
U prvom singl meču je Norvežanka Malene Helgo (414) za nešto više od sat vremena igre rezultatom 6/0, 6/4 pobijedila Nefisu Berberović (523) i donijela vodstvo Norveškoj reprezentaciji od 1-0.BH teniserka je nešto lošije ušla u meč u kojem je teniserka iz Norveške furiozno odigrala prvi set. U drugom setu je bh tensierka stigla do 4-4, ali nakon toga je izgubila svoj servis što je na kraju dovelo do konačnog rezultata od 6/4 u drugom setu i prvog poena za Norvešku.
U drugom meču su se sastale najbolje rangirane igračice iz obje selekcije Dea Herdželaš i Ulrikke Eikeri. Ulogu favoritkinje je imala Ulrikke Eikeri, inače 249 rangirana igračica u singlu i 136-ta igračica na dubl WTA svjetskoj rang listi. Ulrikke Eikeri je bila najbolje rangirana igračica na cijelom turniru.Meč je trajao sat i dvadeset šest minuta.Na kraju je rezultat bio 7/5, 6/3 za teniserku iz Norveške. Dea je imala svoje šanse u meču, koje na žalost nije iskoristila. Nakon izgubljenog drugog singl meča Norvežanke su pobijedile sa 2-0.
Dubl meč se nije odigrao uz dogovor obje ekipe.
Nakon tri pobijede protiv Ruande, Kipra i Irske, te jednog poraza protiv prvog nosioca turnira selekcije Norveške možemo reći da je iza bh reprezentacije je veoma dobra sedmica.
Iskrene čestitke bh teniserkama i trenerima koji su dali maksimum kako bi došli do subotnjeg odlučujućeg play-off meča za ulazak u viši rang takmičenja.